Система охорони від здоров’я

29 вересня 2017, 20:18
8546
Допоки радниками перших осіб держави є власники тваринницького бізнесу, українці не почують від влади правду про шкідливість їхніх продуктів

Свого часу вегетаріанець Діоген Синопський ходив серед білого дня площею із засвіченим ліхтарем. Подібним чином я почав готувати цей матеріал: впродовж трьох років відвідував різні лікарні Києва, державні та приватні, тільки замість ліхтаря мав скромний смартфон із виходом в інтернет.

Його екран світився як новітній смолоскип і демонстрував результати пошуку Google: наукові дослідження останніх 30 років довели, що тип харчування є ефективною профілактикою більшості хвороб, від яких помирають українці.

Це стосується кожного

Причиною 8 з 10 смертей в Україні є серцево-судинні захворювання (ССЗ), онкохвороби та цукровий діабет. Усі разом вони забирають життя близько 500 тисяч українців щороку.

Оскільки встановлено прямий зв’язок між даними захворюваннями та типом харчуванням, моє питання до лікарів було дуже простим: яка дієта знижує ризик виникнення ССЗ, онкохвороб та цукрового діабету?

Я опитав терапевтів, педіатрів, невропатологів, хірургів, гінекологів, лікарів швидкої допомоги, акушерів, медсестер - загалом близько ста рядових працівників медицини різного фаху. Можете загадати цифру від 0 до 100 – скільки з них знали про зв’язок типу харчування і виникнення цих хвороб? Правильна відповідь - жоден. 0% з опитуваних лікарів знали про сучасний погляд науки на профілактику хвороб, які є причиною 80% смертей в Україні. Ніхто з них не відвідував (або казав, що не відвідував) сайт Всесвітньої організації охорони здоров’я та інших найбільш авторитетних інституцій в медичній галузі. Ніхто не знав (або не хотів говорити) про канцерогенність та інший негативний вплив продуктів, які є частиною традиційного раціону українців. Навпаки – переважна більшість наполягала, щоб я і моя родина вживали продукти, які підвищують вірогідність виникнення раку, серцево-судинних захворювань і цукрового діабету. Якщо є можливість запобігти хворобам, які є головною причиною смертності, чому б не повідомити українцям про таку можливість?

«Усі там будемо»

Раніше я вважав, що про здорове харчування піклуються ті, хто занадто любить себе. «Усі там будемо», - відмахувався я, і харчувався традиційними для моєї родини стравами, які вживають всі навколо.

Та у мене на очах моя велика родина почала зменшуватись настільки швидко унаслідок ССЗ, раку та цукрового діабету, що коли ми з дружиною святкували весілля, залишилось не так багато родичів, яких би я міг запросити.

Це змусило мене замислитись над профілактикою цих хвороб, не стільки задля себе, як задля близьких, яких я не хотів втрачати. До того ж, наш спосіб життя є прикладом для оточення, рідних і дітей. Саме тому ще до народження доньки я кинув палити та вживати алкоголь, почав систематично робити руханку та йога-вправи. Але мене непокоїло те, що абсолютна більшість моєї рідні, яка померла від найбільш поширених у країні хвороб, ніколи не курили, не пиячили і вели активний і не дуже спосіб життя. Єдине, що вони мали спільного, – це традиційна українська дієта.

Виникнення раку пов’язано з харчуванням

Я нічого не чув про це до 2015 року, коли Всесвітня організація охорони здоров’я зробила заяву, яка для багатьох прозвучала як грім серед ясного неба. Хоча чималій кількості досліджень, насправді, понад 50 років.

Найбільш авторитетна установа з дослідження онкохвороб – Міжнародне агентство з вивчення раку ВООЗ (IARC) доповіло про результати понад 800 досліджень про зв’язку раку зі споживанням м’яса. По завершенню двадцятирічних дослідів, Агенство оголосило, що зараховує оброблені м’ясопродукти до списку «Групи 1» – найбільш небезпечних канцерогенів, які критично підвищують ризик виникнення раку. До цієї групи вже належать такі надшкідливі канцерогени як плутоній, миш’як, тютюн, азбест і дизельні випари. Червоне м’ясо таке, як яловичина, баранина, свинина, науковці також зарахували до канцерогенів, зокрема «Групи 2А».

Меню дитячих садків

Більшість часу свого життя я їв сосиски, сардельки, ковбасу, шинку, не підозрюючи, що вони викликають рак. Доповідь ВООЗ мене вразила, але не настільки як те, що МОЗ України ніяк не відреагував на цю інформацію. Продукти, які підвищують ризик виникнення раку дають щодня дітям у дитсадках. Сосиски і сардельки, які належать до тієї ж групи канцерогенів, як і цигарки, є типовою стравою в українських школах. Якщо ви даєте дітям канцерогени, треба хоча би попереджувати про це.

У тому ж 2015-му я звернувся до МОЗ з листом, де прошу спочатку від себе як громадянина, згодом - колективним зверненням повідомити українцям про канцерогенність м’яса і профілактику онкозахворювань.

Насамперед, вжити заходів, щоб продукти, які сприяють виникненню раку, перестали давати дітям у школах та дитсадках


image1Відповідь МОЗ на запит автора щодо заяви ВООЗ про канцерогенність м’ясних продуктів


У цьому листі від 31 грудня 2015 року заступник міністра охорони здоров’я обіцяє, що МОЗ розгляне останні наукові дослідження (частині яких вже понад 20 років) і оприлюднить відповідні матеріали і документи.

Тоді я зрадів, що МОЗ України цікавиться профілактикою хвороб. Сьогодні я дивлюсь на календар і відчуваю себе обманутим. Закінчується вересень 2017 року і немає навіть натяку на «оприлюднення відповідних матеріалів».

У подальшій переписці МОЗ пише відверті відписки: «Ми не є розпорядниками цієї інформації» або «Ми не проводимо такі дослідження щодо канцерогенності».

Але тут урядовці ведуть подвійну гру. Тому що МОЗ України так само ніколи не проводив дослідження щодо канцерогенності тютюну та цигарок, але має відповідний розділ на сайті, тому що використовує факти, надані все тим же ВООЗ.

Про те, що тютюн викликає рак, знає кожна собака в цій країні, чого не скажеш про м’ясопродукти. Кількісна різниця у тому, що в Україні курить всього чверть населення, а вживає канцерогени тієї ж «Групи 1» (м’ясопродукти) тотальна більшість.

Клин клином

Близько 13% смертей в Україні – від раку. Ці цифри, ці % - це люди, це ми з вами. Це мій батько, що помер від раку у 45 років. Це моя тітка, яку минулого тижня забрала онкохвороба у віці всього 55-х років. Це тисячі людей, що просто зараз борються з хворобою. Тримайтесь, щоб не заплакати: в їдальні онкологічних клінік по всій країні тонами закуповують канцерогени «Групи 1». Ще раз: пацієнтам, хворим на рак, пропонують продукти, що його викликають. Це десь за межами добра і зла.

Завдяки Prozorro ми можемо подивитись, як Київський міський клінічний онкологічний центр одним махом закуповує 1 т і 200 кг «Сосисок дитячих» на 90 тисяч грн. Нагадаємо, канцерогенів першої групи. Це можна порівняти із подарунком онкохворим фури цигарок. Просто зараз триває черговий тендер: для «ракових» хворих у Львові скоро зроблять поставку 1 т і 300 кг канцерогенів на 104 тисяч грн.

Можливо, курка безпечніша? Навпаки, Гарвардські вчені довели, що у чоловіків, які мають рак простати й харчуються при цьому курятиною у великій кількості, хвороба розвивається у чотири рази швидше. Як і інші лікарні, Миколаївський обласний онкодиспансер не вважає це достатньою причиною виключити курятину з раціону «ракових» пацієнтів. У ці хвилини він закуповує тонну курятини на 100 тис. гривень. Якщо вірити Гарвардським вченим, це може пришвидшити розвиток раку у частини пацієнтів в чотири рази.

Приблизно кожен 11-й в Україні помирає від раку. Я припустив, що на сайті МОЗ України є рекомендації про те, яким чином можна знизити ризик захворювання на онкохвороби і вивчив розділ «Профілактика» на їхньому сайті.

Там сказано як запобігти Еболі, свинячому грипу, нападу кліщів та інших хвороб, від яких ніхто з мого оточення не помирав. Але немає ані слова про м’ясні канцерогени, які реально забирають життя моїх рідних та інших українців.

Цукровий діабет: несолодка смерть

Понад 1 200 000 українців хворіють на цукровий діабет. Моїх бабусю і дідуся забрала ця хвороба. Не знайшовши ані слова про профілактику цукрового діабету у вже знайомому нам розділі «Профілактика» на сайті МОЗу, я подивився більш авторитетні джерела.

У Гарварді аналіз дев’яти значущих досліджень виявив, що з’їдаючи всього одну порцію обробленого м’яса на день, ризик захворіти цукровим діабетом збільшується на 51%. Та український МОЗ висунув свою гіпотезу. У «Пам’ятці для хворих діабетом» основна причина захворювання - «спадкова схильність», але «може бути і не спадковим». Ви серйозно вважаєте це достатнім поясненням, чому виникає діабет? Жодного слова про те, що можна знизити ризик виникнення діабету.

Натомість Національний інститут охорони здоров’я США наводить дані досліджень, які доводять, що низькожирова рослинна дієта удвічі ефективніша у лікуванні симптомів діабету. Більше того, така дієта здатна повністю вилікувати діабет.

Після цього я подивися, яку дієту радить пацієнтам МОЗ України. У розділі славнозвісної «Пам’ятки» серед корисних страв для діабетиків називаються точнісінько ті, що викликають діабет: оброблене м’ясо яловичини та курки.

Близько 8 500 дітей в Україні хворіють на цукровий діабет. Годі чекати, що вітчизняна системи охорони здоров’я повідомить батьків про безліч досліджень, які доводять, що діабет виникає через вживання продуктів тваринного походження. Наприклад, відоме дослідження, яке підтвердило, що введення в раціон немовля коров’ячого молока є фактором ризику виникнення діабету 1 типу у шкільному й дорослому віці.

Серцево-судинні захворювання

Навіть онкохвороби і цукровий діабет тьмяніють на фоні загрози серцево-судинних захворювань, саме вони є причиною двох третин смертей в Україні. Мій другий дідусь у 67 років став частиною цієї статистики. Навіть молоді знайомі та родичі переживали інфаркти та мікроінсульти. Цей тип хвороб забирає близько 420 тис життів щороку. Безперечно, це можна вважати питанням нацбезпеки, бо якщо темпи не зменшаться, під загрозою стане виживання українців як нації. Таке важливе питання обов’язково мало би знайти висвітлення у розділі «Профілактика» сайту МОЗ України, як вважаєте?

Маю знову вас розчарувати: профілактика головної причини смертності українців не є пріоритетом комунікативної діяльності міністерства. Ебола, вірус N1H1, сезонні отруєння. На щастя, інформація про профілактику ССЗ доступна на сайтах найавторитетніших медичних інституцій світу. Безліч досліджень підтверджують, що ефективною особистою профілактикою ССЗ є правильне харчування.

Зокрема, Академія харчування та дієтології США радить переходити на рослинну дієту, щоб зменшити ризик серцево-судинних захворювань: «Вегетаріанці та вегани – у групі зниженого ризику захворювання на ішемічну хворобу серця, цукровий діабет 2-го типу, гіпертонію, деякі види раку та ожиріння».

Сучасна наука має стільки підтверджень, що ми можемо знизити ризик виникнення ССЗ при переході на рослинну дієту, що про це можна зробити серію матеріалів.

Чому ви про це не знали

Якщо причини 80% смертей в Україні пов’язані із вживанням продуктів тваринного походження і смертність можна знизити переходом на рослинну дієту, то чому про це мовчить МОЗ України чи Комітет з питань охорони здоров’я Верховної Ради?

Чому їм просто не сказати правду: «Дорогі українці! Дієта, яку ми тривалий час називали здоровою, не має нічого спільного зі здоров’ям. Вона нас вбиває. А рослинна дієта, вегетаріанство та веганство – навпаки – знижує ризик найбільш смертоносних хвороб». Можливо, тому, що промислове тваринництво є однією з найбільш прибуткових галузей в Україні, з якою пов’язані урядовці, президент, народні депутати? Можливо, тому, що в такому разі президенту доведеться пояснювати, чому його радник - один з королів промислового тваринництва, мільярдер і власник найбільшого птахівницького бізнесу Європи, який замовчує інформацію про канцерогенність власних виробів? Можливо, тому, що в такому разі прем’єр-міністру доведеться пояснювати, чому Кабмін передав більшість дотацій на сільське господарство не на вирощення корисних для здоров’я рослинних продуктів, а агрохолдінгам «Миронівський хлібопродукт» (809 млн грн) та «Укрлендфармінг» (142 млн грн), продукти яких збільшують ризик виникнення смертельних хвороб? А, можливо, тому, що від бізнесу промислового тваринництва залежить фармацевтичний бізнес, який заробляє на лікуванні хвороб і не зацікавлений у профілактиці?

Завдяки Системі публічних електронних закупівель ProZorro тепер ми знаємо, що мільйони гривень з бюджетів усіх рівнів витрачаються на закупівлю продуктів для громадян, що збільшують вірогідність у цих громадян смертельних хвороб.

Причини замовчування інформації про профілактику потребують ретельного розслідування, та головна з них - лоббі промислового тваринництва як надприбуткової галузі. І це проблема усього світу. У Бразилії, наприклад, за оприлюднення подібної інформації, що шкодить промисловому тваринництву заробляти гроші, вбивають. Кількість жертв боротьби з агрохолдингами сягає понад тисячі осіб.

Система охорони від здоров’я

Раніше я захоплювався білими халатами, вважав всіх лікарів людьми науки і тими, кому можна довіряти життя не замислюючись. Але за останні три роки я зрозумів важливу відмінність: рядові лікарі, не є науковцями. Вони не проводять дослідження, а лише транслюють ті знання, яких їх навчили. Було би по-справжньому корисно ознайомити українських лікарів із сучасними дослідженнями. Та загальна бідність цієї сфери викликає сумніви проведення широкої програми перекваліфікації лікарів у досяжній перспективі.

Є альтернативний шлях і він видається реалістичнішим: самоосвіта працівників системи охорони здоров’я. Для цього потрібно бажання, знання англійської та уміння перевіряти джерела інформації. Знайдуться такі? Допоки радниками перших осіб держави є власники тваринницького бізнесу, українці не почують від влади правду про шкідливість їхніх продуктів. Вони мають дуже конкретну і вимірювану в рейтингах Forbes вигоду від того, щоб люди якомога довше не здогадувались про шкідливість продуктів, які вони продають.

Зате тим, хто дбає про здоров’я своїх близьких, вигідно протилежне – якнайширше поширювати інформацію, від якої може залежати наше життя.

Телеграм НВ

Підпишіться на наш канал у Телеграм. Там ми публікуємо термінові новини та найцікавіші історії дня України та світу.

Підписатися

Стань автором

Якщо Ви хочете вести свій блог на сайті Новое Время, напишіть, будь ласка, листа на адресу:

nv-opinion@nv.ua

Вибір редакції

Картки

Вчора, 13:21

thumb img
Я хочу проголосувати на виборах, але буду не в Україні. Мені слід поквапитись?
Політика

Вчора, 15:47

thumb img
Фото дня: як виглядає бюлетень-рекордсмен для голосування на виборах президента України
Люди

Вчора, 20:35

thumb img
Жаліти себе - дороге задоволення. НВ в гостях у знаменитого винороба Роберта Гулієва