Витісняє матча. Що варто знати про популярний чай ходжича
Чай ходжича (ілюстративна фотографія) (Фото: serezniy/Depositphotos)
Цей напій має приємний горіховий колір, димний аромат, а також менший вміст кофеїну та знижену кислотність
Ходжича чай на арені.
По-перше, тут завжди буде порівняння ходжича vs матча. Як на мене, недоцільне — розкажу, чому. Обидва напої — це зелений чай, але вкрай різний.
Ходжича витісняє матча в десертах, латте-напоях — він по-іншому смачний, має приємний горіховий колір, димний аромат і… чудово лягає в русло світового дефіциту матча.
Матча
Матча якісний — це як рівень про. Там є ціна матеріалу, сировини, ціна обробки. Виготовляють з молодого листя, яке вирощують у тіні (це збільшує вміст L-теаніну та хлорофілу). Листя обробляють вручну, висушують і повільно перемелюють на кам’яних жорнах. Це трудомісткий і часто майже ручний процес. Від вирощування до пакування.
У світі зараз дефіцит матча (попит перевищує можливості японських регіонів, це все ж таки традиційний напій, тому вирощування та виробництво — тільки кілька регіонів в Японії).
Ходжича
Ходжича прийшла на заміну. Виготовляється з обсмаженого чаю — така обробка надає йому м’якший смак та менший вміст кофеїну. Доволі базова сировина (але все ще якісна).
Завдяки обсмаженню чай стає менш кислотним
Це обсмажений зелений чай (буде легкий димний присмак, що доволі приємно, як на мене, то особливо в колдбрю). Виготовляють зазвичай з більш зрілого листя, стебел та навіть залишків після виробництва іншого чаю (наприклад, сенча або бантя). Процес обробки простий і швидкий.
У Японії ходжича часто подають у ресторанах безплатно як «теплий і комфортний» напій для гостей. Зараз в маркетинговому маховику не так — пропонують гарні пакування, навіть в пудру перетирають.
Особливостями можна користуватись:
— В ходжича значно менше кофеїну, майже немає взагалі. Він не стимулює ЦНС. Дітям, вагітним, літнім людям, чутливим — всім можна. Ті, у кого високий тиск — це ваш чай. Навіть не інші улуни, ґьокуро та червоні чаї, саме обсмажування дає ефект.
— Завдяки обсмаженню чай стає менш кислотним і легко засвоюється. Чудово для людей із чутливим шлунком або при гастриті.
— Попри обсмаження, чай містить поліфеноли. Завдяки їм чай може мати протизапальну дію (особливо при регулярному споживанні).
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут