Пухка паска на пряженому молоці. Простий рецепт пишної випічки на Великдень 2024
Зазвичай кожна господиня має свій особливий рецепт паски, який передається з покоління в покоління від бабусь і мам. Це через те, що таку випічку готують лише раз на рік, на Великдень. Тому до приготування паски готуються заздалегідь, ретельно підбираючи найякісніші продукти і витягаючи з шаф дбайливо збережені зошити з рецептами пасок. Цей рецепт паски підійде навіть тим, хто готує подібну випічку вперше.
Починаючи процес замісу тіста та випічки, господині наповнюються молитвою та гарним настроєм. В оселі, де готують паску, зазвичай панує тиша: двері не стукають, не гомонять голосно, а панує турбота та передчуття великого та таємничого дійства. Пропонуємо спробувати перевірений та дивовижний рецепт солодкої та вологої паски на особливому олександрійському тісті. Цей рецепт досить простий і підійде для будь-якої господині.
Олександрійська паска готується на пряженому молоці з використанням особливої технології опари. Це надає пасці насичений жовтий колір та дарує неймовірно легку структуру і неперевершений аромат.
Олександрійська паска: рецепт
Інгредієнти для опари:
- Молоко пряжене тепле (не більше 38 градусів) — 250 мл
- Цукор — 50 г
- Дріжджі пресовані — 38−40 г
- Яйця (великі) — 3 шт
- Яєчні жовтки — 3 шт
- Вершкове масло (жирність 82,5%, м’яке) — 150 г
Інгредієнти для основного тіста:
- Борошно — 700 г
- Цукор — 200 г
- Мед — 30 г
- Цедра 1 лимона
- Цедра 1 апельсина
- Екстракт ванілі — 1 ч. л.
- Сіль — 5 г
- Куркума — ½ ч. л.
- Родзинки — 150 г
- Цукати — 150 г
- Сік апельсина — 100 мл (для замочування родзинок та цукатів)
Спосіб приготування:
Приготування паски розпочинається напередодні, наприклад, увечері, з приготування опари, яка потребує довгого відстоювання.
- У теплому молоці розводимо дріжджі, додаємо 2 чайні ложки цукру, добре перемішуємо і залишаємо на 5−7 хвилин, накривши рушником або харчовою плівкою.
- У іншу миску всипаємо решту цукру, додаємо м’яке вершкове масло, і все це ретельно вимішуємо вінчиком. Потім додаємо 3 жовтки, знову перемішуємо, додаємо яйця та вимішану опару.
- Перемішуємо все до отримання однорідної маси і накриваємо миску харчовою плівкою, залишаючи при кімнатній температурі на 10−12 годин.
- Родзинки та цукати замочуємо в апельсиновому соку. Після ночі опара підійде та опаде.
- Для приготування тіста на паску цедру апельсина та лимону змішуємо з цукром і залишаємо на 5 хвилин, після чого додаємо до опари разом з медом та екстрактом ванілі.
- Поступово додаємо борошно невеликими порціями, просіюючи його, додаємо сіль та куркуму, ретельно перемішуючи після кожного додавання борошна для контролю консистенції тіста. Тісто повинно бути досить густим.
- Використовуючи міксер з насадками для тіста, вимішуємо його протягом 10−15 хвилин, щоб всі інгредієнти добре поєдналися і тісто стало гладеньким. Під час вимішування тіста додаємо родзинки та цукати, попередньо зливши з них зайвий сік.
- Тісто перекладаємо в більшу миску, змащену олією, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці для підйому. Це може зайняти 1,5−2 години, після чого тісто повинно подвоїти свій об'єм.
- Після того, як тісто підійде, розгорнемо його на поверхні, змащеній олією, і злегка обминаємо. З цієї порції можна отримати близько трьох великих пасок (діаметр 16 см, висота 8,5 см) і одного маленького (діаметр 9 см, висота 8,5 см).
- Розділяємо тісто, кожен кусочок красиво округлюємо і розкладаємо у форми, заповнюючи їх приблизно наполовину. Потім ставимо форми з тістом на деко, щоб їх не рухати, накриваємо плівкою або рушником і дозволяємо їм підійти до повного об'єму. Через годину знімаємо плівку або рушник і залишаємо ще приблизно на годину.
- Потім ставимо паски у розігріту до 160−170 градусів духовку і випікаємо приблизно 35−40 хвилин, залежно від вашої печі. Готовність пасок перевіряємо за допомогою зубочистки або дерев’яної шпажки, яка повинна бути абсолютно сухою.