Вішисуаз, лазанья і сорбет. NV представляє нові ресторани, що відкрилися в Києві, Львові та Миколаєві, й аналізує їхні меню
Ресторани8 червня, 07:42
ЛЬВІВ
Дах
Адреса: площа Ринок, 15
Час роботи: 10:00‑22:00
Кухня: європейська, українська
Середній чек: 800 грн
До ресторанної імперії Андрія Худо, Юрка Назарука й Дмитра Герасімова належить не один десяток відомих концептуальних закладів Львова, зокрема це знаменита Криївка, Найдорожча ресторація Галичини, Мазох-café та інші. До лютого серед них був і ресторан Дуже висока кухня, що протягом семи років працював на горішньому поверсі будинку на площі Ринок, 15. У цьому закладі не було звичного меню й офіціантів, а гості самі вигадували власну страву й озвучували побажання черговому кухареві.
Але віднедавна Худо з партнерами вирішили відійти від такої концепції і розширили на весь простір, що займав ресторан Дуже висока кухня, експансію свого іншого закладу — Дах. Останній працював у цій же будівлі й славився терасою з панорамним видом на Львів.
Відтак оновлений та великий Дах тепер може
Передплатіть, щоб прочитати повністю
Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою
одночасно обслуговувати до 230 гостей, 150 з яких можуть сісти за столики на терасі просто неба. Тут з’явився ліфт, а кухня закладу позиціонується як проста, смачна і зрозуміла. І, звісно, тут є меню.
Так, із 10:00 до 16:00 у Даху готують базові сніданки й пропонують омлет із соусом голандез та шпинатом (185 грн), кілька видів мелтів (від 350 грн) і сирники з полуницею та пудрою зі смородини (205 грн).
У меню закладу — зелений салат з волошковим сиром (240 грн), тартар з лосося, який тут подають із водоростями вакаме, авокадо й рисовими чипсами (460 грн), та крем-суп з батата, у який додають креветки, бекон і пармезан (290 грн).
Із основних страв тут виносять равіолі з кролика (390 грн), пасту з креветками (380 грн), індичий шніцель (420 грн), фланк-стейк із полуницею гриль або стейк із лосося (по 480 грн). Також у Даху випікають піцу — пропонується з десяток популярних видів (від 280 грн).
А на солодке готують тирамісу й фісташковий чизкейк (по 185 грн).
У барі частують класичними алкогольними коктейлями (270 грн) і винами з України, Старого й Нового світу. А ще тут широкий вибір традиційного алкоголю та екзотичних міцних напоїв, як-от саке, піско та мескаль.
КИЇВ
Bad Boy Bar
Адреса: наб. Дніпровська, 14К
Час роботи: 09:00‑21:00
Кухня: європейська
Середній чек: 1200 грн
Після невеликої перерви в столиці перезапустився оновлений гастрономічний простір Bad Boy Bar від мережі винних маркетів Bad Boy, які працюють у Львові та Дніпрі та пропонують широкий вибір українського та імпортного алкоголю. Серед співзасновників закладу бізнесмени Дмитро Кримський і Володимир Шаповалов, відомі на ринку своїм флагманським винно-продуктовим магазином Good Wine.
Щодо київського Bad Boy Bar, то насамперед гостям пропонують або обрати напій з широкої винної карти, або ж прихопити будь-яку пляшку з полиці однойменного магазину й відкоркувати її на барі.
З огляду на це, кухня закладу, частиною якого є гастрономічна вітрина з понад сотнею видів сирів та м’ясних делікатесів, спеціалізується на стравах, покликаних підкреслити вишуканий смак вина.
Утім, розпочинати день у Bad Boy Bar пропонують все ж таки зі збалансованих і здорових сніданків, які тут готують із 09:00 до 12:00. А це боул із кіноа з бобами едамаме, помідорами чері, огірками та яйцем (295 грн), вівсянка з веганським чедером, ерингами та горіхами пекан (200 грн), хешбраун із пастрамі та міксом салату (330 грн) і сирники з кокосовим йогуртом та кумкватом (300 грн).
А після полудня тут уже виносять салат із креветками та помело (395 грн), парфе з курячої печінки Label Rouge з малиновим желе (250 грн) і тартар з яловичини з копченим майонезом та лляним хлібом (390 грн).
Із основних страв тутешні кухарі готують суп Вішисуаз із тигровими креветками й кедровими горіхами (300 грн), пасту папарделє зі сніжним крабом і червоною ікрою (480 грн), філе патагонського іклача, яке тут гарнірують шпинатом, фенхелем та зеленим горошком (870 грн), і преміальний яловичий стейк Нью-Йорк USDA Prime від американської Creekstone Farms (670 грн / 100 г).
На десерт у Bad Boy Bar — два види чизкейків, брауні та баскський (від 210 грн), а також Наполеон (190 грн).
Але візитівка закладу — винна карта з багатим вибором ігристих, білих, червоних, помаранчевих та елітних вин. До келеха яких виносять тарілку сирно-м'ясних закусок (650 грн). А любителів міцніших напоїв частують преміальним та вишуканим віскі, коньяком, ромом та мескалем.
Також тут в окремо облаштованій кімнаті на два десятки гостей проходять тематичні дегустаційні вечори від провідних сомельє мережі магазинів Bad Boy.
А ще бар доступний для маломобільних груп людей. І сюди охоче пускають з хатніми улюбленцями.
КИЇВ
Чорноморка на Театральній
Адреса: вул. Євгена Чикаленка, 20А
Час роботи: 09:00‑22:00
Кухня: європейська, українська
Середній чек: 700 грн
Перший демократичний заклад під вивіскою Чорноморка, що спеціалізувався на стравах із риби та дарів моря, відкрився в Києві у 2013 році. Відтоді Чорноморка розрослася до однієї з найбільш відомих та успішних мереж, у яку входять майже 30 однойменних закладів в Україні і ще десяток представництв у Європі, зокрема в Польщі, Австрії, Чехії та Словаччині.
Щодо київської Чорноморки біля метро Театральна, то на сніданки, які тут готують до полудня, а у вихідні — до 14:00, пропонуються омлет із сиром брі та смаженими креветками (328 грн), шакшука з м’ясом мідій та хумусом (348 грн) та ікорні оладки з лососем, сирним соусом та яйцем пашот (398 грн).
Із основних страв місцеві кухарі готують рибну солянку (328 грн), філе лиманського ляща (178 грн) і хрусткого кальмара з фетою, перцем чилі, тархуном та лаймом (546 грн). Смажать три види рибних котлет (від 268 грн) та відварюють різноманітні спагеті, роблять ризото й пельмені, у які також додають рибу й інші дари моря. А для любителів пропонують мідії, приготовані під різними соусами (від 428 грн).
На гарнір тут маємо овочі гриль (165 грн), картопляні діпи з пармезаном (125 грн), водорості чука з горіховим соусом (138 грн) та суміш дикого рису та басматі (78 грн).
А з солодкого — чизкейк Нью-Йорк і торт Нормандія (по 218 грн).
До того ж у Чорноморці пропонують понад три десятки білих, рожевих, червоних та ігристих вин, які чудово доповнюють страви з риби й морепродуктів. А також тут частують домашніми настоянками й міцним алкоголем.
МИКОЛАЇВ
Кіно
Адреса: вул. Павла Скоропадського, 60А
Час роботи: 08:00‑23:00
Кухня: італійська
Середній чек: 450 грн
Цей двоповерховий заклад відкрився у 70‑річній будівлі колишнього кінотеатру, який у середині XX століття вважався у Миколаєві найбільшим. Тепер тут в атмосфері естетики кінематографа 1960‑х пригощають стравами італійської кухні.
Так, сніданки в ресторані Кіно готують із 08:00 до 11:00. У ці години тут пропонують скрембл з томатами конфі на бріоші з мусом із фети або френч-тост з персиком та горгонзолою (по 189 грн) і сендвіч Вітелло з соусом тонато й пармезаном (315 грн).
В основному меню — спаржа з лососем та страчателою (435 грн), куряче філе су-від з печеною картоплею (240 грн), томлені телячі щічки з картопляно-трюфельним кремом (299 грн), ньокі із трьох видів сиру (179 грн) і смажене філе дорадо з капонатою (375 грн).
Звісно, не обійшлося без традиційних та авторських равіолі й паст, які тут готують із тіста ручної роботи. Зокрема, у закладі виносять пасту болоньєзе з ягняти (210 грн), лінгвіні з телячим ростбіфом (289 грн), спагеті з чорнилами каракатиці та обсмаженим лососем (320 грн) і равіолі з рикотою та шпинатом (210 грн). А серед хітів — лазанья з грибами та класична (від 210 грн) і півтора десятки різновидів піци (від 219 грн).
Щодо ласощів, то це сорбет малина-базилік (99 грн), класичне й фісташкове тирамісу (159 грн) та італійський сирник з білим шоколадом і карамеллю (175 грн). А ще в закладі є дитяча кімната й окреме меню для малечі.
У барі широкий вибір міцного алкоголю й коктейлів та непогана винна карта.
І що важливо для Миколаєва — заклад здатен працювати автономно, оскільки має свердловину із системою очищення води й генератори на випадок блекаутів.
Цей матеріал опубліковано в журналі NV № 3 за травень 2025 року. Придбати цей номер журналу можна тут.