Ми можемо досліджувати наше минуле через смаки та аромати. Для багатьох спогади — це улюблені десерти, якими нас частували в дитинстві, або які ми їли в тих місцях, які називаємо домом. Якщо заглибитися в історію, то знайдемо такі ласощі, як солодкі ягідні супи, вареники з вурдою, квашу, печений цукровий буряк чи пампухи з варенням. Приблизно такими були солодощі українського селянського столу до кінця 19-го століття.
Як розповідають дослідники, тоді народна культура ще не мала десертів, а цукор радили вживати як ліки та зберігали у закритих шафах разом зі прянощами та горілкою. Але ще відтоді можна було спостерігати розвиток регіональних смаків. Переселення у міста сконцентрувало вподобання і посприяло створенню тих «легендарних» уже десертів, які ми знаємо сьогодні. У багатьох містах нині існують свої нішеві смаколики, ті, які люблять місцеві і які прославляють свою батьківщину поза її межами. NV Food зібрав популярні і ділиться з вами локальними цікавинками, які варто скуштувати по приїзду у відповідне місто.
1. Торт Ужгород
Торт Ужгород — це солодкий сувенір та візитівка міста Ужгород, створений українським кондитером Валентином Штефаньо, як зазначають офіційні джерела. Медіа ШоТам опублікували сюжет про історію десерту, у якому йшлося, що автором є Валентин Штефаньо. Готуючи матеріал, журналісти спиралися на патент і судові рішення. Утім, пильні користувачі прокоментували, що насправді творцем стала Валентина Штефанью, сестра Валентина, яка створила цей торт для свого брата. Нині вона живе в Парижі і працює кондитеркою. Як зазначає користувачка, саме Валентина навчила кондитерського мистецтва свого брата. Водночас заявлений автор про це не згадує.
У десерті ви знайдете поєднання печеного безе з фундуком і молочного конфітюру із солодким карамельним соусом. Зовні торт оздоблений сумішшю масло какао із шоколадом із нанесеним зображенням Ужгородського греко-католицького собору, який є архітектурною пам’яткою Закарпаття. Початково Ужгород задумували як удосконалена версія Київського торта. Основа торту незмінна з 2010 року, у ньому немає глютену через відсутність борошна. Також особливістю називають праліне з лісового горіху, саме його ви не знайдете в Київському торті.
2. Торт Вінниця
Можливо, це місто можна назвати одним із найуспішніших за розвитком своїх солодких бізнесів. Пастила, шоколадні цукерки, вафлі, печиво й тістечка звідси роз'їжджаються по світу під різними брендами. Тут також розвивають ветеранські бізнеси, як от виробництво медових солодощів від Сергія Бондаренка.
Але нині мова про гастрономічну зірку Вінниці — новостворений однойменний торт від ТОВ Солодка мрія. В одному десерті поєднано кілька спеціалітетів регіону: шоколад і вишня. У торті Вінниця під густим шаром шоколаду, що його вкриває, усередині поєднується грильяжна структура коржів на основі гречаного борошна з подрібненими волоськими горіхами і повітряно-рожевий крем із натурального шоколаду «рубі». Особливо солодкість тут відтіняє вишня — в’ялені ягоди та вишневий мармелад. Також десерт вкриває золотий напис і візерунки. Новину про десерт уже почали поширювати в соцмережах, і цілком можливо, що він скоро стане місцевим улюбленцем і репрезентатором смаків Вінниці.
3. Львівський сирник, торт і пляцки
Перший і найвідоміший смаколик носить назву свого міста — Львівський. Сьогодні його можна знайти не лише у місті Лева, а й чи не в кожній кав’ярні великих міст. Цей десерт є великою сирною запіканкою, покритою шоколадом. У складі він має яйця й іноді манну крупу. Часто господині та господарі готують його з родзинками. Наприкінці пропечений десерт поливають шоколадною глазурʼю та залишають охолоджуватися. Особливістю є кисло-солодкий, свіжий смак і цікава текстура. Львівський сирник є доволі простим десертом, але водночас вишуканим. Однак сьогодні він орієнтований більше на аудиторію туристів та гостей міста. Самі ж місцеві не проводять жодних гостин без пляцків і торта Спартак. Ці десерти є улюбленими та домашніми, їх легко приготувати, вони відображають традицію галицьких господинь пригощати прибулих у дім власною випічкою. Але Спартак — це не лише легендарний торт, а й цукерки, які раніше були спеціалітетом Львова. Вони вперше з’явилися на ринку у XX столітті і швидко завоювали популярність завдяки своєму насиченому смаку і різноманітності видів. І коштували, як п’ята частина зарплатні.
Сучасний представник місцевих солодощів — Львівський торт. Це авторський десерт кондитерки Роксолани Плахтій, яка зробила такий подарунок Львову на 760 день народження. Атмосферу Галичини тут втілюють присмак ранкової кави, солодкавість меду, гірчинка шоколаду, нотки апельсинових цукатів, кілька крапельок коньяку для аромату, згущене молоко, як в «андрутах» та багато горіхів. Прикрашає десерт пишний шар какао та філігранне золоте зображення лева. Продають авторський торт у кафе Легумінка та під замовлення.
4. Печиво Дніпро
Йому встановлена мініскульптура на парапеті оглядового майданчика парку ім. Т. Г. Шевченка. Печиво Дніпро є міською знаменитістю завдяки своїй простоті та власне іменному присвоєнню. Здобний смаколик зі смаком вершкового масла виробляють в Україні з 1967 року. І тут ми вже знаємо творця «смаку дитинства»: авторка дизайну та рецептури — технолог Обласного управління харчової промисловості Леонова Олександра Агафонівна.
Печиво має прямокутну форму збільшеного формату. По периметру розміщено орнамент у вигляді дніпровських хвиль, а по центру — напис «Дніпро». У 2023 році спалахнула хвиля обурень у регіональних медіа про те, що підприємство — конкурент відомого виробника почало випуск відомого печива. Тоді це назвали «клонуванням», а інші версії, як от «сучасне», не визнають. Можна також натрапити на обговорення того, чому це печиво не має нічого спільного з оригіналом: «Помітна різниця і в смаку. Адже вказаний склад продукту на пакуванні свідчить, що оригінальну рецептуру змінили».
5. Слойка і чорнослив з Одеси
Як говорять про свій спеціалітет самі одесити: це легенда, яку ніхто не бачив. Слойку зі згущеним молоком продають у невеликих «ларьках», її купують дітям та для швидкого солодкого перекусу. Ця випічка відома багатьом із дитинства, а роблять її часто з готового слоєного тіста і просто перемащують начинкою. За слойками вистоювали цілі черги. Але не лише за ними. Наприклад, одесити згадують ресторан Море, де подавали чудові заварні тістечка, за якими сьогодні сумують не менше. Інший бік улюблених одеських десертів — фарширований чорнослив. Це десерт, який подають зі сметаною, а сухофрукт начиняють волоським горіхом. Чорнослив із горіхами вважають частиною єврейсько-одеської кухні через поширеність продуктів саме в цьому причорноморському регіоні. Такі ласощі легко приготувати, і вони особливо смакують на Різдво.
6. Харківське печиво
Харківське або Союзне печиво — це легенда, про яку чули, і яку любили харків'яни. Хоча ця пристрасть зберігається і до сьогодні, адже печиво стало головною частиною великої акції зі збору коштів для ЗСУ, про що NV FOOD розповідав раніше. В останні роки більш відома назва Харківське, яка не має у собі двозначності та напряму асоціює смаколик із містом його походження, а не з радянським спадком. Історія Харківського печива почалася з місцевих майстринь-кондитерок у середині минулого століття. На Харківщині споживали сотні тонн цього печива на рік, тож кажуть, що печиву понад 50 років. Прикметно, що про нього не знають в інших регіонах України, а також за межами країни. Особливістю печива є його багатошаровість і кольори, які нагадують одну з найстаріших будівель Харкова — Благовіщенський собор. Харківське печиво можна кусати повністю або розбирати на шари, куштуючи кожен окремо.
Класичне печиво — це 5 (3 жовті і 2 рожеві) тонких шарів ванільного бісквіта, між якими є шар яблучного повидла, а на зовнішній стороні мʼяка вафля. У радянські часи печиво можна було придбати у фірмовій крамниці солодощів Ведмедик, що тепер належить корпорації Бісквіт-Шоколад, чиї фабрики більше не виготовляють союзне). Поза Харковом печиво можна скуштувати в кав’ярнях харківської тематики, як-от київська Крапка кави. Також сьогодні смаколик є у мережевих крамницях і доступний кожному навіть поза Харковом.
7. Житомирська Корівка
Цукерки Корівка — це смак, який багато з нас згадають умить. Улюблені ласощі дітей і дорослих радують уже не одне покоління українців. Відома Корівка є ірискою з карамельною начинкою, яка апетитно витікає, і навіть тягнеться, зсередини. Їх почав виробляти у глобальних масштабах польський підприємець Фелікс Поморський у 1920 році. Але рецепт ласощів він дізнався у дитинстві від свого дядька, який жив у Житомирі. Його пригощали саме такими цукерками домашнього приготування, у складі яких всього три натуральні інгредієнти — молоко, цукор і вершкове масло. Назву цукерки отримали за зображенням на обгортці корови олштинської породи — як символу молочності, оскільки це найбільш поширена у світі молочна порода ВРХ. Спершу велика фабрика була біля Варшави, але згодом цукерки стали відомі у Радянському Союзі, де скопіювали як назву, так і обгортку. Утім, така уніфікація допомогла створити впізнаваний бренд, який популярний і до сьогодні в Україні та за кордоном. Сьогодні у Мережі можна знайти безліч рецептів, як приготувати ці Корівки вдома.
8. Київський торт
Навряд чи знайдеться українець, який не чув про Київський торт і не куштував його. Історія цього десерту заплутана, хоч і не така давня, як у деяких попередніх десертів з інших міст. Деякі розповідають, що винайдення десерту було випадковістю чи технологічною помилкою кондитерки. Інші — що Київський торт є детально пропрацьованим винаходом. По круглу яскраву коробку приїжджали у столицю і везли його близьким як головний сувенір іще у 70−80 роки. Його величезна популярність створена частково тим, що торт отримав назву саме на честь столиці України.
Але не лише це, а мало не революційний смак десерту є його візитівкою: коржі хрусткі, повітряні та дуже солодкі, створені з безе та горіхів. Крім того, між шарами Київського торта міститься ніжний крем із вершкового масла. Він же прикрашає і поверхню десерту: характерні візерунки стали справжнім брендом і ностальгічним елементом для багатьох. Сьогодні склад торта залишається незмінним, а оздоблення — чітко регламентоване. Кожен майстер проходить свою школу прикрашання торта, а техніку тримають у секреті, щоб уникнути підробок. Торт залишається неймовірно популярним і сьогодні, його купують самі кияни і гості міста. Особливо полюбляють його інтерпретувати кав’ярні та ресторани столиці. Чи не у кожного популярного закладу нині є власний рецепт Київського торта.
9. Торт Херсон
Торт, хоч і молодий та не фольклорний, але має свою майже героїчну історію. Цей десерт має коржі безе з волоськими горіхами, перемащені ніжним крем-сиром з білим шоколадом і курагою, а зверху политі молочним бельгійським шоколадом. Коржі сушать від трьох до восьми годин, а крем-сир замішують і залишають на ніч, щоб настоявся. Авторкою торта Херсон стала Анна Воскобойник, яка так розповіла про своє творіння: «В дитинстві я жила у приватному будинку, де в дворі росли великі абрикоси і волоські горіхи. Це й спонукало взяти ідею за основу торта. Бо якщо він повинен асоціюватися саме з Херсоном, то це от мій Херсон — волоські горіхи і курага. Це спогади дитинства…».
Чому ж торт Херсон можна назвати героїчним? По-перше, він з міста, що пережило окупацію, і по-друге: він відроджений на новому місці. Анна разом з чоловіком переселилася до Вінниці після повномасштабного вторгнення, і вони разом відкрили заклад Perfetto. Там можна скуштувати десятки смаків авторського морозива і звичайно ж, той самий фірмовий торт-візитівку міста. Анна Воскобойник створила десерт у 2019 році для участі у міському конкурсі на фірмовий торт Херсону.
Хочемо поділитися нині з вами кількома рецептами, які ви можете приготувати на власній кухні, щоб створити свої гастрономічні родинні спеціалітети.
Львівський сирник без борошна: не забуваємо українську класику десертів
Пляцок із маком, шоколадом та родзинками на основі домашнього жирного сиру - це ідеальний національний десерт, який пасує на свято й на будень.
Перейти до рецептуТорт з білими грибами та гречаним борошном: рецепт вишуканого десерту від шефині
Цей ніжний бісквіт, просочений ромом і кленовим сиропом, з додаванням карамелізованих горіхів і грибного ганашу, стане для вас справжнім кулінарним відкриттям.
Перейти до рецептуНайдавніший український десерт: рецепт чорносливу з горіхами та сметаною (без цукру)
Цілком вірогідно, що саме такий десерт могли їсти наші предки ще на початку минулого тисячоліття. Сливи росли на українських територіях століттями, тож приготування такої солодкої страви зовсім не здивує.
Сім видів печива з одного тіста: рецепт улюблених німецьких різдвяних солодощів
Встигніть приготувати до Різдва розкішний кошик печива різних видів, але секретом буде одне тісто. Це точно спрощує процес у сім разів.
Перейти до рецептуСтане фірмовою випічкою:: штрудель з бринзою, медом та інжиром
Ця ніжна домашня випічка з незвичною начинкою чудово смакуватиме на сніданок перед напруженим робочим днем або ж як перекус в офіс.
Перейти до рецепту