Як зберігати шпинат, щоб він залишався свіжим? Його ніжне листя та високий вміст води дають цій поживній рослині один із найкоротших термінів зберігання серед овочів, але правильне поводження подовжить цей час.
2 види шпинату
У супермаркетах і на фермерських ринках по всій країні зазвичай можна знайти два сорти шпинату: звичайний, який зазвичай продається в пучках, і бебі-шпинат, який зазвичай продається в мішках або у великих пакетах. Бебі-шпинат солодший і ніжніший, а також зручніше кидати в салат. Він також більш популярний, йому віддають перевагу 70% покупців.
Сендвічі зі шпинатом і артишоками на грилі з сиром
Улюблений соус перетворюється на хрусткі сирні сендвічі, завдяки яким поїдання зелені має по-справжньому апетитний вигляд.
Перейти до рецептуЧи можна зберігати шпинат при кімнатній температурі?
Незалежно від того, якому виду шпинату ви віддаєте перевагу, не варто залишати його на стільниці. Вся листова зелень зів'яне при кімнатній температурі менш ніж за шість годин. Повернувшись додому з продуктового магазину, плануйте негайно охолодити шпинат.
Вишуканий кіш із лососем та шпинатом: простий рецепт без борошна
Цей рецепт — чудовий приклад того, як можна перетворити класичну страву на більш корисний варіант без втрати смаку.
Перейти до рецептуЯк зберігати шпинат в холодильнику
Коли ви принесете шпинат додому, варто покласти паперовий рушник у пакет або коробку, щоб увібрати надлишок конденсату. Покладання важчих предметів на ніжну листову зелень, як-от шпинат, може розчавити або пошкодити листя, що змусить їх швидше в’янути. Тож уважно вибирайте, де ви зберігаєте пакетик зі шпинатом у шухляді контейнера.
Рецепт орзо з білою квасолею, шпинатом та в'яленими томатами в одній каструлі
Це ідеальний варіант для зігріваючої та ситної вечері на вихідних, який готується всього за 30 хвилин! Підійде як вегетеріанцям, так і любителям м'яса.
Перейти до рецептуПри правильному зберіганні, як описано вище, зібраний у пучки шпинат може зберігатися в холодильнику 7 днів, тоді як бебі-шпинат у пакеті чи коробці — від 10 до 14 днів — його більший термін зберігання в основному завдяки додатковому захисту від вологи, який забезпечує упаковка.
Чи слід зберігати свіжий шпинат у морозилці?
Не варто зберігати звичайний або бебі-шпинат у морозилці, принаймні, якщо ви плануєте їсти його свіжим. Якщо ваш шпинат псується, і ви знаєте, що не матимете можливості його використати, покладіть його в морозилку. Але плануйте використовувати заморожений у супах, запіканках та інших гарячих стравах, а не вживати його кімнатної температури. Якщо ви хочете мати шпинат під рукою в морозильній камері, краще купувати заморожений нарізаний, який легко розморозити і використовувати за потреби в різних стравах.
Салат із смаженого гарбуза, шпинату та фети
Салат з гарбуза та з додаванням фети і шпинату стане чудовою вечерею у холодні осінні вечори чи смакуватиме як гарнір до улюбленого стейку.
Перейти до рецептуКоли мити шпинат
Його, як і більшість інших продуктів, слід мити лише тоді, коли ви готові його використовувати. Упакований шпинат, як і зелень салату в пакетах, часто попередньо миють для зручності та позначають як «промитий», і якщо так, то не потребують подальшого миття. Перевіряйте упаковку, щоб визначити, чи потрібно мити.
Берек зі шпинатом: рецепт сирного пирога з філо
Цей улюблений рецепт завиванця користується популярністю на Балканах, у Європі та на Близькому Сході. Тонкі шари хрусткого тіста філо або юфка огортають солоний сир та землистий шпинат. Це чудове поєднання текстури, аромату та смаку.
Перейти до рецептуЯкщо ви купуєте зібраний шпинат, не мийте його, доки не будете готові споживати. Якщо ви очистите листя, захисний шар, який запобігає в’яненню, видаляється. Це також стосується розпилювачів у продуктових магазинах, які можуть створювати вигляд свіжої їжі з ферми, водночас повільно псуючи листя. З цієї причини варто віддавати перевагу шпинату в пакетиках або в коробках. Зібраний шпинат завжди слід ретельно промивати під холодною водою та проціджувати перед подачею, щоб видалити будь-який бруд або жуків з листя.
Ознаки того, що шпинат зіпсувався
Зазвичай легко визначити, коли листя шпинату розм’якшилися до такої міри, що вони виглядають кашоподібними або слизовими. Це часто трапляється, коли хтось миє весь пучок, але використовує лише частину, перш ніж прибрати його в холодильник. Найкраще виймати та мити лише те, що ви плануєте спожити негайно.