Жувати чи не жувати. Які продукти змушують нас їсти більше — дослідження

Їжа

19 вересня, 11:00

Вчені з Нідерландів вирішили перевірити, як текстура ультраоброблених продуктів впливає на те, скільки ми їмо і як це позначається на обміні речовин.

Для цього вони запустили дослідження Restructure, про яке написали в журналі Nutrition Bulletin.

Раніше вже було помічено, що м’яка калорійна їжа, яку майже не потрібно жувати, з'їдається швидше і у великих кількостях. Це може призводити до переїдання і набору ваги. Але поки що не зрозуміло, що саме шкідливіше — сама обробка продуктів чи їхній склад.

У дослідженні люди пробуватимуть два варіанти харчування по 14 днів кожен, з двотижневою перервою:

  • одна дієта включає тверді продукти, які потрібно довше жувати;

  • інша — м’які страви, які з'їдаються швидше.

До проєкту запрошують здорових дорослих від 21 до 50 років із нормальним апетитом і середньою вагою. Людей із хронічними хворобами, суворими дієтами, алергіями або шкідливими звичками не беруть.

Учасники харчуватимуться тричі на день за встановленим меню, а на вихідні отримуватимуть готові набори додому. Перед і після їжі вони фотографуватимуть страви, здаватимуть залишки на зважування і носитимуть спеціальні датчики для контролю активності та рівня цукру. Також у них братимуть кров і кал для аналізу мікробіома і гормонів.

Одна з дієт розрахована на повільніше харчування: у ній більше білка і твердої їжі. Інша — м’яка і більш жирна.

Учені відстежуватимуть, скільки енергії люди отримують на добу, як змінюється їхня вага і метаболічні показники. Головне питання: чи сповільнює тверда текстура і довше жування переїдання і чи може це допомогти поліпшити обмін речовин.

Паста з в'яленими помідорами та грибами: найкращий літній обід

Легкий рецепт пасти в італійському стилі з надзвичайно смачним часниковим вершковим соусом. Насолоджуйтесь окремо або поєднуйте з куркою чи креветками. Не забудьте додати інгредієнти до свого списку покупок цього тижня та спробуйте!

Перейти до рецепту

М’ясо по-французьки: соковите куряче філе під сиром і ананасом з прованськими травами

Ця ніжна куряча відбивна на ніжній подушці з овочів, сиру та трав не залишить байдужими серця найвибагливіших гурманів.

Перейти до рецепту

Корисний бургер без борошна: фірмовий рецепт булочки від телеведучої

Зірка квіз-шоу Місто і село Катя Олос розповіла, як адаптувала відомий фастфуд під здоровий раціон для кожного.

Перейти до рецепту

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Інші новини

Всі новини