Пухка паска на пряженому молоці. Простий рецепт пишної випічки на Великдень 2024

2 квітня 2024, 15:39

Зазвичай кожна господиня має свій особливий рецепт паски, який передається з покоління в покоління від бабусь і мам. Це через те, що таку випічку готують лише раз на рік, на Великдень. Тому до приготування паски готуються заздалегідь, ретельно підбираючи найякісніші продукти і витягаючи з шаф дбайливо збережені зошити з рецептами пасок. Цей рецепт паски підійде навіть тим, хто готує подібну випічку вперше.

Починаючи процес замісу тіста та випічки, господині наповнюються молитвою та гарним настроєм. В оселі, де готують паску, зазвичай панує тиша: двері не стукають, не гомонять голосно, а панує турбота та передчуття великого та таємничого дійства. Пропонуємо спробувати перевірений та дивовижний рецепт солодкої та вологої паски на особливому олександрійському тісті. Цей рецепт досить простий і підійде для будь-якої господині.

Реклама

Олександрійська паска готується на пряженому молоці з використанням особливої технології опари. Це надає пасці насичений жовтий колір та дарує неймовірно легку структуру і неперевершений аромат.

Олександрійська паска: рецепт

Інгредієнти для опари:

  • Молоко пряжене тепле (не більше 38 градусів) — 250 мл
  • Цукор — 50 г
  • Дріжджі пресовані — 38−40 г
  • Яйця (великі) — 3 шт
  • Яєчні жовтки — 3 шт
  • Вершкове масло (жирність 82,5%, м’яке) — 150 г

Інгредієнти для основного тіста:

  • Борошно — 700 г
  • Цукор — 200 г
  • Мед — 30 г
  • Цедра 1 лимона
  • Цедра 1 апельсина
  • Екстракт ванілі — 1 ч. л.
  • Сіль — 5 г
  • Куркума — ½ ч. л.
  • Родзинки — 150 г
  • Цукати — 150 г
  • Сік апельсина — 100 мл (для замочування родзинок та цукатів)

Спосіб приготування:

Приготування паски розпочинається напередодні, наприклад, увечері, з приготування опари, яка потребує довгого відстоювання.

  1. У теплому молоці розводимо дріжджі, додаємо 2 чайні ложки цукру, добре перемішуємо і залишаємо на 5−7 хвилин, накривши рушником або харчовою плівкою.
  2. У іншу миску всипаємо решту цукру, додаємо м’яке вершкове масло, і все це ретельно вимішуємо вінчиком. Потім додаємо 3 жовтки, знову перемішуємо, додаємо яйця та вимішану опару.
  3. Перемішуємо все до отримання однорідної маси і накриваємо миску харчовою плівкою, залишаючи при кімнатній температурі на 10−12 годин.
  4. Родзинки та цукати замочуємо в апельсиновому соку. Після ночі опара підійде та опаде.
  5. Для приготування тіста на паску цедру апельсина та лимону змішуємо з цукром і залишаємо на 5 хвилин, після чого додаємо до опари разом з медом та екстрактом ванілі.
  6. Поступово додаємо борошно невеликими порціями, просіюючи його, додаємо сіль та куркуму, ретельно перемішуючи після кожного додавання борошна для контролю консистенції тіста. Тісто повинно бути досить густим.
  7. Використовуючи міксер з насадками для тіста, вимішуємо його протягом 10−15 хвилин, щоб всі інгредієнти добре поєдналися і тісто стало гладеньким. Під час вимішування тіста додаємо родзинки та цукати, попередньо зливши з них зайвий сік.
  8. Тісто перекладаємо в більшу миску, змащену олією, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці для підйому. Це може зайняти 1,5−2 години, після чого тісто повинно подвоїти свій об'єм.
  9. Після того, як тісто підійде, розгорнемо його на поверхні, змащеній олією, і злегка обминаємо. З цієї порції можна отримати близько трьох великих пасок (діаметр 16 см, висота 8,5 см) і одного маленького (діаметр 9 см, висота 8,5 см).
  10. Розділяємо тісто, кожен кусочок красиво округлюємо і розкладаємо у форми, заповнюючи їх приблизно наполовину. Потім ставимо форми з тістом на деко, щоб їх не рухати, накриваємо плівкою або рушником і дозволяємо їм підійти до повного об'єму. Через годину знімаємо плівку або рушник і залишаємо ще приблизно на годину.
  11. Потім ставимо паски у розігріту до 160−170 градусів духовку і випікаємо приблизно 35−40 хвилин, залежно від вашої печі. Готовність пасок перевіряємо за допомогою зубочистки або дерев’яної шпажки, яка повинна бути абсолютно сухою.
Редактор: Альона Дука
Показати ще новини