Незбалансоване харчування матері під час вагітності пов’язане з імовірністю ожиріння дитини — дослідження

Їжа

27 лютого, 14:48

Дослідження, проведене вченими Університету Гвельфа, показало, що як надлишок, так і нестача мікроелементів під час вагітності можуть вплинути на здоров’я наступного покоління. Експерименти проводилися на щурах, які є моделлю людського ожиріння.

Доктор Клара Чо, професор дієтології Коледжу біологічних наук, зазначає, що результати експерименту мають далекосяжні наслідки для здоров’я людини. За її словами, харчування під час вагітності може запрограмувати певні довгострокові ефекти.

Раніше лабораторія Чо встановила, що надмірне споживання полівітамінів у період виношування може спровокувати в потомства підвищений апетит, що збільшує ризики ожиріння, високого тиску і проблем із рівнем цукру в крові. Нове дослідження спрямоване на вивчення конкретних факторів у раціоні матері, що сприяють таким наслідкам.

Дисбаланс фолієвої кислоти та холіну: вплив на потомство

Робота, опублікована в The FASEB Journal, присвячена вивченню впливу різних концентрацій фолієвої кислоти (B9) і холіну — ключових елементів, задіяних у жировому обміні, функціонуванні органів і регуляції генів.

Дослідження показало:

  • У самців, чиї матері отримували надмірну кількість фолієвої кислоти, маса тіла була вищою незалежно від рівня холіну.

  • Самки набирали вагу тільки в разі дефіциту холіну при підвищеному вмісті фолієвої кислоти.

  • Потомство обох статей мало надлишкову вагу за високого вмісту B9 у раціоні матері за нестачі холіну.

На думку Чо, ці зміни можуть бути пов’язані з порушенням мікрофлори кишківника, а також генетичними механізмами, що впливають на регуляцію апетиту. Дані вказують на можливу зміну роботи нервової системи через дисбаланс мікроелементів.

Як збалансувати харчування під час вагітності

«Виходячи з наших даних, ми рекомендуємо майбутнім матерям дотримуватися рекомендованих норм споживання фолієвої кислоти і холіну», — підкреслює Чо.

Хоча дослідження проводилося на гризунах, воно відображає особливості споживання полівітамінів у людей. Фолієва кислота широко рекомендується жінкам, які планують вагітність, проте часто її рівень перевищує норму, тоді як холіну в раціоні не вистачає.

Це може призвести до зміни метаболізму потомства. Наприклад, у самців і самок по-різному знижувалася регуляція генів, що могло пояснювати індивідуальні реакції організму на харчування.

Перспективи досліджень

Чо вважає, що розуміння впливу мікроелементів на організм дасть змогу розробити персоналізовані стратегії профілактики та лікування захворювань.

Раніше її лабораторія вже виявляла зв’язок між надлишком фолієвої кислоти в раціоні матері та ризиком ожиріння у самців. Нові дослідження допомагають з’ясувати, як можна оптимізувати споживання холіну для зниження негативних наслідків.

«Ми сподіваємося, що ці дані стануть важливим кроком у розвитку персоналізованої медицини», — підсумовує Чо.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Інші новини

Всі новини