Осінній топ. 12 рецептів смачних супів на кожен день
Дієтологи рекомендують їсти суп щодня. Суп дуже просто готувати, він ситний і, витративши близько години часу, можна забути про приготування обіду або вечері на пару днів. А восени і взимку щя страва ідеально зігріває та дарує відчуття комфорту.
Супи в тому чи іншому вигляді присутні в кухнях всіх країн — гарячі, холодні, вегетаріанські, крем-супи. Пропонуємо добірку з дванадцяти поживних і зігріваючих супів із найрізноманітніших інгредієнтів з акцентом на сезонні дари осені: цибуля, гарбуз, сочевиця, горох, каупста і багато інших.
1. Гороховий суп з копченими реберцями
Насичений смак копчених реберець прекрасно гармонує з досить нейтральним смаком гороху. А невеликі хрусткі грінки є прекрасним доповненням до супу. У супі можна використовувати свіжий горох, консервований або сухий. Також горох можна замінити помаранчевою сочевицею.
2. Сирний суп з брокколі і лососем
Сирний суп — це та страва, яка сподобається практично всім гурманам. При правильному приготуванні, страва виходить з насиченим вершковим смаком і ніжною консистенцією. Замість лосося можна використовувати креветки, м’ясо або іншу рибу. Сир можна брати твердий або плавлений.
3. Суп з фрикадельками
З приготуванням супу з фрикадельками впорається будь-яка людина — навіть без великого досвіду в кулінарії. Це проста і смачна страва зі звичайних зрозумілих продуктів. Його можна готувати з вермішеллю або рисом, можна зробити фрикадельки з курки, телятини, яловичини або будь-якого іншого фаршу.
4. Суп харчо за грузинським рецептом
Пряний, гострий, з великою кількістю зелені суп харчо вважається національною грузинською стравою. Основний інгредієнт справжнього харчо — це яловиче м’ясо. Другий важливий інгредієнт — це соус ткемалі, які часто замінюють томатною пастою. Волоські горіхи є третім найважливішим інгредієнтом автентичного супу харчо.
5. Цибулевий суп з грінками
Густий, насичений суп з солодкуватим смаком цибулі. Класичний цибулевий суп готують з яловичого бульйону, цибулі, сиру і грінок. Такий суп відомий і завдяки популярній в Голлівуді цибулевій дієті. Але для схуднення цибулевий суп готують не на яловичому бульйоні, а на овочевому, і не використовують сир.
6. Незвичайний борщ з копченою грушею
Незвичайний рецепт традиційного українського борщу на свинячих ребрах від шеф-кухаря Євгенія Клопотенка. Єдиного «правильного» рецепта борщу не існує, адже в кожному з них є своя особливість і свій «секретний інгредієнт», який надає страві неповторного смаку й аромату. Клопотенко каже, що у цьому рецепті живе українська душа.
7. Гарбузовий суп-пюре з сиром
Ароматний, зігріваючий гарбузовий суп не тільки корисний, але і надзвичайно смачний. Такий суп можна готувати з копченостями, морепродуктами, імбиром. Гарбуз для супу краще вибирати несолодких сортів. Якщо ж гарбуз солодкий, можна додати лимонний сік — це прибере зайву приторність і додасть страві пікантності.
8. Гуцульський бограч
Яскравий, насичений смак гуцульського бограча підкорить всю сім'ю. Бограч нагадує угорський гуляш, але, на відміну від гуляшу, це — перша страва. Хоча порція бограчу може стати повноцінним обідом. Бограч відомий менше, ніж борщ, але він гідний того щоб його готували в кожному будинку.
9. Альпійський ячмінний суп
Цей суп родом з регіону Граубюнден (Швеція). Взимку його готують в гірських ресторанах по всій країні, адже він зігріваючий, ситний і поживний. Цей суп — кращий варіант для зимового обіду. А якщо йому дати настоятися ніч — смак стане ще більш кремовим і приємним.
10. Азійський місо-суп з морепродуктами
Місо-суп — страва не з дешевих, але неймовірно смачних. Для азійського місо-супу дуже важливо вибирати якісні морепродукти, тоді він вийде смачним і насиченим. Важливо також у жодному разі не кип’ятити морепродукти разом із бульйоном, оскільки так вони стануть «гумовими».
11. Гаспачо
Підбірка супів не була б повною без найпопулярнішого холодного супу — іспанського гаспачо, який стає порятунком у літній день. Спробуйте різні варіанти: з огірком або без, із цибулею або без, із бальзаміко або хересним оцтом, з анчоусами, смаженою рибкою або відвареним яйцем — і знайдіть свій улюблений.
12. Капусняк
Не гламурний, але водночас вкрай корисний і вельми варіативний український суп. Традиційний варіант з квашеною капустою і пшоном низькокалорійний, багатий клітковиною і поживними речовинами. М’ясний бульйон і м’ясо зроблять капусняк ще більш насичувальним.