Заряд вітамінів і справжній делікатес. 20 найкращих рецептів спаржі на всі випадки життя
Їжа10 травня, 09:38
Спаржа доступна увесь рік, хоча весна є її піковим сезоном. Шукайте міцні стебла з яскраво-зеленим кольором. Аспарагус багатий на поживні речовини: вітаміни A, C, E, K і B6, фолати, залізо, калій, мідь, кальцій і білок. Він також є джерелом антиоксидантів.
В одній чашці сирої спаржі міститься приблизно:
Калорій: 26,8
Жирів: 0,16 г
Натрію: 2,68 мг
Вуглеводів: 5,2 г
Клітковини: 2,81 г
Білка: 2,95 г
Спаржа також має багато інших переваг для здоров’я: антисептична дію, користь для репродуктивної системи і кишківника та навіть може бути корисною для підняття настрою.
Аспарагус буває кількох видів
1. Зелена спаржа
- Найпоширеніша у світі
- Має насичений смак, трохи трав’янистий
- Росте на сонці, тому утворює хлорофіл (зелений колір)
- Її не обов’язково чистити, особливо молоді пагони
2. Біла спаржа
- Вирощується під землею або під плівкою, без доступу до світла — тому не зеленіє
- Має ніжніший, делікатний смак, менш гіркий
- Потрібно обов’язково чистити шкірку перед приготуванням
3. Фіолетова спаржа
- Має солодший смак і містить більше антиоксидантів
- Після термічної обробки може втрачати фіолетовий колір і ставати зеленою
- Часто використовується у сирому вигляді — у салатах
Перед тим як готувати аспарагус, обов’язково вимийте та обріжте кінці рослини. Готується спаржа дуже просто й швидко. Її можна смажити, запікати в духовці чи на грилі, готувати на пару та відварювати. Спаржу також можна вживати бланшованою та навіть їсти сирою. Аспарагус також може стати більш корисним від маринування. Це додає смаку, трохи пом’якшує овоч.
Спаржу чистити не обов’язково. Проте очищення перед нарізанням і вживанням може зробити її смачнішою — найтвердішою зазвичай є саме зовнішня частина. Шефи у багатьох вишуканих ресторанах очищають спаржу від шкірки, щоб зробити її ніжнішою. Якщо ви вирішите її чистити, рекомендуємо використовувати овочечистку Y-подібної форми, щоб легко видалити верхній шар.
20 найкращих рецептів спаржі на всі випадки життя
Спаржа в аерогрилі: рецепт легкого гарніру до будь-якої страви
Аспарагус — ідеальний весняний овоч: смачний, корисний і простий у приготуванні. Розповідаємо, як за кілька хвилин зробити хрумкий гарнір в аерогрилі.
Перейти до рецептуІдеальний гарнір до стейків: спаржа на грилі
Аспарагус — ідеальний гарнір до стейків на грилі. Весняний овоч таким чином чином легко готується і корисний для здоров’я.
Перейти до рецептуЛегко і смачно: рецепт лосося зі спаржею на грилі
Розповідаємо, як зробити електрогриль улюбленим кухонним девайсом і приготувати лосося зі спаржею в соєво-гірчичній паніровці.
Легкий гарнір: спаржа на пару з вершковим маслом
Ніжна, ароматна й корисна спаржа на пару — ідеальна весняна страва, яка поєднує смак і простоту приготування.
Перейти до рецептуСпаржа на сковороді по-італійськи: швидко, просто і смачно
Хрустка, ароматна і надзвичайно проста у приготуванні — спаржа, обсмажена на вершковому маслі з часником, стане улюбленим гарніром до будь-якої страви. Ідеально поєднує італійський стиль і домашній затишок.
Перейти до рецептуРецепт білої спаржі з хамоном і зеленню: ніжно і смачно по-весняному
Це легка, ароматна й елегантна страва, що ідеально пасує до обіду чи вечері. Готується вона дуже просто, проте смакує вишукано.
Перейти до рецептуВідварена спаржа: найпростіший варіант приготування смачного і корисного гарніру
Якщо шукаєте смачний і корисний спосіб приготування спаржі, то відваріть її за цим рецептом і насолоджуйтеся весняним смаком та ароматом.
Гостра спаржа: рецепт ідеального великоднього та весняного сніданку з яйцями
Цей рецепт гострої спаржі Deviled Asparagus поєднує в собі найкраще з двох класичних страв — яєчні deviled eggs та ніжної весняної спаржі — в одній свіжій страві, яка ідеально підійде для вашого великоднього сніданку.
Перейти до рецептуРисові боули з цвітною капустою, спаржею на грилі та курячою ковбаскою
Це збалансоване поєднання ніжних овочів, ароматного м’яса у курячій сосисці і приємної текстури рису.
Перейти до рецептуСпагеті з обвугленою цибулею та горошком: додайте весни до своєї тарілки!
Ця легка вегетаріанська паста якраз підходить для весни завдяки швидкому приготуванню сезонних продуктів, таких як спаржа, горох і цибуля.
Перейти до рецептуЛегкий гарнір: спаржа на пару з вершковим маслом
Ніжна, ароматна й корисна спаржа на пару — ідеальна весняна страва, яка поєднує смак і простоту приготування.
Корисно по-італійськи: рецепт овочевої лазаньї з горіхами та буратою
Це деструктурована лазанья, яку приготувала французька кулінарка. Тут немає жирної яловичини чи густого вершкового соусу, а натомість глибину та смак створюють смачні овочі та свіжий сир.
Перейти до рецептуЛимонна паста з орзо, спаржею та часниковими сухариками
Ця страва — ідеальне поєднання лимонного орзо, ароматної спаржі, хрустких часникових сухариків, свіжої зелені та пікантного пармезану. Вона готується в одній каструлі, настоюючись у лимонній заправці для максимального аромату.
Перейти до рецептуКрем-суп з картоплею, спаржею та імбирем для весняно-пряного обіду
Ідеально кремовий і шовковистий, цей суп зі спаржею є справді здоровою комфортною їжею.
Перейти до рецептуПиріг без тіста: рецепт зі смаженими помідорами та спаржею
Цей рецепт пирога без скоринки - чудовий вибір для вашого наступного бранчу, але він також чудово підійде для вегетаріанської вечері з салатом і шматочком фокачі.
Смажена в духовці спаржа з пармезаном: вишуканий гарнір до улюблених страв
Смажена спаржа — це швидкий і простий гарнір, а смаження на сильному вогні — один із найкращих способів приготування зелених стебел.
Перейти до рецептуВесняний курячий рулет: рецепт зі спаржею
Цей курячий рулет досить вишуканий для особливого випадку, але досить швидкий для вечері в будній день.
Перейти до рецептуВесняний гороховий суп зі спаржею та картоплею - збагатіться вітамінами
Цей смачний суп ідеальний для початку весни.
Перейти до рецептуОвочі із зеленим моле: чудова страва для вечері
Моле - соус, загущений горіхами або насінням, ідеально пасує не тільки до м'яса та риби, а й до овочів.
Перейти до рецепту«Вегедукен»: святкова версія вегетаріанського рулета з «індички»
Це вегетаріанська версія фаршированої індички на Різдвяну вечерю. Ідеальний варіант, якщо ви на свята чекаєте гостей, які не їдять м'яса.