Каструля чи сотейник? Коли використовують ківш з довгою ручкою та чим він відрізняється від звичайної каструлі

Їжа

23 березня, 04:27

Один посуд чудово підходить для соусів і невеликих партій, а інший справляється з великими завданнями, як-от макарони та рагу. Ось як вибрати правильний.

Якщо ви коли-небудь думали, взяти каструлю чи ківш (або сотейник), ви не самотні. Ці дві основні посудини виглядають схожими. Але у кожної з них є свої сильні сторони. Чому одна краща для приготування соусу, а інша — для варіння пасти?

Ківш

Каструля менша, з високими прямими стінками та однією довгою ручкою. Ковші або сотейники мають вужче співвідношення ширини до висоти, ніж каструлі. У них іноді є маленька допоміжна ручка на протилежному боці. Ця конструкція робить ківш ідеальним для точного приготування їжі, незалежно від того, чи ви варите соус, готуєте заварний крем або простий сироп.

Матеріал теж має значення. Для більшості рецептів вам знадобиться щось, що рівномірно нагрівається та запобігає прилипанню, посуд з керамічним покриттям — чудовий варіант. Нержавіюча сталь також добре підходить для приготування соусів. Високі борти допомагають утримувати вологу для повільного, контрольованого приготування.

Каструля

Це більший посуд, і він має ширшу основу та дві петлеподібні ручки. Завдяки цим ручкам їх легше піднімати. Якщо ви варите макарони, тушкуєте м’ясо або готуєте велику порцію чогось, каструля забезпечить вам необхідний простір.

Що стосується матеріалів, різні варіанти підходять для різних робіт. Для повільного приготування або тушкування емальований чавун чудово зберігає тепло. Якщо ви відварюєте макарони або картоплю, гладка антипригарна поверхня може полегшити очищення. Великий розмір означає, що тепло розподіляється більш рівномірно, що важливо при готуванні в об'ємі.

Яка справжня різниця?

Хоча і каструлі, і ковші призначені для приготування їжі на плиті, їхня форма, розмір і функція відрізняються. Менша площа поверхні каструлі та вищі стінки допомагають утримувати вологу та контролювати випаровування. Каструля з більшим дном і глибшою місткістю краще підходить для кип’ятіння та готування великих порцій їжі. Іншими словами, якщо ви спробуєте уварити соус у великій каструлі, це займе вічність. І якщо ви спробуєте відварити макарони в крихітній каструлі, ви, ймовірно, закінчите безладом.

Не можете вибрати між двома? Виберіть гібрид

Якщо вам не вистачає місця або потрібен універсальний варіант, подумайте про предмет, який поєднує в собі найкраще з обох світів. Їх називають «гібридними», «багатоцільовими» або «емальованими голландськими печами. Рондо, жаровня або неглибока голландська піч — чудові проміжні варіанти. Вони мають глибину каструлі, але достатньо широку основу для обсмажування та пасерування.

Найбільша помилка людей в тому, що вони не вибирають посуд відповідного розміру для того, що готують. Домашні кухарі або намагаються приготувати велику страву в занадто маленькому ковші, або використовують каструлю, коли їм справді потрібно щось менше.

Інші новини

Всі новини