З польовою кухнею. На центральному ринку Харкова відкриють Благовіщенський курінь від відомого шефа

Ресторани

10 вересня, 10:46

Благовіщенський курінь — назва першого у місті Харків благодійного кафе, засновником якого став Микита Вірченко з ресторану Трипіччя.

До відкриття у Харкові готується нове кафе Благовіщенський курінь. Він працюватиме на місцевому Благовіщенському ринку зі стравами польової козацької кухні. Стовідсотковий прибуток від роботи закладу йтиме на ініціативи фонду Волонтерська.

Ідея і втілення належить представникам Харківського літературного музею, ресторану Трипіччя, волонтерам і архітекторам, як розповів засновник ресторану Микита Вірченко для Суспільне Харків.

У кафе окрім страв польової козацької кухні готуватимуть кури-гриль із домашніх господарств. «Це не завод, це домашні кури. І у тебе буде опція і можливість обрати, якого фермера, ґазду чи ґаздиню ти хочеш підтримати: з Богодухова, зі Змієва, з Люботина». — зазначає Вірченко. Прикметно, що перед приготуванням відвідувачі самі обиратимуть курей.

«Ми відкриваємо двері, знімаємо цю курочку, яка ще сира, просто спеціальним чином оброблена, трошки підсушена. І переставляємо в нашу піч, де вона повністю готується приблизно 20−25 хвилин», — поділилася Мер’ям Йол, операційна директорка благодійного фонду Волонтерська.

Для відкриття кафе необхідно приблизно три мільйони гривень, які збирають за допомогою краудфандингу. Нині засновникам не вистачає ще 500 тисяч. Над оздобленням і меблями для майбутнього кафе працює архітектор Віктор Дворніков. За його словами, для цього він використовує традиційні техніки та сучасні матеріали.

«Задача була у нас — відтворити певну українську традицію спільного харчування. Наприклад, стіл має відтворювати таку традиційну бочку. Я максимально намагався зробити його мінімалістичним і ергономічним, — розповідає Дворніков. — Ми працюємо в історичній будівлі — ми знаємо, що ця будівля була збудована на початку ХХ століття, і це накладає на нас щедру відповідальність. Ми намагалися працювати в такій автентичній українській традиції, але із застосуванням сучасних матеріалів та сучасних рішень».

Також у одному із постів на сторінці Благовіщенського куреня в Instagram Микита Вірченко зазначав деталі щодо кухні:

«Тут готують польову козацьку кухню. Насичену, калорійну, жирну, об'ємну, унікальну у своєму роді. Поїсти можна на місці, стоячи, дерев’яною ложкою чи руками. Можна купити ідеально замариноване, підсушене курча. Можна купити ідеально приготованим на місці в печі від @openfire.ovens. Можна загорнути його в лаваш, котрий ми робимо на місці. Можна взяти лаваш із собою. Можна з'їсти смачний суп. Можна замовити собі опцію Благовіщенські Флячки — і ми телепортуємо вас у 1930-ті».

Відкрити Благовіщенський курінь планують у середині вересня.

Інші новини

Всі новини