Для зору та імунітету. Топ-5 переваг вживання батату для здоров’я, найкращі рецепти з коренеплодом та кому його краще не їсти

Їжа

23 січня, 18:28

Коренеплід можна їсти цілим або почищеним, а листя рослини також їстівне. Хоч його і називають картоплею, але це зовсім різні рослинні культури.

Батат Ipomoea batatas — це крохмалистий, солодкий на смак коренеплід. Він має тонку коричневу зовнішню шкірку з яскравою м’якоттю — найчастіше помаранчевого кольору, але інші різновиди можуть бути білими, фіолетовими або жовтими.

Порція батату (приготованої на пару) вагою 80 г містить поживні 67ккал, 0,9 г білка, 0,2 г жиру, 16.3г вуглеводів, 6.7г цукру, 280 мг калію, 3012 мкг каротину, 14 мг вітаміну С.

Топ-5 переваг вживання батату для здоров’я

1. Може знизити ризик розвитку раку

Хоча не існує суперпродуктів, які можуть запобігти раку, а певні фактори не пов’язані з харчуванням, існують докази того, що здорове харчування може знизити ризик розвитку захворювання. Фрукти та овочі містять багато антиоксидантів — сполук, які допомагають захистити організм від пошкодження. Дослідження припускають, що антиоксиданти в шкірці батату, особливо фіолетової, можуть допомогти зменшити цей процес окислення, тим самим знижуючи ризик розвитку раку. Щоб отримати максимум поживних речовин, не чистіть її — просто добре потріть перед приготуванням.

Батат багатий на вітаміни та корисні мікроелементи / Фото: sokor/depositphotos

2. Підтримує здоров’я травлення

Солодка картопля містить багато клітковини, яка, як було доведено, сприяє здоров’ю травної системи. Більшість досліджень досі проводилася на тваринах, але, схоже, що високий рівень рослинних стеролів (фітостеролів) у солодкій картоплі може мати захисну дію на травну систему і бути корисним для профілактики та лікування виразки дванадцятипалої кишки та шлунка, в тому числі спричиненої прийомом НПЗП (нестероїдних протизапальних препаратів, таких як ібупрофен).

Батат корисно впливає на імунітет / Фото: studioM/depositphotos

3. Може допомогти регулювати цукор в крові при діабеті

Помірне споживання самого батату та його листя може покращити регуляцію рівня цукру в крові при діабеті 2 типу. Однак для підтвердження цих висновків необхідно більше доказів з добре спланованих досліджень.

4. Корисний для здоров’я очей

Батат багатий на на бета-каротин, саме він надає цьому коренеплоду яскраво-помаранчевого кольору. Коли його їсти, організм перетворює його на вітамін А, який потім використовується для формування світлочутливих рецепторів в очах. Це важливо для нічного зору та підтримки здоров’я очей.

Фіолетовий сорт бабату містить особливу групу антиоксидантів, відомих як антоціани, які також корисні для очей.

5. Може підтримувати імунітет

Це пов’язано з тим, що вітамін А, який міститься у бататі, важливий для підтримки цілісності слизових оболонок дихальної системи та кишечника.

Варений батат зберігає багато корисних властивостей / Фото: szefei/depositphotos

Як краще готувати батат

Кулінарна обробка батату може знижувати рівень бета-каротину, що міститься в ньому. Однак під час варіння цей вітамін зберігається краще, ніж при запіканні. Водночас у відвареному бататі також підвищується вміст вітаміну С.

Запечена солодка картопля: готуємо батат у духовці цілком в один крок

Ця солодка картопля чудово пасуватиме для швидкого обіду з домашнім чи козячим сиром або фетою, тому має всі шанси стати улюбленою стравою вегетеріанців

Перейти до рецепту

Найсмачніший спосіб. Рецепт смаженого батату з часником та олією

Смажений батат із часником та олією - це не просто гарнір, а справжнє гастрономічне задоволення.

Перейти до рецепту

Рецепт ароматного соте з батату, шпинату та курячого фаршу в кокосовому молоці

Страва ідеально смакуватиме з відвареним рисом на обід чи вечерю. Ви будете вражені незрівняним поєднанням інгредієнтів і її багатою смаковою гамою.

Перейти до рецепту

Фарширований батат із заправкою з хумусу: рецепт з квасолею

Ситний і водночас простий у приготуванні фарширований батат з чорною квасолею, капустою та хумусом - це приголомшливий смаколик з 5 інгредієнтів.

Перейти до рецепту

Пряний суп із солодкої картоплі: рецепт із батату на кожен день

Підживитися смачним супом у зимовий день - чудова ідея. А солодко-пряний смак цієї страви буде ідеальним для цієї цілі.

Перейти до рецепту

Рецепт печива Мбатата: «серце Африки»

Ця випічка не містить ані глютену, ані зайвих шкідливих підсолоджувачів. Тому його спокійно можна їсти при дотриманні здорового способу харчування чи діабеті.

Перейти до рецепту

Без нього - не свято: рецепт розкішного салату з бататом, фетою та гранатом

Цей салат поєднує в собі багатство традиційної святкової вечері з осінніми продуктами. Ви точно захочете приготувати його ще раз на Різдво, Новий рік, і на будь-яке святкування, що повинно бути смачним.

Перейти до рецепту

Солодка картопля з буратою, печеним буряком і песто: ідеальність по-італійськи

Цей рецепт чудово підходить як гарнір, легка основна страва або навіть як приголомшлива закуска для особливих випадків. Він багатий на поживні речовини, не містить глютену і може бути легко модифікований відповідно до різних дієтичних уподобань.

Перейти до рецепту

Збалансований сніданок: яєчня-глазунья зі шпинатом у "човнику" з батату

Це корисно і красиво виглядає, смакує та ароматно пахне, і чудово пасує до вашого сніданку вихідного дня.

Перейти до рецепту

Вершкова ніжність: крем-суп з батату та вершків

Вершковий, ніжний та неймовірно простий у приготуванні крем-суп з батату - те, що треба для осінньої вечері.

Перейти до рецепту

Чи можна їсти батат всім

В цілому, солодка картопля є чудовим доповненням до збалансованої дієти і, здається, безпечна для більшості людей, з дуже малою кількістю повідомлень про випадки алергії. Однак вона містить сполуки під назвою оксалати, які зв’язують кальцій та інші мінерали, перешкоджаючи їхньому засвоєнню. Занадто велика кількість оксалатів у раціоні може призвести до утворення каменів у нирках. Якщо у вас вже є камені в нирках або є високий ризик їх утворення, вам слід звести до мінімуму споживання продуктів з високим вмістом оксалатів.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Інші новини

Всі новини