Нове дослідження. Вчені назвали корисні каші, що сприяють схудненню та зменшенню рівня інсуліну
Їжа11 вересня, 16:12
У нещодавньому дослідженні, опублікованому в журналі Nutrients, вчені розробили та використали дві нові методології оцінювання для вивчення відносної користі для здоров’я та харчування кількох різних продуктів на основі зерна. Потім дослідження проаналізувало дані про харчування понад 14 000 американців і виявило, що люди, які споживали більше «корисних» зернових, мали значно вищу загальну якість харчування.
Примітно, що споживання цих корисних зернових було пов’язане з нижчими показниками ожиріння та нижчим рівнем інсуліну натщесерце, хоча дослідження обмежує висновки про причинно-наслідкові зв’язки. Важливо, що дослідження порівнювало споживачів «корисних» зернових з тими, хто споживав менше або взагалі не споживав, а не зі споживачами, які не споживають зернові.
Передумови
Дієтичні рекомендації в усьому світі, включаючи Дієтичні рекомендації для американців, підкреслюють важливість зернових продуктів. Ці рекомендації часто пишуть, щоб принаймні половина всього споживання вуглеводів походила з цільного зерна, зазначаючи, що ці продукти також є важливими джерелами клітковини, вітамінів групи В, фолієвої кислоти та необхідних мінералів.
Рецепт пшеничників від Клопотенка: смачна альтернатива гречаникам
Ці ніжні «котлети» з пшениці, фаршу та цибулі ідеально пасуватимуть, як до буденної вечері, так і до меню на Різдво чи Новий рік. Адже ситні, смачні і корисні для здоров'я.
На жаль, сучасний харчовий ландшафт наповнений тисячами зернових продуктів, що ускладнює для споживачів робити обґрунтований вибір та визначати «здоровіший» варіант. Традиційні методи оцінки якості вуглеводів часто є надто спрощеними, зосереджуючись лише на вмісті клітковини та цукру, ігноруючи цінність цільного зерна або збагачення вітамінами та мінералами. Ці вади вимагають розробки нових показників, здатних цілісно оцінювати різні джерела зерна, тим самим надаючи споживачам знання, необхідні для захисту їхнього здоров’я.
Про дослідження
Це дослідження має на меті задовольнити цю потребу шляхом розробки більш комплексних інструментів для визначення здорових зернових, а також кількісно визначити їхній внесок у загальну якість харчування та результати здоров’я у великій, національно репрезентативній вибірці населення США.
Запечена вівсянка: як приготувати цей сніданок якнайсмачніше
Якщо ви відчуваєте, що застрягли у сніданковій рутині, додавання цієї запеченої вівсянки до вашого ранкового меню – це спосіб вирватися на свободу! Приготуйте партію (або дві) на вихідних і насолоджуйтеся смачним і поживним сніданком протягом усього тижня!
Перейти до рецептуУ перехресному дослідженні проаналізовано дані 14 720 учасників (віком від шести років; діти = 3795 осіб) з Національного обстеження здоров’я та харчування (NHANES; 2017−2023). Соціально-демографічні (вікова група, стать, раса/етнічна приналежність, дохід сім'ї) та дані про харчування були зібрані для стратифікації та тестування нової методології відповідно. Дані з Бази даних про харчові продукти та поживні речовини для досліджень харчування (FNDDS) були використані для оцінки харчової цінності 1244 різних зернових продуктів. Самі нові системи оцінювання включали:
Оцінка якості вуглеводних продуктів (CFQS-3): 3-бальна оцінка, що базується на трьох ключових факторах, пов’язаних з інгредієнтами: вміст цільного зерна, співвідношення клітковини до вуглеводів та співвідношення доданого цукру до вуглеводів.
Індекс багатства поживними речовинами для зернових продуктів (NRF9.3 г): показник щільності поживних речовин, який збалансовує дев’ять корисних поживних речовин (білок, клітковина, вітаміни групи В, фолат, залізо тощо) проти трьох поживних речовин, які потрібно обмежити (доданий цукор, натрій, насичені жири).
Ідеальна страва на осінній стіл: рецепт кускусу із печеним гарбузом
Ця ніжна страва з пшеничної крупи чудово поєднується з легкою текстурою запеченого гарбуза, тому точно сподобається усій сім'ї. Їжте її як окрему вегетаріанську страву або ж як гарнір до улюбленого м'яса чи риби.
Перейти до рецептуЦі показники були використані для підкласифікації споживачів зернових та порівняння їхньої загальної якості харчування, використовуючи Індекс здорового харчування (HEI-2020) та показник NRF на рівні дієти. У дослідженні також проаналізовано клінічні дані про здоров’я від NHANES, включаючи індекс маси тіла (ІМТ), окружність талії, рівень інсуліну натщесерце та рівень холестерину.
Результати дослідження
Дві нові системи оцінювання, розроблені в цьому дослідженні, визначили різні набори зернових продуктів як «здорові» залежно від використаного методу. Показник CFQS-3, орієнтований на інгредієнти, дав найвищі оцінки вареним цільнозерновим продуктам, пластівцям та солоним закускам, тоді як, навпаки, показник щільності поживних речовин NRF9.3 г віддавав перевагу збагаченим продуктам, визначаючи готові до вживання пластівці, хліб та булочки як найздоровіші.
Незважаючи на ці відмінності, фундаментальний результат залишався незмінним — споживання здорових зерен (за будь-якою системою оцінювання) було тісно пов’язане з кращою загальною якістю харчування та здоров’ям. Споживачі здорових зерен продемонстрували значно вищі бали за шкалою HEI-2020, ніж ті, хто їх не вживав, і цей ефект виявився дозозалежним.
Для ідеального сніданку. Рецепт легкого бананового хліба із запеченою вівсянкою
Банановий хліб і запечена вівсянка - це сніданок, який змушує вас із нетерпінням чекати на ранок.
Клінічні дані підтвердили ці переваги для здоров’я — після коригування демографічних факторів та факторів способу життя споживачі здорових зерен мали меншу ймовірність ожиріння та мали краще метаболічне здоров’я. Зокрема, споживачі мали значно меншу ймовірність ожиріння (34,6% проти 41,1%, p 0,0001) та мали значно нижчий рівень інсуліну натщесерце (13,97 проти 15,90 мкОд/мл, p 0,001), ніж ті, хто споживав менше або взагалі не споживав здорових зернових. Ці зв’язки були зареєстровані спеціально для споживачів зерен, класифікованих за CFQS-3.
Важливо, що ці зв’язки відрізнялися залежно від демографічної групи. Споживачами зернових CFQS-3 частіше були жінки, люди похилого віку та особи з вищими доходами, тоді як споживачами зернових NRF9.3g частіше були білі неіспаномовного походження.
Всупереч поширеним припущенням, корисні зернові, особливо ті, що визначені за допомогою балу NRF9.3g, не були дорожчими на 100 грамів або на 100 ккал. Фактично, багато збагачених зернових продуктів виявилися як поживними, так і доступними за ціною.
Висновки
Це дослідження підтримує національні дієтичні рекомендації, демонструючи, що споживання здорових зернових продуктів є потужним показником високоякісного харчування та пов’язане з кращими показниками здоров’я, включаючи нижчу поширеність ожиріння. Розробивши дві нові, надійні системи оцінювання, обидві з яких визначили зернові продукти, пов’язані зі значним покращенням здоров’я, дослідження пропонує більш нюансований спосіб визначення корисних зернових продуктів поза традиційною дихотомією «цільні та рафіновані».
Отримані результати мають важливі наслідки для світових дієтичних рекомендацій, що свідчить про те, що рекомендації щодо охорони здоров’я повинні визнавати значний внесок, який широкий спектр корисних зернових (включаючи збагачені пластівці та збагачений хліб) робить у якість харчування. Примітно, що багато з цих багатих на поживні речовини варіантів є доступними за ціною, що підкреслює їхню важливість як практичного та доступного інструменту для покращення громадського здоров’я та демократизації харчування.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.