В основі каша, риба та кава. Що їдять на сніданок у Швеції - три рецепти бутербродів Сморгас
Їжа29 серпня 2024, 07:20
NV Food продовжує розширювати рубрику зі сніданками світу. Як можна зрозуміти, проаналізувавши усі - сніданки це дуже інтернаціональна трапеза, яка має безліч варіацій. Якщо обіди та вечері мають свою автентику, то на сніданок може бути як англійський повноцінний сет, так і звичайний тост із авокадо чи вівсянка з фруктами, яку популяризували у Швейцарії. Так і в цій скандинавській країні - тут присутні безліч харчових звичок західник країн. Наприклад, каші, пластівці. Однак, погляньмо на те що відрізняє Швецію від інших країн не тільки Європи, а й світу. Знаходимо таку особливість сніданків, або шведською frukost, у величезному розмаї бутербродів.
Отже, тут існує ранкова традиція вживання smörgås — це відкритий бутерброд з різними начинками. Це може бути що завгодно, від простого масла з сиром або м’ясом чи до чогось на кшталт кав’яру.
Кав’яр — це копчена риб’яча ікра, яка надзвичайно популярна у Швеції серед дітей та дорослих. Ви можете намазати її на бутерброд самостійно або з сиром чи яйцями.Саме з ними, ділиться один швед у Мережі, кав’яр особливо добре смакує зранку. Хоч він дуже популярний у цій країні, багато людей з інших країн вважають його дуже важким для шлунку.
Наступна намазанка для сморгас — це leverpastej, а саме печінковий паштет, який можна намазувати на хліб. Хоч в Україні він не дуже популярний саме для сніданків, але смак добре знайомий. Його подають на хлібі з маринованим огірком, який люблять робити солодким. Також водночас знайомим та новим для нас є rödbetssallad — маринований червоний буряк, змішаний з майонезом або вершковим кремом. Він дуже популярний і часто використовується для інших цілей, наприклад, як начинка для запеченої картоплі. Також буряк гарно поєднується на бутерброді з фрикадельками, який називається Köttbullemacka.
Не оминають на сніданкових бутербродах і маринований оселедець, який здебільшого є сезонним продуктом. Хоча він доступний цілий рік, його здебільшого їдять на свята, такі як Різдво, Великдень та Івана Купала. Втім, ранок 26 січня майже асоціюється зі смаком оселедця на житньому хлібі навіть в українців.
Маринований оселедець зазвичай продається в банках, залитих соусом, наприклад, гірчичним або кроповим. Іноді риба їсться прям із банки, як і відомий surströmming, з яким, більшість людей знайомі з відео на Youtube, де людей вражає запах цієї консерви.
Загалом усі види начинок для хліба дозволені. Так само у Швеції будуть куштувати крем-сир із джемом, масло із лососем та мед із ягодами. Однак, ми забули важливу деталь швецького сніданку, його основу — хліб. Так, тут часто зустрічаєть твердий хліб під назвою knäckebröd, 500-річний базовий продукт шведської кухні. Він сам по собі хрусткий і дуже сухий, але добре поєднується з начинками про які ми згадали вище, а також корисний сам по собі.
Існує багато його різновидів, деякі мають світліший колір, а деякі - запечене в них різноманітне насіння. У продуктовому магазині ви знайдете цілу полицю, заповнену різними видами хліба. Наприклад, там буде популярний хліб рог кака. Råg kaka — м’який і легкий хліб, який подають з кав’яром. Не забувають і про овочі, які присутні на сморгас. Класика класик — перець, огірок та помідор, які поєднують із салатом чи капустою. Ще один різновит, який згадується у шведів як один з улюблених — tunnbröd, м’який та світлий, який походить з північної частини країни.
Отже, рибні бутерброди на тонкому хлібі - солона версія шведських сніданків. А як щодо солодких? Звичайно ж, каша з сіллю — це обід, а от солодка стане ідеальною ранковою трапезою. Класичною стравою є так званий Havregrynsgröt — каша з вівсяних пластівців, зварена на злегка підсоленій воді. Потім її заливають холодним молоком і, за бажанням, можна додати трохи фруктового джему, яблучного повидла або свіжих фруктів і горіхів — так би мовити, шведська версія популярної каші. Особливо полюбляють такі ягоди, як чорниця, малина або полуниця. Як альтернатива існує манна каша.
Замість звичайного молока шведи полюбляють снідати filmjölk. Його часто називають «шведським молоком» і воно являє собою вершкове густе або кисле молоко. Подібно до йогурту, воно підкислюється бактеріями. Його їдять ложкою, п’ють або поєднують з мюслі. Ви також можете покришити кнекеброд у миску з filmjölk і підсолодити цукром, щоб отримати щось, що нагадуватиме пластівці.
Перейдімо до головного напою країни, та й загалом усієї Скандинавії. Дійсно, Швеція належить до трійки країн, які найбільше п’ють каву у світі, споживаючи більш ніж удвічі більше кави на душу населення, ніж у США. Цей рейтинг може бути пов’язаний з фікою, шведським звичаєм, коли люди роблять перерви, щоб розслабитися і поспілкуватися за кавою. Фіка, традиція така ж шведська, як і ABBA. Дещо простіша і спонтанніша, ніж традиція післяобіднього чаювання у британців, шведські люди різного віку і статі є прихильниками цього звичаю, насолоджуючись ним у невимушеній обстановці на роботі з колегами або ж обираючи більш вишукану прогулянку з друзями на вихідних. Спочатку фікою вважали саму каву, яку завезли до Швеції у 18 столітті. З роками, однак, супровідні печені ласощі, які часто називають «fikabröd» (фіка-хліб), стали настільки ж важливими, як і соціальний аспект цього звичаю. Кава і шведські булочки з корицею, мабуть, найпопулярніший акомпанемент для фіки, особливо коли шведи поспішають зранку на роботу. Одначе, якщо це ланч чи приємна зустріч з колегою чи друзями, до фіки візьмуть вишукані торти, як от із полуницями, шоколадом, фісташками чи іншими горіхами.
Вартий також уваги один різновид кави, який часто дивує туристів — з яйцем. Це може здатися дивним, але в цьому виді кави використовується ціле яйце, разом зі шкаралупою, і, що дивно, багато людей називають його «ідеальною кавою».
Її готують, закип’ятивши воду в каструлі, потім розбивають яйце в чашку, ретельно перемішують і розчавлюють шкаралупу. Додають кавову гущу і ще раз перемішують, щоб вийшла яєчно-кавова кашка. Коли вода закипить, додають кашку і кип’ятять ще 3−5 хвилин. Після цього суспензія збивається у великі шматки і спливає нагору, тоді додається крижана вода, щоб шматки яєчної гущі опустилися на дно. Після того, як яєчний порошок опуститься на дно, його проціджують або пропускають через френч-прес, і він готовий до подачі на стіл.
Можливо така кава смакуватиме зі швецьким йогуртом і пластівцями, або гарно пасуватиме до сморгас із паштетом або скремблом. Або спробуйте приготувати три варіанти швецьких бутербродів з житнім хлібом. Розповідаємо рецепти.
Сморгас з яйцем, анчоусами та редискою
- 4 скибочки житнього хліба
- 2 ст.л. вершкового масла
- 4 шматочки яйця
- 4−8 філе шведських анчоусів
- 2−3 шт. нарізаної редиски
Сморгас з печінковим паштетом та маринованим огірком
- 4 скибочки житнього хліба
- 2 ст.л. вершкового масла
- 6−8 унцій печінкового паштету
- 8−12 шт. маринованих огірків
Сморгас з яйцем та кав’яром
- 4 скибочки житнього хліба
- 2 ст.л. вершкового масла
- 4 шматочки яйця
- 8 ст.л. ікри
Приготування:
Покладіть яйця в киплячу воду і варіть 6−7 хвилин.Охолодіть в крижаній воді. Намажте хліб вершковим маслом. Очистіть яйця від шкаралупи. Зверху на хліб викладаємо нарізані яйця, анчоуси та редиску. Можна посипати зеленою цибулею. Зробіть те саме із кав’яровим та паштетним бутербродом. Смачного!