Профілактика раку та старіння. 11 вражаючих переваг для здоров’я від чаю з корицею та чи варто пити його з обережністю
Чай з корицею не лише смачний, а й корисний для здоров’я (Фото: depositphotos/АІ)
Чай з корицею багатий на сполуки, що можуть позитивно впливати на організм. Дослідження показують, що він підтримує здоров’я серця, зменшує запалення, допомагає регулювати рівень цукру в крові та може полегшувати менструальні спазми.
Кориця завдяки своєму екзотичному смаку та аромату є популярним інгредієнтом у кулінарії. Перші згадки про її використання датуються ще 2800 роком до н.е., коли її застосовували для обрядів, бальзамування та лікування хвороб. Сучасні дослідження вивчають потенційну користь кориці при хворобі Паркінсона, діабеті, а також захворюваннях крові та мозку.
Чай з корицею — це цікавий напій, який може мати кілька переваг для здоров’я. Його виготовляють з внутрішньої кори дерева кориці, яка під час висихання згортається в рулетики, утворюючи всім відомі палички. Їх або замочують в окропі, або подрібнюють у порошок, який можна використовувати для приготування чаю.
11 переваг для здоров’я від чаю з корицею
1. Кориця корисна для профілактики раку
Чай з корицею містить багато антиоксидантів та інших корисних сполук, що підтримують здоров’я. Антиоксиданти допомагають боротися з окисним стресом, спричиненим вільними радикалами — молекулами, які пошкоджують клітини та сприяють розвитку таких хвороб, як діабет, рак і серцево-судинні захворювання.
Кориця особливо багата на поліфенольні антиоксиданти. Дослідження, у якому порівнювали антиоксидантну активність 26 спецій, показало, що за цим показником кориця поступається лише гвоздиці та орегано. Крім того, інші дослідження свідчать, що чай з корицею може підвищувати загальну антиоксидантну здатність (TAC) — показник, який визначає, з якою кількістю вільних радикалів може впоратися організм.
Дослідження в пробірках показали, що екстракти кориці можуть допомогти знищити певні типи ракових клітин, включаючи клітини раку шкіри.
2. Кориця зменшує запалення та може покращити здоров’я серця
Дослідження в пробірці показують, що сполуки кориці можуть знижувати маркери запалення. Це може бути надзвичайно корисним, враховуючи, що запалення вважається причиною багатьох хронічних захворювань, включаючи хвороби серця. Дослідження також повідомляють, що кориця може знижувати кров’яний тиск, а також рівень тригліцеридів та ЛПНЩ (поганого) холестерину у деяких людей.
Щобільше, кориця може підвищувати рівень ЛПВЩ (хорошого) холестерину, що допомагає покращити здоров’я серця, видаляючи надлишок холестерину з кровоносних судин.
Огляд 10 досліджень показав, що споживання навіть 120 мг кориці — менше ніж 1/10 чайної ложки — щодня може бути достатнім, щоб отримати ці переваги. Кориця містить велику кількість природних кумаринів — групи сполук, які допомагають запобігти звуженню кровоносних судин і забезпечують захист від утворення тромбів.
3. Кориця може допомогти знизити рівень цукру в крові
Кориця може мати потужний протидіабетичний ефект, знижуючи рівень цукру в крові. Ця спеція діє дещо подібно до інсуліну, гормону, відповідального за переміщення цукру з крові в тканини. До того ж сполуки, що містяться в кориці, можуть додатково сприяти зниженню рівня цукру в крові, знижуючи резистентність до інсуліну, тим самим підвищуючи ефективність інсуліну.
Кориця також може допомогти уповільнити розщеплення вуглеводів у кишечнику, запобігаючи різкому підвищенню рівня цукру в крові після їжі. У більшості досліджень спостерігалася користь, коли люди приймали концентровані дози від 120 мг до 6 грамів порошку кориці. Однак є докази того, що чай з корицею також може знижувати рівень цукру в крові.
4. Кориця може сприяти зниженню ваги
Часто рекламують чай з корицею як засіб для схуднення, і кілька досліджень пов’язали споживання кориці з втратою жиру або зменшенням обхвату талії. Однак, лише деякі з цих досліджень належним чином контролювали споживання калорій, і більшість не змогли розрізнити втрату жиру та втрату м’язів. Це ускладнює пояснення ефектів схуднення лише корицею.
Єдине дослідження, яке контролювало ці фактори, повідомило, що учасники втратили 0,7% жирової маси та набрали 1,1% м’язової маси після того, як вони приймали еквівалент 5 чайних ложок (10 грамів) порошку кориці на день протягом 12 тижнів.
Однак така велика кількість кориці може містити небезпечно високу кількість кумарину. При надмірному споживанні ця природна сполука може збільшити ризик кровотечі та спричинити або погіршити захворювання печінки. Це особливо стосується кориці касії, яка містить до 63 разів більше кумарину, ніж цейлонська кориця.
Потрібні додаткові дослідження, щоб підтвердити, чи спостерігаються якісь переваги для схуднення при нижчих дозах, таких як ті, що містяться в чаї з корицею.
5. Кориця бореться з бактеріями та грибками
Кориця має деякі потужні антибактеріальні та протигрибкові властивості. Наприклад, дослідження в пробірці показують, що циннамальдегід, основний активний компонент кориці, запобігає росту різних бактерій, грибків та цвілі. До них належать звичайні стафілокок, сальмонела та кишкова паличка, які можуть викликати захворювання у людей. Крім того, антибактеріальна дія кориці може допомогти зменшити неприємний запах з рота та запобігти карієсу. Однак, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки, потрібні додаткові дослідження на людях.
6. Кориця може зменшити менструальні спазми та інші симптоми ПМС
Чай з корицею може допомогти полегшити деякі менструальні симптоми, такі як передменструальний синдром (ПМС) та дисменорея. В одному добре контрольованому дослідженні жінкам щодня протягом перших трьох днів менструального циклу давали три грами кориці або плацебо. Жінки в групі з корицею відчували значно менше менструального болю, ніж ті, хто отримував плацебо.
В іншому дослідженні жінкам давали 1,5 грама кориці, знеболювального препарату, або плацебо протягом перших трьох днів менструального циклу. Жінки в групі з корицею повідомляли про менший менструальний біль, ніж ті, хто отримував плацебо. Однак лікування корицею було не таким ефективним для полегшення болю, як знеболювальний препарат. Є також докази того, що кориця може зменшити менструальні кровотечі, частоту блювоти та інтенсивність нудоти під час менструації у жінок.
7. Кориця може боротися зі старінням шкіри
Дослідження показують, що кориця може сприяти утворенню колагену та підвищувати еластичність і зволоження шкіри — все це може зменшити прояви старіння.
8. Кориця може допомогти зберегти функцію мозку
Дослідження в пробірках та на тваринах показують, що кориця може захищати клітини мозку від хвороби Альцгеймера та покращувати рухову функцію у людей з хворобою Паркінсона.
9. Кориця може допомогти боротися з ВІЛ
Дослідження в пробірках показують, що екстракти кориці можуть допомогти боротися з найпоширенішим штамом вірусу ВІЛ у людей.
10. Кориця корисна для профілактики акне
Дослідження в пробірках показують, що екстракти кориці можуть боротися з бактеріями, що викликають акне. Хоча це дослідження кориці є перспективним, наразі немає доказів того, що вживання чаю з корицею забезпечить ці переваги. Потрібні додаткові дослідження, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки.
11. Корицю легко додати в раціон
Чай з корицею неймовірно легко приготувати та включити до вашого раціону. Ви можете пити його теплим або охолодженим. Крім того, пакетики чаю з корицею можна знайти в Інтернеті або в місцевому супермаркеті чи магазині здорового харчування. Вони є зручним варіантом, коли у вас обмаль часу. Чай з корицею природно не містить кофеїну, тому його можна пити будь-коли протягом дня. Однак, якщо вас особливо цікавить його ефект зниження рівня цукру в крові, найефективніше вживати його під час їжі.
Як заварити чай з кориці
Найпростіший спосіб приготувати цей напій — просто додати 1 чайну ложку (2,6 грама) меленої кориці до 1 склянки (235 мл) окропу, перемішати та насолоджуватися.
Ви також можете приготувати чай з корицею, зануривши паличку в окріп на 10−15 хвилин.
Масала чай: прогріє тіло й заспокоїть тривожні думки
Чи може кориця бути шкідливою для здоров’я
Якщо ви зараз приймаєте ліки, що знижують рівень цукру в крові, краще проконсультуватися з лікарем, перш ніж додавати чай з корицею до свого раціону.
Найпоширенішими побічними ефектами вживання кориці є подразнення шлунково-кишкового тракту (ШКТ) та алергічні реакції. Оскільки кориця походить з кори дерева, вона може бути досить важкою для травної системи. Тому надмірне її споживання небажане, адже воно може подразнювати слизову оболонку шлунка.
Кориця зазвичай не викликає побічних ефектів. Але надмірне вживання може подразнювати рот і губи, викликаючи виразки. Деякі люди мають алергію на неї. Вона може викликати почервоніння та подразнення, якщо нанести її на шкіру.
Вживання великої кількості касії (найпоширенішого виду кориці) може бути токсичним, особливо якщо у вас є проблеми з печінкою. Кумарин, інгредієнт деяких продуктів з корицею, може викликати проблеми з печінкою, але його кількість настільки мала, що, ймовірно, не буде проблемою. З огляду на відсутність доказів її безпеки, дітям, вагітним жінкам і жінкам, які годують груддю, слід уникати кориці як засобу лікування. Надмірне споживання кумаринів, групи сполук, які допомагають запобігти звуженню кровоносних судин і забезпечують захист від утворення тромбів, може знизити функцію печінки та збільшити ризик кровотечі. Тому переконайтеся, що ви вживаєте корицю помірно.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.