Де замовити Криваву Марисю. Успішні ресторани нової української кухні, які понад 10 років залишаються популярними — вибір NV
Ресторани7 жовтня, 19:26
ЛЬВІВ
Ресторація Бачевських
Адреса: вул. Шевська, 8
Час роботи: 08:30‑23:00
Середній чек: 800 грн
Протягом 10 років Ресторація Бачевських, створена бізнесменом Марком Зархіним, вважається однією з кулінарних принад Львова. Під дахом цього триповерхового ресторану розмістилися шість тематичних зал, оранжерея, тераса й веранда. Інтер'єр оформлено в елегантному стилі початку XX століття.
Заклад позиціонується як ресторан нової галицької кухні, де давні місцеві страви готують в авторських інтерпретаціях. А насолоджуватися їжею в Бачевських пропонують під акомпанемент арфи, віолончелі або фортепіано.
Сніданками у форматі шведського столу тут пригощають
Передплатіть, щоб прочитати повністю
Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою
з 08:30 до 11:30. У закладі попереджають: забронювати місце не вдасться, оскільки поснідати можна тільки в порядку живої черги (дорослі 450 грн / особа, діти 6‑11 років — 350 грн / особа).
А в основному меню Ресторації Бачевських — салат Новольвівський з качкою, грушею та сиром (345 грн), суп журек по‑львівські у хлібній мисці (350 грн), банош із грибами, шкварками і бринзою (284 грн) та дорадо, запечена зі свіжими травами (195 грн / 100 г).
Для м’ясоїдів тут пропонують качку, 15 годин томлену в коньяку з розмарином та апельсинами (1.200 грн / кг), теляче каре (290 грн / 100 г), фуа-гра Россіні (690 грн), тартар із козулі (580 грн) і ребра кабана в буряковому соусі барбекю (290 грн / 100 г).
Вегетаріанців пригощають печеним перцем, фаршированим трюфельним крем-сиром в піні з пармезану (352 грн), варениками з картоплею, грибами зі сметаною (267 грн) і грильованими овочами (290 грн).
Для ласунів і ласунок тутешні кондитери готують яблучний штрудель (236 грн), морозиво з яєчним лікером Baczewski (240 грн) та асорті десертів (350 грн).
А ще в закладі готують за дитячим меню.
Увагу дорослих приверне бар із широким вибором вин, традиційних міцних напоїв та алкогольних коктейлів. І за словами Зархіна, найбільшою популярністю в закладі користується коктейль Кривава Марися. Окрема гордість — авторські наливки й настоянки, яких тут чотири десятки.
У 2019‑му історія львівської Ресторації Бачевських дістала продовження у польській Варшаві. Тут амбітний Зархін разом із партнерами під вивіскою Rest.Baczewskich відкрив ще один свій ресторан, присвячений локальній, зокрема варшавській і східноєвропейській, кухні.
ЛЬВІВ
Криївка
Адреса: площа Ринок, 14
Час роботи: пн-пт 11:00‑22:45, сб-нд 10:00‑22:45
Середній чек: 650 грн
«Слава Україні! — Героям слава!» Це нині відоме в усьому світі гасло уже 18 років поспіль править за пароль і відповідь для входу до знаменитого львівського ресторану Криївка. 2007 року заклад став первістком майбутньої ресторанної імперії Андрія Худо, Юрка Назарука й Дмитра Герасімова і за короткий час перетворився на один із найупізнаваніших і найцікавіших закладів туристичного Львова.
Утім, Криївка не має окремої вивіски, а вхід до неї «законспіровано». Одягнутий в однострій Української повстанської армії (УПА) швейцар запитує в гостей гасло, а відтак частує медовухою, щоб перевірити, чи немає серед них москаля.
Заклад стилізовано під підземний бункер-криївку вояків УПА: дерев’яні бруси попід стелею, старі лампи, листівки, світлини й карти повстанських часів. А для більшого відтворення атмосфери вояцького запілля страви тут подають у металевому посуді.
Криївка позиціонується як ресторан автентичної української кухні з легким сучасним акцентом. Тому в меню — вареники з картоплею та бігосом (від 168 грн), два види дерунів (від 166 грн) і кров’янка (230 грн). А ще традиційні шпундра (238 грн), верещака (442 грн), холодець із курки та свинини (214 грн) і червоний борщ (182 грн).
Утім не цураються тут і страв європейської кухні. А це курячий паштет (від 184 грн), салат Манівці à la Монблан із каштанів і глив (242 грн), тушкована яловича щока з печеною картоплею та карамелізованою цибулею (394 грн) і запечений пструг із вершковим соусом та броколі (436 грн).
Для великих компаній протягом тижня, крім суботи, тут виносять три різновиди так званих Залізних порцій — щедрих наборів частувань, до яких входять різноманітні закуски й м’ясні страви (від 1.080 грн).
А з солодощів пропонують сирники з ягідним варенням (198 грн), вареники з вишнями (194 грн) і пломбір із карамеллю (138 грн).
Із алкогольних напоїв частують горілкою, авторськими настоянками, винами від українських виробників і пивом від крафтової пивоварні Правда.
КИЇВ
Канапа
Адреса: Андріївський узвіз, 19А
Час роботи: пн-чт 11:00‑22:00, пт-нд 11:00‑23:00
Середній чек: 700 грн
За свою 12‑річну історію Канапа давно здобула популярність серед вітчизняних любителів смачної їжі та іноземців, охочих познайомитися з національною кухнею. Заклад входить в очолювану Оленою Борисовою мережу GastroFamily і позиціонується як ресторан нової української кухні.
Із вікон закладу, розміщеного в дерев’яній будівлі ХІХ століття, відкривається розкішний краєвид на Андріївський узвіз та Поділ. І хоча в інтер'єрі панує атмосфера позаминулого століття, традиційні українські страви тут готують цілком сучасно, а тутешні кухарі не відмовляються від використання нових технологій, у тому числі притаманних молекулярній кухні.
Відтак у меню Канапи пропонуються салат із курячої печінки з полуницею та заправкою з фенхелю (259 грн), фарширована щука з мусом із білого хріну (289 грн) та червоний борщ із копченою грушею, сливою та пампушками (259 грн).
Крім традиційних вареників з картоплею та цибулею (249 грн) тут відварюють чорні вареники із судаком, копченим салом та кав’яром оселедця (269 грн) і вареники з качкою та горіховим соусом (259 грн).
М’ясоїдам пропонують обсмажене філе качки з морквяним пюре та вишневим соусом, томлену шию ягняти з картопляним пюре із соусом деміглас (по 498 грн) та яловичі медальйони з печеною картоплею та вершково-зморшковим соусом (598 грн).
А любителів риби й дарів моря в Канапі частують томленою в сметані фореллю, обсмаженим у хоспері філе судака, яке подають із мідіями, тушкованими в білому вині (по 489 грн), та смаженими карасями, фаршированими бочковими огірками та цибулею (419 грн). А ще у закладі працює устричний та кав’яр-бар.
На десерт у Канапі пропонують сирники в горіховій крихті на заварному кремі (229 грн), порційно приготований Київський торт, яблучний пиріг зі смаженим білим шоколадом (по 239 грн) і навіть сало в шоколаді (59 грн / 15 г).
У барі подають традиційні міцні напої, різноманітні настоянки й авторські коктейлі. У винній карті — широкий вибір напоїв з України та Старого й Нового світу. Також діє послуга Cork fee, завдяки якій можна прийти до закладу зі своєю пляшкою вина (148 грн / 0,75 мл).
Ресторан доступний для маломобільних груп людей. І сюди охоче пускають гостей із чотирилапими улюбленцями.
А щоб гості не йшли із закладу з порожніми руками, тут працює лавка гастрономічних сувенірів.
БУКОВЕЛЬ
Грибова хата
Адреса: с. Поляниця, урочище Вишні, 8А
Час роботи: 08:00‑23:00
Середній чек: 1.000 грн
Будівлю цієї ресторації-садиби, що розкинулася на гірському курорті Буковель, не сплутати ні з чим, оскільки архітектурою заклад нагадує велетенський гриб. А взірцем для натхнення цього 20‑річного комплексу, що входить у мережу Самогонна ресторація, вочевидь стали роботи знаменитого іспанця Антоніо Гауді.
Інтер'єр закладу, відповідно до його назви, також поєднано з царством грибів, а в оновленому оформленні використано органічний текстиль із грибного міцелію.
Ресторан спеціалізується на українській та карпатській кухні. Низку страв тут готують у дров’яній печі й на відкритому вогні, а також використовують переважно фермерські продукти.
Із 08:00 до 11:00 у Грибовій хаті пропонують сніданки. А це омлет із карпатським прошуто, трюфельна вівсянка, яку тут подають із беконом, грибами й вареним яйцем та каперсами, і налисники Бендерики з куркою (по 398 грн).
В основному меню — салат із фореллю (348 грн), паштет з козулі (427 грн), банош із білими грибами (382 грн) і тушковані у вершках карпатські гриби з галушками (437 грн).
Не обійшлося без традиційного червоного борщу, який тут подають у запеченому хлібі (348 грн), томлених у печі голубців (429 грн) і кількох видів пирогів та вареників, як-от із бринзою та зеленню, з ягням і кінзою та з річковою фореллю (від 348 грн).
Із м’ясних страв тутешні кухарі виносять качину ніжку з печі, гарніровану морквяним пюре (312 грн/100 г), фермерську свиню мангалицю, томлену в житньому квасі (279 грн/100 г), стейк рібай з української яловичини 20‑денної витримки (439 грн / 100 г) і кільки видів шашликів (від 238 грн / 100 г).
А для поціновувачів рибних страв смажать карпатську форель (296 грн / 100 г) і шашлик із сома (297 грн / 100 г).
Із солодощів — млинці з вершковим маком (334 грн), карпатські сирники гомбовці у карамельній сметані (296 грн) і медівник (287 грн).
У барі Грибової хати, крім традиційних міцних напоїв та коктейлів на їхній основі, пригощають власними настоянками й самогоном. Тут непогана винна карта і діє послуга Cork fee (1.000 грн / пляшка).
Заклад доступний для маломобільних груп людей і має окрему дитячу кімнату. А ще сюди можна приходити з домашніми тваринами.
Цей матеріал опубліковано в журналі NV № 6 за вересень 2025 року. Придбати цей номер журналу можна тут.