Від експертки. П’ять рецептів страв до Дня любителів сиру: соковиті, прості та вишукані

Їжа

20 січня, 05:19

20 січня у світі відзначають День любителів сиру — свято, яке об'єднує гурманів та поціновувачів цього вишуканого продукту. Це чудова нагода не лише насолодитися улюбленими видами, але й відкрити для себе нові смакові горизонти, дізнатися більше про корисні властивості сиру та створити незабутні гастрономічні враження.

Оксана Чернова

Дипломована сирна експертка, суддя міжнародного конкурсу World Cheese Awards, співзасновниця фестивалю та конкурсу сирного мистецтва ProCheese Awards, засновниця ProCheese Академії

День любителів сиру — це чудова нагода відкрити для себе нові смаки та поділитися ними з близькими. А ці рецепти допоможуть вам створити смачні, оригінальні страви для святкового столу або просто для насолоди в будь-який день. Не бійтеся експериментувати з різними видами сиру та смаковими поєднаннями — сири можуть бути основою для нескінченних гастрономічних відкриттів.

Добіркою рецептів, які зроблять святкування Дня любителів сиру (і не тільки його) справді особливим, поділилася Оксана Чернова — сирна експертка, засновниця ProCheese Академії, суддя міжнародного конкурсу World Cheese Awards.

1. Свіжість та користь: Рикота із запеченою редькою та часниковим соусом

Для тих, хто надає перевагу легким та корисним стравам, цей рецепт стане справжньою знахідкою. Поєднання ніжної Рикоти з запеченою редькою, часниковим соусом та свіжим кропом створює гармонійний та збалансований смак.

Рикота із запеченою редькою та часниковим соусом / Фото: надане власниками

Інгредієнти:

  • пучок свіжого кропу
  • рикота
  • головка часнику
  • 500 г редьки
  • оливкова олія
  • сіль, свіжомелений чорний перець на смак
  • насіння граната для декору за бажанням

Спосіб приготування:

  1. Редьку помийте, почистіть та наріжте кружечками або четвертинками (залежно від розміру).Викладіть на деко, полийте оливковою олією, додайте дрібно нарізаний часник, кріп, сіль та перець. Запікайте в розігрітій до 180 °C духовці протягом 25−30 хвилин, до м’якості редьки.
  2. У блендері або вручну змішайте Рикоту з невеликою кількістю часнику та кропу.
  3. На великій тарілці викладіть Рикоту, а навколо розкладіть запечену редьку. Посипте страву насінням граната для яскравого кольору та додаткового смаку.

2. Вишукані делікатеси: кістковий мозок під сиром Фурм ДʼАмбер

Для справжніх поціновувачів високої кухні та сміливих експериментів пропонуємо витончену страву — кістковий мозок під вершковим соусом із сиром Фурм ДʼАмбер. Цей делікатес, хоч і звучить екзотично, готується досить просто, а його смак вразить навіть найвибагливіших гурманів.

Інгредієнти:

    • кістки з кістковим мозком
    • сіль
      • сир Фурм дʼАмбер
        • часникове масло
          • бульйон (можна використовувати курячий або яловичий)

            Спосіб приготування:

            1. Почнемо з лайфхака: щоб кістковий мозок легше виймався після запікання, попередньо трохи відваріть кістки в підсоленій воді. Викладіть кістки на деко, змащене часниковим маслом. Запікайте в розігрітій до 180 °C духовці протягом 15−20 хвилин, залежно від розміру кісток.
            2. Поки кістки запікаються, приготуйте соус: у невеликій каструлі підігрійте бульйон, додайте нарізаний кубиками сир Фурм дʼАмбер і, постійно помішуючи, доведіть до однорідної консистенції. Соус не повинен кипіти. Готові кістки полийте соусом та подавайте гарячими та з грінками. Ця страва стане справжньою окрасою святкового столу та приємно здивує ваших гостей.

            3. Сирний акцент: котлети з різними сирами

            Котлети з сирами / Фото: надане власниками

            Звичайні котлети можуть заграти новими смаками, якщо додати до них сир. Ось які варіанти котлет пропонує Оксана Чернова:

            1. Котлети з бараниною та Таледжо: до фаршу з баранини додайте дрібно нарізану цибулю, яйце, спеції на смак. Для панірування використовуйте кукурудзяне або рисове борошно. Перед смаженням в середину кожної котлети покладіть шматочок сиру Таледжо.

            2. Котлети з курятиною та Еделпілц: для ніжності додайте у курячий фарш трохи вершкового масла. Сир з блакитною пліснявою Еделпілц додасть страві пікантності.

            3. Котлети зі свининою та Брі: поєднання свинини, сиру Брі та обсмажених грибів створює вишуканий смаковий букет.

            4. Котлети з яловичиною та Моцарелою: для цієї класичної комбінації найкраще підійде моцарела для піци, яка добре плавиться. Додайте до фаршу свіжу кінзу для свіжості.

            4. Швидко та елегантно: канапка з козячим сиром

            Для швидкого та смачного перекусу або легкої закуски ідеально підійде канапка з козячим сиром. Поєднання хрусткого хліба, ніжного козячого сиру та солодких додатків створює вишуканий смаковий контраст.

            Канапка з козячим сиром / Фото: надане власниками

            Інгредієнти:

              • свіжий козячий сир
              • підсмажений тостовий хліб або багет
                • мелені волоські горіхи
                  • кільця яблука, припущені на вершковому маслі з корицею
                    • мед або абрикосове варення

                      Спосіб приготування:

                      На підсмажений хліб намажте шар козячого сиру. Зверху викладіть кільця припущеного яблука, посипте меленими волоськими горіхами та полийте невеликою кількістю меду або варення. Просто, але ж як смачно!

                      5. Традиції та смак: галушки з гуцульською Бриндзьою

                      Це ситне та ароматне поєднання неодмінно сподобається вашим гостям.

                      Обід та сніданок: рецепт галушок з гуцульською бриндзьою

                      Що може бути краще простої та швидкої страви, що оспівує українську кухню та водночас має яскравий та приємний смак. Ця сирна страва точно буде однією з улюблених.

                      Перейти до рецепту

                      Інші новини

                      Всі новини