Не хвилюйтеся про серце. Гарвардський професор розставив крапки над «і» в питаннях користі молочних продуктів

Їжа

15 вересня, 13:26

Недавні дані поставили під сумнів усталену думку, що знежирене молоко корисніше за незбиране для здоров’я серця.

Виявилося, що молочні продукти загалом чинять «нейтральний» вплив на ризик серцево-судинних захворювань: вони не збільшують вірогідність інфаркту або інсульту сильніше, ніж інші звичні продукти харчування.

Однак, як зазначив професор Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Волтер Віллетт у своїй колонці у Washington Post, поняття «нейтральності» залежить від того, з чим саме порівнюються молочні продукти. У більшості великих досліджень їх зіставляють із рафінованими злаками, червоним і переробленим м’ясом або солодкими напоями. У такому разі «відсутність шкоди» лише означає, що молочні продукти не мають більшого негативного ефекту, ніж ці продукти.

Водночас інше дослідження показало: якщо замінити молочні продукти джерелами рослинного білка — наприклад, горіхами або соєю, — це пов’язано з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань і передчасної смертності.

Експерт дав кілька практичних порад для тих, хто хоче включати молочні продукти в здоровий раціон:

  • одна порція молочних продуктів на день не має значущого впливу на роботу серця і судин, незалежно від жирності;

  • вибираючи знежирені продукти, важливо стежити, щоб їхню калорійність не заповнювали за рахунок цукру або рафінованого крохмалю;

  • для отримання білка краще віддавати перевагу рослинним джерелам — наприклад, горіхам або соєвому молоку з мінімальним вмістом цукру.

Дульсе де лече: рецепт молочного десерту з Буенос-Айреса

Любите згущене молоко, полюбите й дульсе де лече, адже це фактично одне й теж. Для ваших андрутів горішків, трубочок та морозива.

Перейти до рецепту

Чом-чом: рецепт молочних тістечок із Бангладешу

Молочний, ніжний десерт приємного кольору, що так гарно набирається ложкою - це чомчом. Пофарбуйте кардамоном у червоний, подавайте з у сиропі та насолоджуйтеся.

Перейти до рецепту

Продукт Карпат. Рецепт гуслянки - кисломолочного продукту з віковою історією

Українські Карпати дарують нам безліч смачних продуктів: це і смачні лісові гриби, і домашня бриндзя та вурда, і гуслянка.

Перейти до рецепту

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Інші новини

Всі новини