Залишилися питання. Яку їжу потрібно мати в надзвичайній ситуації, як її зберігати і скільки
Їжа26 вересня 2024, 15:22
За три роки війни українці, на жаль, вже звикли ховатися під час повітряної тривоги. А валізка із продуктами так і залишається стояти десь в кутку комірчини, адже кожного разу носити її із собою просто важко. Щоб уникнути поганих наслідків, варто переглянути власні запаси.
Скільки їжі та води на випадок надзвичайних ситуацій потрібно мати під рукою
Федеральне агентство з надзвичайних ситуацій та Національні інститути охорони здоров’я рекомендують запастися їжею та водою щонайменше на три дні, з розрахунку щонайменше 4 л води на людину на день. Однак, якщо у вас є місце, багато експертів радять брати більше. Це допоможе у випадку обвалу будівлі чи ізоляції в закритому приміщенні. Також перемістіть деякі запаси у кілька місць, як от коридор та комора і підвал, куди ви спускаєтеся під час повітряної тривоги. Так небезпека не застане вас у несподіванці без їжі та води у різних місцях.
Де зберігати їжу і воду: у дорожній сумці чи в коморі
В ідеалі — і там, і там. Червоний Хрест рекомендує тримати легкий триденний запас у дорожній сумці або контейнері для евакуації, а вдома — двотижневий запас. Щоб зберегти обидва запаси в хорошому стані якомога довше, зберігайте їх у прохолодній темній частині будинку, а не в неізольованому гаражі, де можуть бути значні перепади температури.
Якими продуктами краще запастися
Важливо завчасно подумати про те, чи кожен із членів сім'ї зможе їсти приготовані на всякий випадок продукти. Наприклад, локшина швидкого приготування для дитини — точно не найкращий варіант. Однак її можуть спокійно їсти дорослі. Тому, врахуйте смаки та потреби кожного при виборі харчової тривожної валізи.
Також подайте про те, як ви будете готувати ці продукти чи страви. Адже надзвичайна ситуація — це не найкращий момент для усвідомлення того, що у вас немає сковорідки для приготування їжі. Експерти рекомендують запастися продуктами, які ви зазвичай їсте.
Сало, горіхове масло, мед, консерви з тунця та іншої риби, сухофрукти, мюслі, в’ялене м’ясо, протеїнові батончики та консервовані боби — хороші варіанти. А домашня консервація фруктів, ягід та овочів — ще краще. Але є й інші, можливо, менш очевидні варіанти, які варто розглянути (і додати до свого обіднього меню вже зараз). Поклавши до валізи гороховий сухий суп, не забудьте скуштувати його завчасно, щоб потім не виявити неприємностей у разі тривоги.
Як зробити консерви та інші продукти з комори кращими на смак
У матеріалі від The New York Times знаходимо поради експертів:
«Я за те, щоб використовувати інгредієнти з яскравим смаком і тривалим терміном зберігання, щоб урізноманітнити ваші страви», — каже Енн Тейлор Піттман, авторка Кулінарної книги глобальної комори. «Пікантний рибний соус, густо-солодкий кекап маніс, горіхова підсмажена кунжутна олія, фурікаке з трав’яним насінням і багатий на умамі соєвий соус не потребують охолодження після відкриття і можуть перетворити будь-яку „їжу виживання“ з рисових пакетиків на смачну вечерю». Також вона додала: «Копчена паприка і хересний оцет мають величезне значення для банки білої квасолі.»
Утім, якщо не хочете чи не має можливості використовувати пляшки із соусами, їх можна замінити на улюблені спеції в пакетах або сублімовані часник та цибулю. Упаковки не займатимуть багато місця, але допоможуть зробити прісні страви в будь-яких умовах більш смачними.
Що їсти коли вимикають електроенергію
Під час відключення електроенергії варто їсти продукти в певному порядку. Спочатку свіжі та охолоджені страви, потім продукти з морозильної камери, а потім ті, що не псуються, найчастіше з комори. Ви можете подбати наперед про свої сніданки, приготувавши нічну вівсянку, рецепт якої є на NV Food. Таким чином зранку у вас буде готовий поживний сніданок. Кашу можна залишати на ніч навіть без холодильника. Так само, поки є світло, приготуйте продукти та заморозьте страви наперед. Це можуть бути млинці з начинкою, вареники, оладки, котлети, пироги на пісочному тісті(французькі тарти) тощо. Рецепти під час відключень світла шукайте на сайті.
Які страви потребують мало або зовсім не потребують води
Пакетики із заздалегідь приготованим рисом та іншими зерновими культурами — це знахідка. За словами Венді Ескобедо, яка курує кулінарні операції для організації World Central Kitchen, при приготуванні їжі з обмеженими ресурсами команда віддає перевагу супам або тушкованим стравам з консервованими бобами, зерновими та овочами; картоплі фрі та соусу болоньєзе з індичкою і макаронам, приготованим безпосередньо в соусі. Це не лише економить воду та паливо, а й надає локшині насиченого смаку.
З мінімальною кількістю води також можна варити каші в порційних упаковках. Якщо вдасться знайти заморожені овочі, засипайте їх до каші, щоб вони віддали воду і таким чином приготувалися разом.
Як часто слід оновлювати запаси
Як зазначили у виданні, багато путівників рекомендують оновлювати запаси на випадок надзвичайних ситуацій кожні 6−12 місяців. Проте, для українців у стані війни про запаси не вдається забути. Однак, якщо ваші каші лежать із початку повномасштабного вторгнення, їх точно варто замінити. Про оновлення можуть нагадувати календарні повідомлення. Візьміть до уваги варіант в перший день весни-осені чи зими-літа, братися за ревізію тривожної валізки. Так ви позбудетеся зайвого в ній або доповните необхідним.