Так смакує затишок. П’ять рецептів синабонів — та історія успіху ароматних булочок
Їжа11 жовтня, 14:53
І кориця, і булочки є давніми продуктами харчування. Та коли вони вперше були поєднані? Де? Який смак мав цей перший продукт? Чи було це щось схоже на ті смачні, липкі булочки у американському стилі, які ми знаємо сьогодні? Історики їжі витратили багато часу, роздумуючи про походження. Але ми пропонуємо дізнатися вже зараз, і навіть приготувати ці м’які, пухкі, солодкі, политі ніжним кремом, булочки.
За словами істориків їжі, кориця походить зі Шрі-Ланки. Рання історія цієї спеції неясна. Загальноприйнято, що ця спеція була відома стародавнім грекам і римлянам. Вона високо цінувалася. Найдавніше використання, здається, було як ладан і приправа до вина. Однак стародавні римські рецепти солодкого хліба, тобто булочок, записані Апіцієм, не включають корицю; їх приправляли перцем. Стародавні єгипетські хліби підсолоджували медом і ароматизували горіхами. Вже у 13 столітті Марко Поло приписують відкриття торгівлі спеціями (у великих масштабах) для Європи. Адже кориця та інші спеції були дуже дорогими та високо цінувалися середньовічними кухарями. Їх додавали до багатьох страв, як солодких, так і солоних. Тож спеції були настільки популярними, що були однією з головних причин Епохи великих географічних відкриттів. Десь тут почала зароджуватися ідея того, що до солодкої випічки можна додати не лише перець, а й нововідкриті для американців спеції.
Доктор Рональд Віртц з Американського інституту випічки глибоко досліджував ці булочки. Він починає з древніх єгиптян, греків і римлян, потім просувається в часі через середньовічну Європу до сучасної Америки. Віртц простежує торгівлю спеціями, зокрема корицею… Він вважає, що синабони «певною мірою походить від британської кулінарії та випічки, можливо, з певним впливом з боку голландців і німців». Дослідник вказує, зокрема, на булочку Chelsea, яку Елізабет Девід (English Bread and Yeast Cookery, 1980) описує як «Солодка, пряна, липка, квадратна і скручена, як швейцарський рулет… досить значна пропозиція».
Оригінали, зроблені принаймні ще на початку вісімнадцятого століття, були, мабуть, більш витонченими… Прикметою є згадка Вірца про Практичний посібник для кондитерів, пекарів і виробників цукерок Метью Мальцбендера, вперше опублікований у Мілуокі в 1910 році німецькою та англійською мовами… Інструкції посібника з приготування булочок з корицею, за словами Віртца, вимагають, щоб солодке тісто було «розкачане і посипане цукром, корицею та смородиною, згорнуте і змащене так само як у сучасній практиці». Також, як і при приготуванні солодких равликів, Віртц продовжує говорити в Retail Bakers Reference Book (1928), де вони «скручені булочки з корицею» з’являються на одній сторінці…
Класично батьківщиною синабонів вважають Філадельфію в Америці. І як пишуть у The Larder Invaded: Reflections on Three Centuries of Philadelphia Food and Drink, булочка з корицею, або «липка булочка», потрапила туди у XVIII столітті з англійськими та німецькими іммігрантами. Їх виготовляють з дріжджового тіста з ароматом кориці та цукру, з родзинками, горіхами та карамелізованою начинкою зверху. Звичайно ж, прилавок кав’ярні, заставлений липкими булочками, досі є звичним явищем у місті.
Один із найвідоміших американських брендів булочок з корицею, Cinnabon, був заснований у Сіетлі в 1985 році. Завдяки своїм фірмовим липким, надвеликим булочкам, Cinnabon став всесвітньо відомим брендом, познайомивши незліченну кількість людей по всьому світу з американським стилем булочок з корицею. Франшиза швидко зростала і встановила стандарт того, що багато хто уявляє, коли сьогодні думає про булочку з корицею.
Одначе у самій Європі синабони не були такими «американськими» від початку. Швеції часто приписують створення сучасної булочки з корицею, яка там відома як kanelbullar. Ця пряна булочка, зазвичай з легким присмаком кориці, кардамону та посипана перловим цукром, стала скандинавським фаворитом. Вважається, що канельбуллар з’явилися у Швеції в 1920-х роках, коли спеції та цукор стали більш доступними. Швеція навіть святкує День булочки з корицею, або Kanelbullens dag, кожного 4 жовтня, відзначаючи глибоку любов до цієї випічки у шведській культурі.
Тим часом Німеччина розробила власну версію, schnecken (що німецькою означає «равлик»), названу так через її спіральну форму. Schnecken зазвичай начиняють корицею, цукром та родзинками і подають подібно до булочок з корицею. Іноді у медіа зазначають, що саме німецькі іммігранти пізніше привезли рецепт до Сполучених Штатів, де він еволюціонував далі та вплинув на американські традиції випікання.
Перетинаючи Атлантику, булочка з корицею зазнала невеликої трансформації. «Вона стала дуже американською», — поділився Марк Гроссман, американський шеф-кухар та автор кулінарних книг, що проживає в Парижі з 2000-х років. У Сполучених Штатах її покривають досить надмірним шаром глазурі. У Північній Європі їх просто посипають цукровими «кристалами». «Глазур важлива, вона трохи схожа на крем у морквяному пирозі», — зазначив він. Її зазвичай роблять з цукрової пудри та вершкового сиру, а іноді й з ванілі. «В ідеальному світі булочку з корицею потрібно їсти ще теплою, коли вона щойно з печі, це трохи схоже на багет, який от-от дістали, не завжди є можливість їсти її так, але це краще». Він зазначає, що важко розігріти булочку з корицею через глазур. Але перед тим як гріти, треба спекти. NV FOOD ділиться своїми п’ятьма улюбленими рецептами синабонів на будь-який смак.
Синабони: рецепт пухких та дуже просочених і кремових булочок з корицею
Мʼякі, ніжні, теплі, пухкі. Такі як треба.
Навіть смачніші: рецепт шоколадних синабонів
Поєднання двох улюблених десертів в одному - чудова знахідка. Шанувальники шоколаду та синабонів будуть у захваті.
Перейти до рецептуПухкі морквяні синабони з сирною глазур’ю
Це справжнє відкриття для тих, хто любить ароматну домашню випічку. Вони ніжні, пухкі, солодкі, з нотками кориці, ванілі й мускатного горіха. А морква надає їм вологи, кольору і весняного настрою. Завершує це чарівництво густа сирна глазур — солодка, але з легкою кислинкою. Обов'язково спробуйте!
Перейти до рецептуПросто неймовірні: рецепт синабонів з лохиною та ягідним кремом
Дріжджове тісто - не вирок навіть для початківців. Спробуйте приготувати смачнющі булочки за цим рецептом з лохиною та кремом.
Перейти до рецептуСинабони з філо: пухкі та соковиті булочки з корицею
Унікальна альтернатива традиційним булочкам з корицею, яка містить менше калорій, готується в рази простіше, а смакує надзвичайно.
- Не лише парові чи варені. Євген Клопотенко поділився рецептами вареників зі своїх гастрономічних експедицій Україною
- Пити і не п’яніти? Експертка назвала трендові вина, які варто спробувати
- Де замовити Криваву Марисю. Успішні ресторани нової української кухні, які понад 10 років залишаються популярними — вибір NV