Від зернини до хлібини. Як діти на Закарпатті вчаться сіяти та збирати хліб для підтримки ЗСУ

26 серпня 2024, 15:37

Аліса Смирна, громадська активістка і гідеса з Закарпаття та шестеро місцевих дітей зібрали урожай власноруч засіяної пшениці. З неї випікатимуть хліб, який планують продати, щоб пожертвувати кошти на ЗСУ.

NV Food поспілкувався з Алісою Смирновою. Громадська активістка розповіла, що на початку жовтня минулого року вони посіяли причіп зерна з пшениці (40 соток). У липні зібрали, просушили та змололи на борошно. Гроші, які отримають від продажу спеченого хліба, спрямують на допомогу Збройним силам України в рамках освітнього проєкту Від зернини до хлібини.

Реклама

Учасники освітнього проєкту від Зернини до хлібини (Фото: facebook/alisa.smyrna)
Учасники освітнього проєкту від Зернини до хлібини / Фото: facebook/alisa.smyrna

«Я хотіла показати дітям, як народжується хліб, і скільки часу потрібно, щоб він потрапив на стіл. До війни в Україні свого роду житницею були східні області, тепер там точаться бої. Росія винищує гектари нашого зерна. Тому я вважаю, що Закарпаття може взяти на себе таку собі роль годувальниці країни. Оскільки у нас безпечно і ми маємо землю, то мусимо сіяти та вирощувати хліб», — зазначи ла Аліса Смирна.

Аліса Смирна та зібраний урожай пшениці (Фото: facebook/alisa.smyrna)
Аліса Смирна та зібраний урожай пшениці / Фото: facebook/alisa.smyrna

Вона додає, що разом з дітьми від семи до 15 років максимально долучалась до збору урожаю. Вони пробували жати пшеницю в ручну, як це робили наші предки. Також самостійно носили майбутній хліб в зерносховище для того, щоб просушити.

Діти не лише долучилися до жнив та просушування зерна, а й допомогли його змолотити (Фото: facebook/alisa.smyrna)
Діти не лише долучилися до жнив та просушування зерна, а й допомогли його змолотити / Фото: facebook/alisa.smyrna

«З 50 кг зерна отримали 25 кг борошна. Пекти хліб плануємо 1 вересня, щоб замість квітів діти прийшли в перший день навчання до школи з хлібом. А також, щоб вони усвідомили, що піти і купити хліб у супермаркеті — це хвилина робота, а щоб його виростити, потрібен цілий рік роботи», — наголосила громадська активістка.

Спонсором проєкту виступила австрійська організація Hilfswerk International. Пшеницю засіяли на полі, яке тривалий час не оброблялося і його власниця погодилася віддати його на проєкт безкоштовно. «Якщо я знайду фінансування, то проєкт повторимо і діти, які вже брали в ньому участь, передадуть мішок пшениці наступним. Хочу, щоб це була свого роду естафета, що продовжуватиметься з року в рік», — додала Аліса Смирна.

Борошно з зібраного урожаю пшениці на Закарпатті (Фото: facebook/alisa.smyrna)
Борошно з зібраного урожаю пшениці на Закарпатті / Фото: facebook/alisa.smyrna
Показати ще новини