Є відповідь. Як правильно збирати кропиву — плюс рецепт, який ви захочете спробувати
Їжа6 травня, 15:22
Кропива дводомна (Urtica dioica) — смачна та поживна рослина. Але це також рослина, яка може жалити і викликати рани. Втім людство з давнини знає, що кропиву можна використовувати з лікувальною, ритуальною метою та як високопоживне джерело їжі. Коріння, насіння, стебла та молоде, ніжне листя — все це їстівне.
Півсклянки бланшованої або вареної кропиви є хорошим джерелом клітковини, яка сприяє хорошому травленню. Кропива також містить кальцій і марганець, які сприяють здоров’ю кісток. Лютеїн і зеаксантин, що містяться в кропиві, сприяють поліпшенню зору і здоров’я очей з віком. Цю рослину зазвичай використовують у супах, приправах, салатах і чаях. Після належного приготування, листя кропиви можна замінити майже в будь-якому рецепті, де використовується шпинат або капуста як інгредієнт.
Коли збирати кропиву
Збирати кропиву можна з моменту появи нових листків з землі до пізньої осені, після того, як квіти відцвітуть, але до того, як дощі почнуть гнити стебла (поки вони ще зберігають зелений колір і листя на них прикріплені). Все залежить від вашої мети.
Якщо ви хочете використовувати кропиву в їжу або для чаю, то збирайте її до того, як вона зацвіте. Дехто вважає, що на цьому етапі кропива утворює цистоліти або кальцієві конкременти (також відомі як камені в сечовому міхурі), які шкідливі для сечовивідних шляхів. Ви можете знайти багато джерел в Інтернеті, які стверджують, що кропива на цьому етапі шкідлива для нирок. Хоча не вдається знайти наукових доказів того, що кропива шкідлива після цвітіння, однак варто збирати врожай до цвітіння, доки не з’являться надійні та відтворювані докази протилежного.
На щастя, окремі рослини часто перебувають на різних репродуктивних стадіях залежно від їхнього розташування, субстрату, надземної частини тощо. Тож, озирніться навколо, і ви зазвичай можете знайти деякі рослини, які можна збирати там, де інші не можна.
Як збирати кропиву, щоб не вжалитися
Проста відповідь — використовувати ножиці та носити одяг з довгими рукавами, довгі штани та робочі рукавички. Але збирати кропиву набагато цікавіше, коли ви розумієте, як відбувається процес укусу, і навчилися обробляти (і навіть їсти!) кропиву без рукавичок, не отримуючи ран. Якщо подивитися на кропиву, то можна побачити маленькі волоски на стеблі та листі. Ці волоски порожнисті, і коли вони потрапляють під шкіру, їхні кінчики обламуються і пропускають мурашину кислоту (серед іншого) під шкіру. Іноді найлегший дотик може вжалити вас, а іноді потрібно докласти зусиль, щоб поранитися. Ключовим моментом є те, що всі волоски на листках спрямовані від розщеплення або верхівки листка до вістря або низу листка. Якщо ви проведете пальцем від розщеплення до вістря, вас не вжалить, а якщо ж ви проведете пальцем від загостреного кінця до розщеплення і центрального стебла, велика ймовірність того, що попечетеся.
Уявімо, що ви хочете зібрати кропиву, у вас є ножиці, але ви забули рукавички. Все, що вам потрібно зробити, це відрізати потрібну частину, провести пальцями над і під листом, а потім стиснути його. Вуаля, ніякого укусу, адже ви знаєте, що волоски не спрямовані прямо, а нахилені вниз по листу. Все, що ви зробили, це притиснули їх до листка так, щоб вони не могли вас вколоти.
Яку частину кропиви збирати
У їжу використовують ніжні верхівки (зазвичай 4−6 листків або 2−3 листки). Існує кілька видів молі та личинок метеликів, які живляться кропивою. Перед збором врожаю перевірте кінцеву (верхню) бруньку на наявність ознак мешканця. Достатньо лише побіжного погляду, щоб помітити, що кінчик обгризений, злегка почорнілий або на ньому видно фрас (відходи життєдіяльності комах, що харчуються рослинами). Якщо кропива дуже молода, то збирають лише верхню бруньку і перший набір листків. Збирання кінцевої (верхньої) бруньки стимулює ріст бічних бруньок, внаслідок чого рослина стає більш кущистою і ви можете збирати врожай з однієї і тієї ж рослини безперервно.
Як обробляти кропиву для використання в їжу
Якщо використовуєте кропиву одразу, то викладіть її на чисту поверхню або в друшляк на кілька хвилин, щоб дати можливість комахам втекти. Потім промийте під холодною водопровідною водою, щоб змити будь-який бруд або сміття, і перед використанням ще раз прогляньте. Миття та огляд є обов’язковим перед вживанням. Свіжозібрану кропиву можна зберігати в пакеті в ящику для овочів у холодильнику, немитою, щонайменше 2−3 дні (можливо, довше). Коли ви будете готові, просто витягніть її і користуйтеся.
Якщо ви хочете висушити кропиву для чаю, є багато варіантів. Складіть кропиву в паперовий пакет або картонну коробку перед піччю і дозвольте теплому повітряному потоку зробити свою роботу. Не піддавайтеся бажанню дістати і перемішати кропиву, тому що вона все ще може вжалити вас, поки вона волога. Коли листки висохнуть, з ними набагато безпечніше працювати, оскільки вони втрачають здатність жалити. Проте, волоски все ще залишаються і можуть подразнювати шкіру або поранити вас, якщо ви будете необережними. Про те, що вони готові до зберігання в скляній банці, можна дізнатися, коли стебла зламаються. Переконайтеся, що вони не пересушені до того, як втратять свій зелений колір і стануть коричневими або чорними. Ви також можете розвісити їх для просушування, використати дегідратор або підійти до цього питання творчо.
Ви також можете заморожувати кропиву, щоб використовувати її протягом року. Киньте її сирою в кухонний комбайн і подрібніть до стану дрібної крихти. Потім розкладіть в контейнери для заморожування і зберігайте до тих пір, поки вона мені не знадобиться. Механічна дія кухонного комбайна зламає порожнисті волоски, і вони не зможуть вас вжалити. Деякі люди рекомендують бланшувати кропиву (додаючи її в окріп, занурюючи в крижану воду, а потім використовуючи). Її можна вживати і сирою, тому що так багато поживних речовин втрачаються з водою і викидаються при бланшуванні. Експериментуйте, і ви знайдете спосіб, який найкраще підійде вам і вашій родині. А поки пропонуємо рецепт песто з кропиви до ваших страв, як от паста, піца, каші, яєчні, картопля та салати.
Песто з кропиви: простий рецепт за 2 хвилини
Базилікове песто це дуже смачно, але песто з кропиви - це щось нове і точно варте вашої уваги.
Перейти до рецепту