ГастроСпадок. Євген Клопотенко презентував цифрову енциклопедію автентичної української кухні з рецептами
Їжа3 жовтня, 16:04
Шеф-кухар та громадський активіст Євген Клопотенко презентував проєкт ГастроСпадок — відкриту онлайн-енциклопедію автентичної української кухні. Цей проєкт, що збирає рецепти та традиції, якими ділилися старші покоління, має за ідею збереження автентичної кухні й бажання зробити її вживаною, аби вона жила не лише в старих записниках, а й сьогодні на обідніх столах і в ресторанах.
На сайті вже доступні автентичні рецепти, зібрані під час експедицій, які можна відтворити вдома. Тут також можна знайти добірку ресторанів, що працюють із давніми техніками приготування, та перелік шеф-кухарів, які системно досліджують гастрономічну спадщину. Платформа буде постійно доповнюватися та розширюватися: невдовзі з’явиться каталог книжок про українську гастрономію, заплановані співпраці з іншими культурними проєктами, оновляться списки рецептів, шеф-кухарів та ресторанів.
До створення проєкту Євген йшов останні роки: він системно досліджує українську автентичну кухню, віднаходить забуті рецепти, відтворює давні страви й адаптовує їх до сьогодення. У його ресторанах 100 років тому вперед, Полтава та Інші меню побудоване саме на цих дослідженнях. У пості для Instagram Клопотенко пише про задум: «Я кайфую від квашених кавунів і готую холодець із бобів на свята. Бо це смачно. І, бо це наше. Українська кухня — це не тільки борщ та вареники. Це тисячі забутих страв, історій і смаків, які чекають, щоб їх знову відкрили.Хочу, щоб кожен з нас зміг пригадати, відкрити й продовжити нашу гастрономічну спадщину. Так і з’явився проєкт ГастроСпадок».
ГастроСпадок має стати найбільшою колекцією українських рецептів онлайн. Це буде відкрита енциклопедія, куди можна буде заглянути, щоби знайти не тільки покроковий рецепт, а й історію походження страви. Проєкт об'єднує регіони, відроджує пам’ять і дає можливість кожному відчути свою причетність до культури.
Також команда ініціативи закликає українців ділитися власними рецептами, долучати ресторани, шефів, дослідників і всі спільноти, які хочуть, аби українська гастроспадщина жила.
Картопля по-уланівськи: вінницький рецепт з часниковим соусом на свято
Картопля по-уланівськи — проста, але неймовірно смачна страва з українським характером. З хрусткою скоринкою, ароматна та ситна — саме те, що треба для сімейної вечері чи святкового столу.
Перейти до рецепту- Три роки розслідувань про вареники. Львівський журналіст розкриває таємниці українських страв у новій книзі
- Не лише парові чи варені. Євген Клопотенко поділився рецептами вареників зі своїх гастрономічних експедицій Україною
- «Це історія». Переможець конкурсу чизмонгерів про сирну культуру України, сирні змагання та «найсексуальніший» сир