Чому зросли ціни на яблука?

18 листопада 2019, 09:23

Чому ціни на яблука впали минулого року, але зросли в цьому? І чому з цибулею сталось навпаки — ціна сильно зросла минулого року, але має впасти цього?

Зміни цін на продукти залежить від великої низки факторів: інфляції, зміни кон’юнктури ринку — за запитом та пропозицією, зміною вартості виробництва, тощо. Найважливіша, на мою думку, рушійна сила подібних змін — це зміна пропозиції на ринку. Розберу два кейси: з яблуками та цибулею.

Минулого року, врожай яблук був рекордним для України (1,46 млн тонн), у результаті чого істотне збільшення пропозиції яблук на ринку спричинило значний тиск на їхню ціну у бік зменшення (в результаті маємо зменшення ціни на 42,7%). Цього ж року не передбачається рекордного врожаю, а відтак пропозиція буде меншою в порівнянні з минулим роком. Маємо зворотний ефект — збільшення ціни на 56,4%.

Зворотна ситуація відбувається з врожаєм ріпчастої цибулі. Минулий рік характеризувався найнижчим рівнем врожаю даної культури за останні 10 років (883,9 тис. тонн), що призвело до зростання у цін більш ніж утричі. За цьогорічними прогнозами, врожай має бути більшим, а відтак ціна на ріпчасту цибулю стрімко падає.

Така ж логіка стосується цін і на інші продукти харчування. Зміна цін — це важлива компонента ринкової економіки, що надає сигнали виробникам для прийняття управлінських рішень. Яких саме рішень? Збільшувати пропозицію тих товарів, на які зростають ціни, і зменшувати пропозицію тих товарів, на які ціни падають.

Реклама

Текст опубліковано з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Показати ще новини