І навіть корисно. Скільки яєць можна їсти — дослідження

Їжа

1 квітня 2024, 19:16

Коли йдеться про підвищення рівня холестерину в крові, яйця часто стають об'єктом критики. Лікарі довгі роки попереджали про можливий негативний вплив надмірного споживання яєць на здоров’я серця, проте результати досліджень з цього питання були суперечливі.

Одне з досліджень виявило зв’язок між вживанням трьох або чотирьох яєць на тиждень і підвищенням ризику серцево-судинних захворювань на 6%. Але інші дослідження показали, що вживання до семи яєць на тиждень не має відношення до розвитку серцево-судинних захворювань у здорових людей.

Нещодавнє дослідження, представлене на щорічній науковій сесії Американського коледжу кардіологів в Атланті у квітні, підтверджує, що яйця, особливо збагачені яйця від курей, яких годують спеціальним харчуванням, можуть бути нешкідливими.

Маленьке дослідження, проведене вченими з Університету Дьюка в Північній Кароліні, показало, що люди, які споживали дюжину збагачених яєць щотижня, мали такий самий рівень холестерину в крові, як і ті, хто вживав не більше двох яєць будь-якого виду на тиждень.

Чому саме збагачені яйця привертають увагу? Ніна Нуравеш, докторка медичних наук, авторка дослідження і наукова співробітниця Інституту клінічних досліджень Дьюка, зазначає, що збагачені яйця можуть бути більш корисними, бо вони містять додаткову кількість вітамінів D, B і E, омега-жирних кислот і йоду, а також менше насичених жирів.

У дослідженні брали участь люди із серцево-судинними захворюваннями або з факторами ризику. За чотири місяці половина учасників споживала 12 збагачених яєць на тиждень, а інша половина — до двох яєць будь-якого виду. Збагачені яйця були вироблені від курей, яких годували спеціальним кормом, багатим на вітаміни та мінерали.

Після закінчення дослідження рівні «хорошого» і «поганого» холестерину не відрізнялися статистично значуще між двома групами. Учасники, які споживали збагачені яйця, мали трохи нижчі рівні «хорошого» та «поганого» холестерину.

Парвін Гарг, кардіолог з Keck Medicine Університету Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі, зазначає, що хоча яйця містять значну кількість харчового холестерину, є достатньо доказів, щоб спростувати ідею про те, що споживання холестерину впливає на його рівень у крові.

Гарг підкреслює, що насичені жири швидше впливають на рівень холестерину в крові, а яйця містять менше насичених жирів порівняно з такими продуктами, як червоне м’ясо і молочні продукти.

Дослідження має свої обмеження, такі як відсутність точних даних про споживання їжі та методи приготування яєць. Також не враховувалися режими тренувань і ліки учасників. Дослідження було профінансовано компанією Eggland’s Best, що може вплинути на його результати.

Нуравеш припускає, що результати потребують подальшого дослідження, особливо в більш масштабних дослідженнях.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Інші новини

Всі новини