Прискорюють псування. Ніколи не зберігайте ці продукти разом

Їжа

15 липня, 04:16

Іноді спіжарка чи комора перетворюється на «вінегрет», де овочі, банки, фрукти та будь-які продукти лежать у перемішку. Які наслідки можуть бути у такого порядку?

Деякі фрукти та овочі прискорюють процес дозрівання інших. Ви щойно купили свіжі жовті банани, але вони ледь встигли дістатися до вашого дому, як на них вже з’явилися коричневі плями? Це може бути пов’язано зі зберіганням, а точніше, з продуктами, які ви зберігаєте поруч з ними. Деякі фрукти та овочі виділяють гази та вологу, що, і собі, прискорює дозрівання або псування продуктів, що знаходяться поруч. Головною проблемою є етилен. Це безбарвний солодкий на смак газ, який є одним із найбільш вироблених хімічних продуктів, однак деякі фрукти та овочі виділяють його природним шляхом, особливо під час дозрівання. Етилен є фітогормоном, тобто регулює процеси росту і розвитку рослин. Тож варто зважати на деяке сусідство продуктів, аби вони не сварилися між собою. Ось про які овочі та фрукти потрібно знати:

Цибуля і картопля

Цибуля та картопля у страві / Фото: depositphotos.com

Ці двоє лежать спільно у ящику комори? Вам слід переглянути це рішення. Цибуля виділяє багато етилену, а картопля особливо чутлива до нього. Це сприяє швидшому проростанню. Щоб вони довше зберігалися, зберігайте обидва продукти в прохолодному темному місці у відкритих кошиках — і якомога далі один від одного.

Яблука та лимони

Яблука виділяють етилен, а лимони чутливі до нього / Фото: depositphotos.com

Попри те, що ці два мальовничі фрукти виглядають красиво у кошику, їх не слід класти один на одного або поруч. Так само як цибуля, яблука виділяють багато етилену. Лимони, які занадто довго перебувають під впливом цього газу, можуть покритися пліснявою або стати гіркими. Те саме стосується інших цитрусових, таких як апельсини та грейпфрути.

Огірки та помідори

Помідори та огірки / Фото: depositphotos.com

У планах літній свіжий салатик з цибулею та зеленню? Потурбуйтеся, аби ваші овочі не лежали поруч. Помідори виділяють багато етилену, через що огірки швидко зморщуються і стають м’якими. Їх слід зберігати в холодильнику в ящику для овочів, а помідори — поза холодильником при температурі від 12 до 18 градусів Цельсія. Звичайно, це нелегко, враховуючи поточні температури.

Авокадо і банани

Авокадо та банан можуть лежати поруч / Фото: depositphotos.com

Тут питання етилену постає знову. І банани, і авокадо після збору врожаю виділяють багато етилену, що може сприяти взаємному дозріванню. Обидва продукти швидше покриваються коричневими плямами і стають м’якими. Особливо це стосується авокадо, яке не завжди легко довести до ідеальної стиглості. Ви можете скористатися цим процесом, навмисно поклавши надто тверде авокадо поруч із бананами.

Часник і майже будь-які овочі

Часник та овочі / Фото: depositphotos.com

Це справді одна з найпопулярніших приправ у світі. Звичайно часник є необхідним інгредієнтом багатьох страв, але його варто туди класти «голяком». Він також прискорює проростання цибулі, моркви та картоплі, тому його необхідно зберігати окремо — бажано в темному, сухому місці.

Інші новини

Всі новини