Чому Лондон закохується в українську їжу — Financial Times випустив гід українськими ресторанами столиці Британії
Ресторани25 серпня, 15:17
Хоча українські ресторани все ще не є поширеними в Лондоні, кулінарний ландшафт міста змінюється. З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році до Великої Британії прибуло понад 200 000 українців, тож попит на кухню нашої країни постійно зростає. Financial Times наводить приклад закладу Mriya Neo Bistro в Ерлс-Корті, який започаткував нову хвилю відкриття українських ресторанів своєю появою влітку 2022 року. Цьогоріч з’явилося кілька нових закладів, зокрема Tatar Bunar у Шордітчі та Sino в Ноттінг-Гіллі. Кожен з них пропонує різний підхід до української кухні, від сімейної кухні до регіональних страв та вишуканих страв.
Передплатіть, щоб прочитати повністю
Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою
Видання розповідає, що двадцять років тому до британської столиці приїхала українська кулінарна журналістка Оля Геркулес, і місто не було саме тим місцем, де було багато українських ресторанів. «Dnister вже існував, це справжня інституція», — згадує вона. «Але я не могла знайти нічого іншого. [Лондон] був трохи пусткою в плані східноєвропейської кухні загалом».
Геркулес згадує часи, коли українська кухня була сильно стереотипізована, і вона рада бачити, як це змінюється. Довго зарахована до загальної категорії східноєвропейської кухні, вона вважалася обмеженою капустою, картоплею та варениками. «Я була налаштована оборонно і відчувала себе дуже ображеною. Я подбала про те, щоб Mamushka [перша кулінарна книга Геркулес] була сповнена літніх південноукраїнських мотивів», — розповіла українка, маючи на увазі свіжі страви з місцевих продуктів, на яких вона виросла в теплішому регіоні країни.
Модні лондонські ресторани зараз зосереджуються на гіперсезонних інгредієнтах, але Геркулес наголошує, що українська кухня завжди була «орієнтована на продукти». Часто заклади там пропонують класичні страви: борщ, вареники, курка по-київськи, різні соління. Також можуть бути різні м’ясні рагу, шашлики, баклажанні соуси, банош (подібний до поленти), страви грузинської кухні, такі як хачапурі (хліб з сиром) і багато сметани. Очікуйте також побачити широкий асортимент українських вин, які в останні роки почали імпортувати спеціальні імпортери.
Як пише Financial Times, для Геркулес їжа — це форма опору. «Росія не тільки руйнує матеріальні речі, але й намагається знищити нашу культуру, — каже вона. — Це буквально екзистенційна боротьба, але також боротьба за культурну спадщину. Тому надзвичайно важливо, щоб люди продовжували відвідувати українські ресторани або готувати українську їжу». Вона порівнює нещодавні відкриття з лондонськими автобусами. Після багатьох років «три приїжджають одночасно. Сподіваюся, їх буде більше». Тож ось які ресторани пропонує лондонський гід закладами української кухні.
1. Sino (Ноттінг-Хілл)
Адреса: 7 All Saints Road, Лондон W11 1HA
««Шикарний і вишуканий, Sino — це ресторан у вашому районі, який керується принципами вишуканої кухні і є найстильнішим з нових українських закладів Лондона», — починають опис у матеріалі. У меню тут початок із вафель з картоплі та щавлю з ікрою та сметаною, а продовження з голубцями, начиненими раками, з томатним велюте, та елегантними курячими котлетами по-київськи з пюре з бізонової трави та трюфелями. Як найпопулярнішу страву відзначили соус з вишнею з пікантною ковбаскою та болгарським перцем, популярний в Одесі. Є кілька українських вин на вибір, включаючи чудове ігристе вино, але більшість вин у меню — європейські. Тут пропонують оригінальний коктейльний лист від української міксологині Ані Резнік натхненний класичними стравами її рідної країни, такими як пунш з гречаним молоком і гречкою, кардамоном, ваніллю та витриманим ромом, або епл бан (яблучну булочку), заснований на українському десерті та змішаний з дистилятами масла та дульче де лече з яблучним соком та крем-содою.
Sino керують рестораторка Поліна Сичова, яка переїхала до Лондона в підлітковому віці, та шеф-кухар Євген Корольов. Після роботи в ресторанах Європи, відзначених зірками Мішлен, він відкрив свій перший ресторан у Дніпрі наприкінці 2021 року. У лютому він вже воював на передовій.
Там Корольов вигадував страви, часто надихаючись рослинами, що росли навколо нього. Він мріяв про повторне відкриття ресторану в Європі. Після 18 місяців служби в армії його командир надав йому спеціальний дозвіл на звільнення. Корольов зустрів Сичову у Львові, вразив її 12-годинною дегустацією, і вони обоє визначили спільну мету — представити сучасну, вишукану версію української кухні. «Стереотип — це борщ, картопля, дуже важкі страви, свинина, квашена капуста», — каже Сичова. У Sino немає борщу. Це має велике значення. Корольов пояснює виданню: «Ми зберігаємо ідентичність наших смаків і наше коріння, але робимо це по-іншому: елегантно, цікаво, винахідливо».
Ціни на закуски/невеликі страви: 5−18 фунтів (від 280 грн); великі страви: 16−30 фунтів (від 895 грн); десерти: 12 фунтів (від 672 грн); вино: від 34 фунтів за пляшку (1902 грн).
2. Mriya Neo Bistro (Ерлс-Корт)
Адреса: 275 Old Brompton Road, Лондон, SW5 9JA
У 2022 році Ольга Цибитовська та шеф-кухар Юрій Ковриженко опинилися в Лондоні, і вже в серпні відкрили Mriya — перший із низки нових українських ресторанів, що з’явилися в столиці Великої Британії після вторгнення Росії.
З того часу Ковриженко пішов, а ресторан пройшов кілька етапів розвитку, починаючи з сучасної інтерпретації. Як пишуть в матеріалі, коли батьки Цибитовської вперше відвідали ресторан у 2023 році, її мати поставила під сумнів сучасний підхід. «Чи не можна просто приготувати вареники зі сметаною, шкварками та смаженою цибулею? Навіщо вигадувати щось нове?» — запитала вона.
Нині ресторан поєднує традиції та сучасність, і вареники, борщ, котлета по-київськи та медовий пиріг мають велику популярність. Як і десерт із вареників з вишнею та ложками густої сметани просто чудовий. «Ми все ще сучасні, але тепер подаємо вареники у класичному та автентичному стилі», — ділиться Цибитовська. Винна карта переважно складається з українських вин, а також декількох пляшок з менш відомих країн, таких як Бельгія та Польща. Також доступні українські сорти пива.
«„Ікра“ з баклажанів, соус з баклажанів і перцю, обсмажених на вугіллі, має димний смак і аромат часнику. Обсмажені моркви з сирим фенхелем на кремі з лісових горіхів, схожому на хумус, пасуватимуть до будь-якого модного бару з натуральним вином. Шашлик з курки та свинини — це данина дитячим спогадам шеф-кухаря про те, як він разом із батьком готував м’ясо на шпажках, і подається з аджикою, соусом з червоного перцю». — пишуть у матеріалі. Ресторан Мрія вважають неофіційним посольством, де проводяться численні заходи: від дегустацій українського вина до благодійної акції тенісної зірки Марти Костюк перед Вімблдоном. Більшість співробітників ресторану приїхали до Лондона після вторгнення. Цибитовська пишається тим, що ресторан забезпечує «безпечний старт у цій країні».
Ціна на закуски/невеликі страви: 11−18 фунтів (від 615 грн); основні страви: 21−29 фунтів (від 1175 грн); десерти, 10−13 фунтів (від 560 грн); вино, від 40 фунтів за пляшку (від 2238 грн).
3. SHO (Страуд Грін)
Адреса: 30 Crouch Hill, Лондон, N4 4AU
SHO, відкритий у 2024 році й розташований поблизу Фінсбері-Парку на півночі Лондона, «тихо подає ситні домашні страви». Крістіна Ластовічі керує залом, а її мати Руслана — кухнею. У SHO добре представлена класика: тарілка з маринованими овочами — це калейдоскоп кольорів, з пікантними помідорами, корнішонами, грибами та яскравою фіолетовою капустою. Як зазначили Financial Times, це ідеальний супровід до котлети по-київськи, яка тут має вигляд кульки розміром зі шотландське яйце, наповненої часниковим маслом, на кремовому пюре з кропом. Медівник ніжний, пікантний і солодкий, його подають з прекрасним сливовим соусом.
Є також грузинські нотки, зокрема хачапурі — сирний хліб, якому український акцент надають яловичина та сметана. Борщ і вареники — бестселери серед переважно британської клієнтури. Короткий винний список складається переважно з українських та грузинських вин за розумними цінами.
Ціни на закуски: 8−9 фунтів (від 448 грн); основні страви, 13−18 фунтів (від 727 грн); десерти, 6,50−11,50 фунтів (від 364 грн); вино, від 28 фунтів за пляшку (від 1567 грн).
4.Tatar Bunar (Шоредіч)
Адреса: 152 Curtain road, Лондон EC2A 3AT
«Майже все в Tatar Bunar відображає Україну: кераміка, виготовлена на замовлення, столи і навіть карпатська дерев’яна підлога. Це ресторан, який впевнено просуває історію, культуру, ремесла, дизайн країни — і, звичайно, її кухню». — йдеться в гіді.
Шеф-кухарем є відомий в Україні ресторатор Алекс Купер, родом з Татарбунарів. Утім рестораном керує його бізнес-партнерка Анна Андрієнко.
Tatar Bunar описують як стильний сучасний ресторан, що пропонує невеликі порції українських страв. Гострий, пікантний сир бринза виготовляється на місці, як і сало та цибулевий хліб, за рецептами родини Купера. Серед найпопулярніших страв, багато з яких подаються в глиняних мисках, — копчена баранина та тартар з яловичини з майонезом зі шпротами та каперсами з бузини; чудові мариновані помідори; та манжа — копчений соус з баклажанів, перцю та помідорів. Винна карта складається виключно з українських вин, серед яких особливо виділяється Beykush Arbina orange Rkatsiteli з нотками ананаса та ромашки. Однак бестселером є борщ. «Я мала сумніви, — зізнається Андрієнко. — Як ми пояснимо британцям, чому вони повинні їсти гарячий буряковий суп? Він продається як гарячі пиріжки».
Ціна на закуски: 9−14 фунтів (від 504 грн); основні страви, 14−23 фунти (від 783 грн); гриль, 18−32 фунти (від 1007 грн); десерти, 9−11 фунтів (від 504 грн); вино, від 40 фунтів за пляшку (від 2238 грн).
5. Dnister (Форест Гейт)
Адреса: 300 Romford Road, Лондон E7 9HD
Найстаріший ресторан у цьому списку, Dnister вперше відкрився у 2004 році, а через кілька років переїхав до Forest Gate. Він став справжньою інституцією, виконуючи також функції громадського центру. Сюди пропонують завітати у вихідні пообідати поруч з українцями, які святкують весілля, дні народження чи хрестини. Dnister заснувала Лана Зубата, яка походить із Заходу України, як і багато страв, таких як бігос, ситне рагу зі свинини та квашеної капусти. Багато основних страв коштують менше 10 фунтів (560 грн). Financial Times зазначає: «Dnister є ідеальним місцем, щоб скуштувати різноманітні традиційні страви. Жодна з них не розчарує. Борщ насичений і густий, з великими шматками овочів і масляними бобами, а до нього подають пікантний часниковий пончик: ідеальний для вбирання темно-фіолетового бульйону. Вареники чудові — особливо з грибами та капустою, які подаються з землистим і вершковим грибним соусом, — як і голубці, начинені свининою та яловичиною і политі солодким томатним соусом. Ресторан пропонує дивовижний асортимент українських вин, таких як амфора Рислінг, та кілька грузинських вин».
Хоча більшість її клієнтів — українці, Зубата каже, що з початку війни британці все більше цікавляться її рестораном і надають велику підтримку.
Ціни на закуски: 6,50−8,50 фунтів (від 364 грн); основні страви, 8,60−17 фунтів (від 481 грн); десерти, 5,50−7,50 фунтів (від 308 грн); вино, від 21 фунта за пляшку (від 1175 грн).