Найшкідливіші. Вчені назвали два продукти, що можуть скорочувати тривалість життя
Їжа8 липня 2024, 10:17
Висновки, представлені на щорічній зустрічі Американського товариства харчування в Чикаго, показали, що люди похилого віку, які харчувалися продуктами, які дослідники називають «ультраобробленими» або високообробленими, мали приблизно на 10% більше шансів померти протягом періоду дослідження, що тривав майже 30 років. Ті, хто споживає більше ультраоброблених продуктів, були, зокрема, більш сприйнятливі до ризику смерті, пов’язаного з діабетом або хворобою серця, кажуть дослідники про результати, які ще не опубліковані в рецензованому журналі. Однак результати показали відсутність збільшення смертності від раку.
У дослідженні взяли участь понад 540 000 суб'єктів віком від 50 до 71 року, повідомляє Американське товариство харчування в прес-релізі. Більше половини померли відтоді, як у середині 1990-х років дослідники почали збирати дані про раціон харчування.
Дослідники використовували так звану систему класифікації NOVA, щоб згрупувати харчові продукти в чотири категорії: 1) необроблені або мінімально оброблені; 2) оброблені інгредієнти (наприклад, олії, масло тощо); 3) оброблені харчові продукти (зазвичай з категорії 1, які змінені або доповнені інгредієнтами з категорії 2); та ультраоброблені, створені промисловими процесами та з інгредієнтами, які рідко використовуються домашніми кухарями.
Вчені стверджують, що два типи ультраоброблених продуктів більш «сильно» пов’язані з побічними ефектами.
«Ми помітили, що м’ясо з високим ступенем обробки та безалкогольні напої були двома підгрупами продуктів, які пройшли ультраобробку, найбільше пов’язані із ризиком смертності, і дієта з низьким вмістом цих продуктів уже рекомендована для профілактики захворювань і зміцнення здоров’я», — сказала провідний автор Ерікка Лофтфілд, доктор філософії, Національний інститут раку.
Ультраоброблені харчові продукти, як визначено системою класифікації NOVA, включають як солодкі, так і штучно підсолоджені безалкогольні напої, а також сосиски, хот-доги, курячі або рибні нагетси та інші «відновлені м’ясні продукти», відповідно до Всесвітньої організації охорони здоров’я.
Лофтфілд визнає, що дослідження не визначило причинно-наслідковий зв’язок, але дослідники сказали, що висновки підлягають ретельному розгляду, враховуючи інші нездорові риси суб'єктів, такі як ожиріння або куріння. Іншими словами, навіть учасники, які ведуть більш здоровий спосіб життя, але повідомляють, що їдять більше ультраоброблених продуктів, мали підвищений ризик смертності.
Американське товариство харчування зазначило, що саме дослідження не було рецензовано, а лише «оцінено та відібрано» для презентації на основі думок «комітету експертів». Автори дослідження також заявили, що на цю тему необхідно провести додаткові дослідження, частково через зміни в американському раціоні з моменту початку дослідження.
На додаток до дослідження оброблених харчових продуктів, розвітки, які обговорювалися на Nutrition 2024, включали дослідження щодо: запобігання набору ваги, пов’язаного з менопаузою, за допомогою відвідування сауни; скорочення витрат на охорону здоров’я за рахунок надання персоналізованого харчування для пацієнтів із діабетом або захворюваннями серця; і навіть можливість складання дієти з високим вмістом поживних речовин із ультраоброблених продуктів.
- Не гірші за середземноморську. Вчені назвали ще дві дієти, які здатні позитивно впливати на здоров’я серця
- Згадайте мамині поради. Приготування з відкритою кришкою прискорює втрату поживних речовин — вчені розповіли, як краще готувати
- Не забувайте про овочі. Учені з’ясували, що харчування в 40 років впливає на здоров’я через десятиліття
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.