Безглютенова насолода випічкою. Як приготувати м’яку та насичену шоколадку бабку
Їжа29 березня 2024, 05:01
Надзвичайно м’яка, в міру солодка, зі скоринкою шоколадна бабка — це прекрасний десерт, який насичений начинкою. Вона переплітає кожен шар тіста, чим дарує прекрасну соковитість. Ця бабка точно не вийде сухою.Окрім того, вона ще й безглютенова, тож точно підійде до вашої дієти. Для приготування цієї шоколадної бабки вам знадобиться шоколад, натхнення, та апетит.
Шоколадна безглютенова бабка
Інгредієнти, шоколадна начинка:
- 100 г чорного шоколаду (60−70%), подрібненого
- 55 г несолоного вершкового масла
- 50 г цукру-піску або цукрового піску
- ¼ ч. л. солі
- 25 г какао-порошку
Безглютенове тісто:
- 15 г (3 ст.л.) цільного/подрібненого лушпиння псиліуму (якщо використовуєте порошок лушпиння псиліуму, використовуйте лише 13 г)
- 255 г (1 склянка + 1 ст. л.) теплої води
- 160 г (1⅓ склянки + 1 ст. л.) крохмалю кукурудзяного
- 100 г (¾ склянки) рисового борошна, плюс додатково для присипання поверхні
- 60 г (⅓ склянки + 2 ст.л.) гречаного чи весняного борошна
- 40 г (3 ст.л.) цукрового піску
- 6 г (2 ч. л.) швидкорозчинних дріжджів (якщо використовуєте активні сухі дріжджі, використовуйте 8 г)
- 6 г (11/2 ч. л.) розпушувача
- 5 г (1 ч. л.) солі
- 3 великі яйця кімнатної температури
- 35 г (21/2 ст.л.) соняшникової олії або іншої
Простий цукровий сироп:
- 50 г (¼ склянки) цукру-піску або цукрового піску
- 45 г (3 ст. л.) води
Приготування:
- Шоколадна начинка: У каструлі або мисці, придатній для мікрохвильової печі, змішайте шоколад, вершкове масло, цукор і сіль. На плиті або в мікрохвильовій печі розтопіть все разом до однорідної глянцевої маси.
- Зніміть з вогню і всипте какао-порошок. Добре перемішайте до однорідної маси.
- Дайте шоколадній начинці охолонути до кімнатної температури. Вона злегка загусне, щоб досягти консистенції, яку можна було б легко намазувати.
- Готуємо тісто: Краще готувати тісто за допомогою міксера з насадкою для збивання тіста, але ви також можете зробити його вручну.
- Приготуйте псилієвий гель: У мисці змішайте лушпиння псиліуму та теплу воду. Приблизно через 30−45 секунд утвориться гель.
- У великій мисці або чаші міксера (якщо він використовується) збийте крохмаль, рисове борошно, гречане борошно, цукор, швидкорозчинні дріжджі, розпушувач і сіль.
Порада: якщо ви використовуєте активні сухі дріжджі, їх потрібно спочатку активувати. Змішайте їх зі столовою ложкою цукру і 80 г (⅓ склянки) води, зазначеної в рецепті (зауважте, що це означає, що для приготування гелю псилію знадобиться менше води). Відставте на 5−10 хвилин, або поки суміш не почне пінитися. Потім додайте її до сухих інгредієнтів разом з рештою вологих.
- Додайте яйце, жовток та олію до гелю псиліуму і добре перемішайте.
- Зробіть поглиблення посередині сухих інгредієнтів і додайте яєчно-гелеву суміш.
- Вимішуйте тісто до однорідної консистенції і рівномірного включення всіх інгредієнтів, а потім вимішуйте ще 4−5 хвилин (якщо використовуєте міксер) або 6−8 хвилин (якщо вимішуєте вручну). Час від часу зішкрібайте гумовою лопаткою по боках і дну миски, щоб запобігти утворенню сухих ділянок незмішаного борошна.
- Додатковий час вимішування зробить тісто НАДЗВИЧАЙНО гладким, що є запорукою гарної безглютенової бабки.
- Готове тісто буде липким на дотик — це нормально, ви працюєте на злегка присипаній борошном поверхні, тому це не повинно бути проблемою. Не піддавайтеся спокусі додати більше борошна в тісто, оскільки це може зробити кінцеву бабку занадто щільною і сухою.
Формуємо бабку:
- Застеліть форму для батона розміром (23×13 см) пергаментом/папером для випічки і відкладіть доки не знадобиться.
- Викладіть тісто на злегка присипану борошном поверхню і надайте йому форму кулі, а потім розкачайте у великий прямокутник розміром 12×18 дюймів (30×45 см).
- Краще розкачувати тісто для бабки досить тонко, це забезпечує безліч шарів начинки для отримання особливо вишуканого кінцевого результату.
- Викладаємо шоколадну начинку і за допомогою невеликої лопатки розподіляємо її рівним шаром до самих країв. Порада: якщо ваша начинка занадто загусла, поки ви готували тісто, ви можете ненадовго підігріти його, щоб трохи розпушити.
- Розкачайте тісто в 30 см ковбаску і покладіть її так, щоб шов був звернений донизу.
- Злегка змащеним олією гострим зубчастим ножем розріжте колоду вздовж навпіл.
Порада: Змащення ножа маслом гарантує, що тісто і начинка не прилипнуть до нього, і в результаті ви отримаєте більш чистий і акуратний зріз.
- Поверніть дві половинки так, щоб розрізані сторони були звернені догори, а потім скрутіть дві нитки одна навколо одної.
- Обережно перекладіть бабку у форму для короваю з вистеленим дном. Можливо, вам доведеться злегка притиснути кінці коси до центру, щоб бабка помістилася у форму — це не страшно.
- Розстоювання: Злегка накрийте форму для випікання батонів поліетиленовою плівкою або харчовою плівкою (щоб запобігти висиханню) і поставте в тепле місце, щоб бабки збільшилися вдвічі, приблизно від 1 години 15 хвилин до 1 години 30 хвилин.
Порада: якщо ваша кухня знаходиться на холодній стороні, поставте чашку окропу у вимкнену духовку — це створить ідеальне тепле, злегка вологе середовище для вистоювання.
- Випікаємо бабку: Розігрійте духовку до 180ºC. Коли бабка збільшиться вдвічі, обережно змастіть її яєчним розчином.
- Помістіть форму для батона на деко і випікайте при температурі 180ºC протягом 55−60 хвилин, поки бабка не підрум'яниться до золотистої скоринки. Якщо вона починає підрум'янюватися занадто швидко, можна накрити її листом алюмінієвої фольги блискучою стороною догори і продовжувати випікати до готовності (я зазвичай накриваю її приблизно через 20−25 хвилин випікання в духовці).
- Я люблю перевіряти готовність, встромляючи зубочистку в центр паляниці, як у випадку з тортом: якщо на зубочистці залишається сире тісто, то бабці потрібно ще трохи постояти в духовці.
Поки бабка випікається, приготуйте цукровий сироп.
- У невеликій каструлі або мисці, придатній для мікрохвильової печі, змішайте цукор і воду. Нагрійте їх на плиті або в мікрохвильовій печі, поки суміш ледь не закипить, а цукор повністю не розчиниться. Відставити в сторону і дати повністю охолонути.
- Одразу після виймання з духовки, поки бабка ще гаряча, щедро змастіть її цукровим сиропом — чим більше сиропу ви використаєте, тим солодша скоринка.
- Дайте бабці охолонути у формі для батона близько 10 хвилин, а потім витягніть її на решітку.
- Смакуйте теплою або повністю охолодженою до кімнатної температури.