Регулює холестерин і жири. Кардіологи назвали білок номер один, корисний для серця

Їжа

25 жовтня, 10:34

Якщо ви прагнете дотримуватися дієти, корисної для серця, найімовірніше, у вас виникають питання про білок. Білок — один із трьох основних макронутрієнтів, необхідних для підтримки здоров’я і сили вашого організму (інші два — це вуглеводи і жири).

За словами доктора Кімберлі Кемпбелл, кардіолога з Cardiology Consultants of Philadelphia, білок є важливою частиною серцево-оздоровчої дієти, але важливо вибирати правильні джерела білка. «Вашому організму необхідний білок для нарощування і відновлення м’язів, включно з серцем. Правильний вибір білків може допомогти зберегти здоров’я серця і знизити ризик серцево-судинних захворювань», — пояснює вона.

Які ж білкові продукти варто включати в раціон? Американська кардіологічна асоціація рекомендує віддавати перевагу білкам з рослин, морепродуктів і нежирних або знежирених молочних продуктів, а як доповнення використовувати пісне м’ясо і птицю.

Для початку ми звернулися до експертів із запитанням, які білки вони вважають найкращими для здоров’я серця. Дізнайтеся, що вони рекомендують.

Чому важливо дбати про здоров’я серця?

Серцево-судинні захворювання посідають перше місце серед причин смертності. Тому турбота про серце — актуальне завдання. Три основні фактори ризику серцевих захворювань — високий рівень холестерину, високий артеріальний тиск і куріння. Хороша новина полягає в тому, що навіть за наявності одного або декількох із цих факторів ризику, зміна дієти та способу життя може значно знизити загрозу серцево-судинних захворювань.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує середземноморську дієту та дієту DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) для зниження ризику серцево-судинних захворювань. Обидві дієти містять велику кількість фруктів, овочів, цільних злаків, бобових і горіхів, одночасно обмежуючи продукти з високим вмістом насичених і трансжирів. Крім дієти, регулярна фізична активність і відмова від куріння також можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Риба — найкращий білок для здоров’я серця

Коли йдеться про вибір білків для здоров’я серця, експерти особливо рекомендують рибу. «Піско-середземноморська дієта — одна з найкорисніших для серця дієт, оскільки містить білки з морепродуктів, багатих на омега-3 жирні кислоти і з низьким вмістом насичених жирів», — говорить доктор Мері Грін, кардіолог з Manhattan Cardiology в Нью-Йорку. Ось чому риба займає лідируючу позицію серед білків, корисних для серця.

Джерело корисних жирів

Заміна насичених жирів на ненасичені у вашому раціоні може знизити ризик серцево-судинних захворювань. Риба містить менше насичених жирів порівняно з іншими тваринними білками, такими як яловичина або свинина, і є джерелом омега-3 жирних кислот — поліненасичених жирів, які позитивно впливають на здоров’я серця. «Омега-3 жирні кислоти необхідні для нормального функціонування організму і можуть знизити ризик ішемічної хвороби серця,» — пояснює доктор Кемпбелл. «Організм не може синтезувати омега-3 жирні кислоти самостійно, тому вони повинні надходити з їжею. Лосось, тунець, сардини і скумбрія — риба з високим вмістом омега-3.»

Американська кардіологічна асоціація рекомендує з'їдати дві порції риби (по 3 унції) на тиждень, переважно жирної. Риба — це поєднання білка і корисних для серця поживних речовин, що робить її особливо корисною. Дослідження показують, що споживання кожної додаткової унції риби на день знижує ризик серцево-судинних захворювань і смертності на 4%.

Сприяє зниженню рівня холестерину

Якщо ви прагнете знизити рівень холестерину, додавання риби в раціон може допомогти. Дослідження засвідчили, що люди, які з'їдали щонайменше 200 гр жирної риби на тиждень, мали сприятливіший профіль холестерину, включно з підвищенням рівня «хорошого» холестерину ЛПВЩ, порівняно з тими, хто їв менше 100 гр риби на тиждень.

Омега-3 жирні кислоти в жирній рибі також можуть допомогти знизити рівень тригліцеридів, що зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Огляд досліджень показав, що споживання риби може знизити рівень тригліцеридів на 10−23%, залежно від дослідження.

Протизапальні властивості

Жирна риба не тільки багата на омега-3, а й на вітамін D, який має протизапальні властивості. Наприклад, порція лосося вагою 3,5 унції забезпечує 66% добової норми вітаміну D. Поєднання омега-3 і вітаміну D допомагає знизити запалення в організмі, що знижує ризик пошкодження кровоносних судин і, відповідно, серцевих захворювань та інсульту. Дослідження підтверджують, що споживання риби може зменшити запальні маркери у людей з високим ризиком серцево-судинних захворювань.

Риба на грилі: рецепт тріски з соусом ромеско

Звичайно можна запастися бургерами та хот-догами, щоб приготувати на природі, але риба... вона неперевершена, коли приготована таким методом на природі.

Перейти до рецепту

Запечена риба з кисло-солодким соусом: з неочікуваним інгредієнтом

Ніжна, жирна риба та освіжаючий кремово-кислий соус — це класика, яка ніколи не підводить. Пропонуємо просту, але вишукану ідею для весняної вечері.

Перейти до рецепту

Сардини, засолені як оселедець: найсвіжіша риба власноруч

Це простий і смачний спосіб урізноманітнити свій стіл. Ніжний смак і аромат риби ідеально підходять для домашніх застіль або як основа для цікавих кулінарних експериментів до Різдва чи Нового року.

Перейти до рецепту

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Інші новини

Всі новини