Пиріг з ананасом і піца з м’ясного тіста. Зірковий шеф скуштував вінтажні рецепти та емоційно оцінив їх

Їжа

20 січня, 15:33

XX століття був дивним періодом, із дивними кулінарними творіннями. Тож іноді це добре, — поринути в глибини минувшини та спробувати щось з того часу.

Зірковий блогер та шеф Джошуа Вайсман має на своєму Ютуб-каналі майже 10 млн підписників. У своєму відео він дослідив сім вінтажних рецептів, які вирізняються своїми химерними поєднаннями. Він прагнув відповісти на питання, чи заслуговують ці ностальгічні страви на відродження на основі смаку та свого тогочасного впливу. Шеф готував усе на кухні, власноруч чи із допомогою, та куштував.

Зазначимо, що вінтаж — це будь-які предмети побуту минулого, а точніше XX століття, в сучасній інтерпретації (у стилі ретро). Першочергово застосовували цей термін для віку вина в пляшках. Нині ж йдеться про усі речі, що повернулися в моду з того часу або яким щонайменше 20 років. Нагадаємо, що раніше ми публікували матеріал з вінтажними рецептами, які варто не забувати й повторювати, адже вони дійсно смачні й утилітарні.

Перша страва була найгіршою, яку Джошуа коли-небудь клав собі до рота. Це банани, обгорнуті шинкою з гірчицею та запечені з соусом Голандез. Зображення такого поєднання гуляло Мережею тривалий час, і багато хто вважав його жартом, але це не так.

Банани з соусом та шинкою / Фото: скриншот із відео

Такий витвір виявився дійсно неїстівним, тож кулінар перейшов до наступного — meatza (мітца) або ж у нас би це звучало «м’яца», оскільки тут м’ясний пиріг поєднується з піцою. Рецепт є одним із відомих зі збірки Campbell’s — популярного бренду томатного супу-соусу. Тож для приготування потрібний фарш, чверть банки цього продукту, спеції, панірувальні сухарі, яйце, цибуля та часник. Це й буде основою для піци з тим же соусом та сиром. Попри її дивність, блогер-кулінар вважає її напрочуд приємною на смак, порівнюючи її з м’ясним рулетом, відомою домашньою стравою в Америці.

М'ясна піца / Фото: скриншот із відео

Наступний пиріг — досі улюбленець багатьох, та Джошуа зокрема, перевернутий ананасовий. Він простий у приготуванні, адже класично використовують для основи вже готову бісквітну ванільну суміш, роблять сиром та викладають ананаси з вишнями по центру. Пиріг куштує чудово, тож Шеф ставить йому оцінку A та пропонує далі готувати його на різні оказії.

Перевернутий пиріг з ананасами / Фото: скриншот із відео

Sloppy Joe — наступний вінтажний експонат відео. Це бургер єдина начинка якого це однойменна суміш слопі джо, що складається зі спеціального томатного соусу та яловичого фаршу. Це не була погана страва, але вона не смачна, оскільки поєднання надто «пряме», і просте.

Бургер Слоппі Джо / Фото: скриншот із відео

Тепер Джошуа готує водяний пиріг. Випічка, яку готували у часи Великої американської депресії. Власне, начинка дійсно тут з води. Для приготування потрібна готова заморожена основа для пирога, суміш з цукру та борошна і вода. Її наливають на розміщене в формі тісто, і все засипається сипучими без перемішування. Також в рецепті є масло, яке невеликими шматочками кришать туди ж у воду. Джошуа вразило те, наскільки винахідливими були людьми, адже навіть із води змогли зліпити собі пиріг. Нагадує відомий віршик, де був сніг, чи не так? Після кількох спроб правильно зробити цей пиріг та достатньо його охолодити, кулінар скуштував його та сказав: «це лише ідея пирога, але не він». Смак просто солодкий, нецікавий та плаский. Але винахідливість дозволила отримати страві не найнижчу оцінку — D.

Пиріг з водою / Фото: скриншот із відео

Далі йде сирно-ковбасний рулет SPAM, який складається з крем-чизу з додатками та американської м’ясної консерви у формі розтягнутого овалу. Ці компоненти по черзі шарують, загортають в плівку та нарізають впоперек після застигання. Оцінка тут С, оскільки смак непоганий, але форма незрозуміла, а над кулінарним застосуванням ще потрібно подумати.

Закуска SPAM з сиром / Фото: скриншот із відео

Легенда, про яку мало хто чув, але більшість бачила — Aspic. Він являє собою великий желатиновий торт з начинками та кількома поверхами. Як розповів Джошуа, рецепт датується ще 14 століттям, і готується переважно з бульйону та овочів всередині. Щоб приготувати такий торт знадобилися зусилля кількох людей та не одна спроба. «Я намагаюся не ригнути» — прокоментував блогер. Страва має привабливий вигляд, але смак — не особливо. Це їстівна страва, насолода від якої залежить від того, що в неї покласти. Однак факт того, що все холодне — неприємний. Ба більше, коли желе тане, то в роті лишається жирність. Аспік отримав оцінку F, поруч з бананами.

Аспік торт з желе / Фото: скриншот із відео

Інша позиція — перевернутий пиріг SPAM, з тими ж м’ясними консервами, що був популярним у часи Другої світової війни. Тісто виходить дуже цупким, що його можна розім'яти в кавалик та просто руками покласти на викладену ковбасу у формі. Всередину готового ставлять мисочку з сирним соусом для вмочування. Вийшов насичений пиріг з рум’яною скоринкою, багатим, солоним, злегка карамельним смаком. Жир всотався у м’якіть хліба, тож не відчувається надмірно.

Пиріг з м'ясними консервованими ковбасками / Фото: скриншот із відео

Джошуа точно повторив би ще раз цей пиріг, а поки поставив йому найвищу оцінку — S. Відповідно, ця страва стала найкращою зі списку. Одначе, NV FOOD пропонує приготувати класичний ананасовий перевернутий пиріг на десерт до чаю та кави, на гостини чи на свято.

Ананасовий перевернутий торт: рецепт відомого вінтажного пирога

Соки ананасів просочуються всередину пирога, додаючи йому ще більш соковитого смаку та текстури. Це класика американської випічки та легендарний десерт.

Перейти до рецепту

Інші новини

Всі новини