Безглютенова насолода випічкою. Як приготувати м’яку та насичену шоколадку бабку

Їжа

29 березня 2024, 05:01

Виготовляти таку випічку — це справжнє мистецтво. Утім, ви легко ньому навчитеся. Пропонуємо надзвичайно точний рецепт, з яким ви крок за кроком, приготуєте ідеальну святкову шоколадну бабку до кави.

Надзвичайно м’яка, в міру солодка, зі скоринкою шоколадна бабка — це прекрасний десерт, який насичений начинкою. Вона переплітає кожен шар тіста, чим дарує прекрасну соковитість. Ця бабка точно не вийде сухою.Окрім того, вона ще й безглютенова, тож точно підійде до вашої дієти. Для приготування цієї шоколадної бабки вам знадобиться шоколад, натхнення, та апетит.

Шоколадна безглютенова бабка

Випічка на свято з шоколадом без глютену / Фото: Instagram @veg.dek

Інгредієнти, шоколадна начинка:

  • 100 г чорного шоколаду (60−70%), подрібненого
  • 55 г несолоного вершкового масла
  • 50 г цукру-піску або цукрового піску
  • ¼ ч. л. солі
  • 25 г какао-порошку

Безглютенове тісто:

  • 15 г (3 ст.л.) цільного/подрібненого лушпиння псиліуму (якщо використовуєте порошок лушпиння псиліуму, використовуйте лише 13 г)
  • 255 г (1 склянка + 1 ст. л.) теплої води
  • 160 г (1⅓ склянки + 1 ст. л.) крохмалю кукурудзяного
  • 100 г (¾ склянки) рисового борошна, плюс додатково для присипання поверхні
  • 60 г (⅓ склянки + 2 ст.л.) гречаного чи весняного борошна
  • 40 г (3 ст.л.) цукрового піску
  • 6 г (2 ч. л.) швидкорозчинних дріжджів (якщо використовуєте активні сухі дріжджі, використовуйте 8 г)
  • 6 г (11/2 ч. л.) розпушувача
  • 5 г (1 ч. л.) солі
  • 3 великі яйця кімнатної температури
  • 35 г (21/2 ст.л.) соняшникової олії або іншої

Простий цукровий сироп:

  • 50 г (¼ склянки) цукру-піску або цукрового піску
  • 45 г (3 ст. л.) води

Приготування:

  1. Шоколадна начинка: У каструлі або мисці, придатній для мікрохвильової печі, змішайте шоколад, вершкове масло, цукор і сіль. На плиті або в мікрохвильовій печі розтопіть все разом до однорідної глянцевої маси.
  2. Зніміть з вогню і всипте какао-порошок. Добре перемішайте до однорідної маси.
  3. Дайте шоколадній начинці охолонути до кімнатної температури. Вона злегка загусне, щоб досягти консистенції, яку можна було б легко намазувати.
  4. Готуємо тісто: Краще готувати тісто за допомогою міксера з насадкою для збивання тіста, але ви також можете зробити його вручну.
  5. Приготуйте псилієвий гель: У мисці змішайте лушпиння псиліуму та теплу воду. Приблизно через 30−45 секунд утвориться гель.
  6. У великій мисці або чаші міксера (якщо він використовується) збийте крохмаль, рисове борошно, гречане борошно, цукор, швидкорозчинні дріжджі, розпушувач і сіль.

Порада: якщо ви використовуєте активні сухі дріжджі, їх потрібно спочатку активувати. Змішайте їх зі столовою ложкою цукру і 80 г (⅓ склянки) води, зазначеної в рецепті (зауважте, що це означає, що для приготування гелю псилію знадобиться менше води). Відставте на 5−10 хвилин, або поки суміш не почне пінитися. Потім додайте її до сухих інгредієнтів разом з рештою вологих.

  1. Додайте яйце, жовток та олію до гелю псиліуму і добре перемішайте.
  2. Зробіть поглиблення посередині сухих інгредієнтів і додайте яєчно-гелеву суміш.
  3. Вимішуйте тісто до однорідної консистенції і рівномірного включення всіх інгредієнтів, а потім вимішуйте ще 4−5 хвилин (якщо використовуєте міксер) або 6−8 хвилин (якщо вимішуєте вручну). Час від часу зішкрібайте гумовою лопаткою по боках і дну миски, щоб запобігти утворенню сухих ділянок незмішаного борошна.
  4. Додатковий час вимішування зробить тісто НАДЗВИЧАЙНО гладким, що є запорукою гарної безглютенової бабки.
  5. Готове тісто буде липким на дотик — це нормально, ви працюєте на злегка присипаній борошном поверхні, тому це не повинно бути проблемою. Не піддавайтеся спокусі додати більше борошна в тісто, оскільки це може зробити кінцеву бабку занадто щільною і сухою.

Формуємо бабку:

  1. Застеліть форму для батона розміром (23×13 см) пергаментом/папером для випічки і відкладіть доки не знадобиться.
  2. Викладіть тісто на злегка присипану борошном поверхню і надайте йому форму кулі, а потім розкачайте у великий прямокутник розміром 12×18 дюймів (30×45 см).
  3. Краще розкачувати тісто для бабки досить тонко, це забезпечує безліч шарів начинки для отримання особливо вишуканого кінцевого результату.
  4. Викладаємо шоколадну начинку і за допомогою невеликої лопатки розподіляємо її рівним шаром до самих країв. Порада: якщо ваша начинка занадто загусла, поки ви готували тісто, ви можете ненадовго підігріти його, щоб трохи розпушити.
  5. Розкачайте тісто в 30 см ковбаску і покладіть її так, щоб шов був звернений донизу.
  6. Злегка змащеним олією гострим зубчастим ножем розріжте колоду вздовж навпіл.

Порада: Змащення ножа маслом гарантує, що тісто і начинка не прилипнуть до нього, і в результаті ви отримаєте більш чистий і акуратний зріз.

  1. Поверніть дві половинки так, щоб розрізані сторони були звернені догори, а потім скрутіть дві нитки одна навколо одної.
  2. Обережно перекладіть бабку у форму для короваю з вистеленим дном. Можливо, вам доведеться злегка притиснути кінці коси до центру, щоб бабка помістилася у форму — це не страшно.
  3. Розстоювання: Злегка накрийте форму для випікання батонів поліетиленовою плівкою або харчовою плівкою (щоб запобігти висиханню) і поставте в тепле місце, щоб бабки збільшилися вдвічі, приблизно від 1 години 15 хвилин до 1 години 30 хвилин.

Порада: якщо ваша кухня знаходиться на холодній стороні, поставте чашку окропу у вимкнену духовку — це створить ідеальне тепле, злегка вологе середовище для вистоювання.

  1. Випікаємо бабку: Розігрійте духовку до 180ºC. Коли бабка збільшиться вдвічі, обережно змастіть її яєчним розчином.
  2. Помістіть форму для батона на деко і випікайте при температурі 180ºC протягом 55−60 хвилин, поки бабка не підрум'яниться до золотистої скоринки. Якщо вона починає підрум'янюватися занадто швидко, можна накрити її листом алюмінієвої фольги блискучою стороною догори і продовжувати випікати до готовності (я зазвичай накриваю її приблизно через 20−25 хвилин випікання в духовці).
  3. Я люблю перевіряти готовність, встромляючи зубочистку в центр паляниці, як у випадку з тортом: якщо на зубочистці залишається сире тісто, то бабці потрібно ще трохи постояти в духовці.

Поки бабка випікається, приготуйте цукровий сироп.

  1. У невеликій каструлі або мисці, придатній для мікрохвильової печі, змішайте цукор і воду. Нагрійте їх на плиті або в мікрохвильовій печі, поки суміш ледь не закипить, а цукор повністю не розчиниться. Відставити в сторону і дати повністю охолонути.
  2. Одразу після виймання з духовки, поки бабка ще гаряча, щедро змастіть її цукровим сиропом — чим більше сиропу ви використаєте, тим солодша скоринка.
  3. Дайте бабці охолонути у формі для батона близько 10 хвилин, а потім витягніть її на решітку.
  4. Смакуйте теплою або повністю охолодженою до кімнатної температури.

Інші новини

Всі новини