Навчитися їсти ревінь — одне з найбільших весняних кулінарних задоволень, і воно повинно очолювати список обов’язкових справ кожного домашнього кухаря. Звісно, інші сезонні овочі, як-от цибуля-порей, боби фава та спаржа, заслуговують на увагу, але коли справа доходить до універсальності, рум’яні стебла цього овоча, схожі на селеру, справді нагадують про себе. Ось як насолодитися ревенем, від класичних поєднань до унікальних приготувань.
Що таке ревінь?
Родом із Сибіру, Китаю та Монголії, ревінь (Rheum rhabarbarum) є членом родини гречаних. Багаторічна рослина, яка процвітає в прохолодному кліматі. Пік сезону ревеню настає в середині квітня. Незважаючи на те, що він є овочем, в кулінарії його найчастіше розглядають як фрукт.
Багатий клітковиною, кальцієм і вітамінами К і С, корінь використовувався в традиційній китайській медицині протягом тисячоліть. Однак лише в кінці 18 століття європейці стали використовувати м’ясисті червоні стебла, їстівну частину рослини, як джерело їжі. Листя, які містять щавлеву кислоту, отруйні — куплений у магазині ревінь зазвичай містить лише стебла, але обов’язково уникайте листя, якщо ви натрапите на нього.
Як їсти ревінь
Кислі стебла ревеню можна їсти сирими, в пюре або вареними різними способами.
Використовуйте його сирим
У сирому вигляді терпкість ревеню набагато сильніша, тому йому обов’язково потрібно щось солодке, щоб пом’якшити це. Найкраще їсти сирий ревінь невеликими шматочками, або тонкими скибочками, або подрібненим. Це пов’язано як зі смаком, так і з текстурою. Ревінь нагадує селеру, але набагато щільніший і більш волокнистий.
Ось як можна їсти його сирим:
- Очистіть стебла ревеню.
- Пересипте цукром (і трохи солі).
- Дайте постояти кілька хвилин, дозволяючи стеблам розм’якшити та підсолодитися.
- З'єднайте його з додатками
Для багатьох шанувальників немає кращого способу їсти ревінь, ніж з полуницею, динамічним дуетом у чипсах, пирогах, кексах і навіть яблучному пюре. У саду вони достигають одночасно (пізня весна та раннє літо), і вони обидва багаторічні — логічно, що це позачасове поєднання. Полуниця фруктова та солодка, а ревінь терпкий, тому їхні смаки природно сумісні. Це кисло-солодке поєднання викликає звикання. Якщо ви готуєте полуницю та ревінь разом, вам потрібно додати менше цукру та лимонного соку в цілому.
Ревінь може добре поєднуватися з іншими природними солодкими інгредієнтами, такими як помідори та ананаси, але оскільки навіть солодкі інгредієнти можуть бути пісними, особливо якщо вони не по сезону, вам потрібно попрацювати, щоб збалансувати смаки.
Змішайте напої з ревеню
Пюре або вичавлений сік додає рожевий колір смузі та коктейлям, а також може покращити лимонад. Ви можете використовувати ревінь так само, як журавлину або гранат. Простий сироп з ревеню — ще одне смачне доповнення до будь-якого напою. Він готується шляхом тушкування нарізаних стебел і відціджування твердих частинок. Можна використовувати терпкий сироп, що залишився, замість лимонного соку, щоб приготувати класичний коктейль із ревенем.
Готуйте та запікайте з ним
Ревінь надзвичайний у пирогах і чипсах, але це лише поверхня.
- Смаження: викладені на деко та политі медом або цукром, шматочки ревеню карамелізуються в духовці, додаючи складності компотам, салатам, тощо.
- Тушкування: Ви можете або залишити його в стеблах, або подрібнити, щоб кінцевий результат був гладкішим. Такий ревінь можна подавати з кулькою морозива.
- Консерви: консервований ревінь дуже схожий на тушкований, за винятком того, що згущений пектином із низьким вмістом цукру.
- Сушіння: великий урожай ревеню також можна перетворити на фруктові чипси. Спробуйте протушкувати його, пропустити через млин і висушити протягом ночі в сушарці.
- Торти: як і у випадку з коктейлями, ви також можете змінити гранат і журавлину на ревінь в простих рецептах тортів. Або просто приготуйте пиріг з оливковою олією, лимоном і ревенем.
- Приправи: Оскільки ревінь кислий, рецепти, які вимагають оцту, є ще одним природним місцем, де можна використовувати його. Під час сезону можна додати його до приправ, зокрема до мостарди, італійського сиропу з гірчицею, чатні, гострого соусу та соусу для барбекю.
- М’ясо: мармурована жирна свинина добре поєднується з ревенем, доповнюючи його.
Весняна насолода. Пиріг з ревенем та вівсянкою
Терпкий ревінь і масляниста вівсяна начинка поєднуються для неймовірно легкого весняного десерту.