Вживання цього білкового продукту може захистити від раку — дослідження

Їжа

29 серпня, 11:44

Тваринний білок не пов’язаний з передчасною смертю і навіть може знизити ризик раку, згідно з великим дослідженням населення.

У дослідженні, опублікованому в журналі «Прикладна фізіологія, харчування та метаболізм», проаналізовано дані майже 16 000 дорослих віком від 19 років за допомогою Національного опитування щодо здоров’я та харчування США (NHAMES III). Вчені вивчили, скільки тваринного та рослинного білка люди зазвичай споживають, і чи пов’язані ці закономірності з ризиком смерті від серцевих захворювань, раку чи будь-якої іншої причини.

Вони не виявили підвищеного ризику смерті, пов’язаного з більшим споживанням тваринного білка. Фактично, дані показали незначне зниження смертності, пов’язаної з раком, серед тих, хто споживав більше тваринного білка.

«Існує багато плутанини щодо білка — скільки його їсти, який вид і що він означає для довгострокового здоров’я. Це дослідження додає ясності, що важливо для кожного, хто намагається приймати обґрунтовані рішення щодо того, що він їсть, засновані на доказах», — пояснює Стюарт Філліпс, професор і завідувач кафедри кінезіології Університету Макмастера, який керував дослідженням.

Щоб забезпечити надійні результати, команда використовувала передові статистичні методи, включаючи метод Національного інституту раку (NCI) та багатовимірне моделювання ланцюгів Маркова Монте-Карло (MCMC), для оцінки довгострокового споживання їжі та мінімізації похибки вимірювання.

«Було вкрай важливо, щоб наш аналіз використовував найсуворіші методи золотого стандарту для оцінки звичайного споживання та ризику смертності. Ці методи дозволили нам врахувати коливання щоденного споживання білка та надати точнішу картину довгострокових харчових звичок», — каже Філліпс.

Дослідники не виявили зв’язку між загальним вмістом білка, тваринного або рослинного, та ризиком смерті від будь-якої причини, серцево-судинних захворювань або раку. Коли до аналізу були включені як рослинний, так і тваринний білок, результати залишалися послідовними, що свідчить про те, що рослинний має мінімальний вплив на смертність від раку, тоді як тваринний може мати невеликий захисний ефект.

Обсерваційні дослідження, подібні до цього, не можуть довести причинно-наслідковий зв’язок; однак вони є цінними для виявлення закономірностей та зв’язків у великих популяціях. У поєднанні з десятиліттями клінічних випробувань, результати підтверджують включення тваринних білків як частини здорового раціону.

«Якщо врахувати як дані спостережень, так і клінічні дослідження, стає зрозуміло, що продукти з тваринним та рослинним білком сприяють здоров’ю та довголіттю», — каже провідний дослідник Янні Папаніколау, магістр охорони здоров’я, президент Nutritional Strategies.

Інші новини

Всі новини