Сім простих та апетитних німецьких страв з яйцями, які варто спробувати хоча б раз
Їжа16 січня, 05:23
На столах німців зранку по всій країні ви побачите некруто зварені яйця, які подаються в яєчних чашках з дрібкою солі. Хоча прості некруто зварені, класично з рідким жовтком, яйця в основному їдять як швидкий і легкий сніданок, в німецькій кухні є багато креативних і більш вишуканих яєчних пропозицій. Ці страви, які скоріше подають на обід або вечерю замість сніданку (або неквапливого бранчу), поєднують у собі провінційний шарм німецької сільської кухні з елегантністю, яку природно забезпечує яєчна страва.
Такі сніданки білкові, обіди ситні, а вечері затишні. Тож пропонуємо сім рецептів з яйцями з німецької кухні, які можливо вам вже знайомі, але ви про це не здогадувалися.
1. Страммер Макс
Основа яєчні Strammer max починається з товстого шматка хліба, який називається graubrot або mischbrot, що в перекладі означає «сірий хліб» або «змішаний хліб». Його виготовляють із суміші житнього борошна, хлібного борошна та меленого кмину. Зверху на хліб додається німецька шпек, злегка підкопчена шинка, схожа на прошуто, і, нарешті, свіжосмажене яйце завершує архітектуру. Вважайте цю страву німецьким родичем бутерброда з беконом та яйцем.
«Хліб займає центральне місце в німецькій кухні, — каже шеф-кухар німецького походження Сем Декман з 31ThirtyOne by Deckman’s у Сан-Дієго. «Ця страва підкреслює важливість якісного хліба так само, як і яйця. Товстий шматок грауброту обсмажується на вершковому маслі до підсмажування, потім на нього кладеться шматочок шинки і смажене яйце з жовтком. На завершення подають гарнір з грубо нарізаної ріпчастої або зеленої цибулі. Ця сільська страва забезпечує чудовий баланс вершкового, димчастого та солоного смаків».
Німецький бутерброд: яєчний сендвіч Страммер Макс
Цей німецький відкритий сендвіч традиційно готується з темного німецького житнього хліба, копченої шинки (наприклад, прошутто) і смаженого яйця зверху. Це готова ідея як для сніданку, так і для простої вечері.
Перейти до рецепту2. Німецький яєчний тост
Якщо страммер макс — це німецькомовна версія бутерброда з беконом та яйцем, то німецький яєчний тост — це двоюрідний брат американського тосту з авокадо. Ця страва є улюбленою серед відвідувачів пабів завдяки своїй начинці та простим компонентам, а також тому, що її легко можна відкушувати між ковтками німецького пива. Починається страва зі смаженого на грилі хліба, намазаного вершковим маслом, тонко нарізаних круто зварених яєць, маринованої цибулі-шалот, петрушки та дрібки хрустких пластівців морської солі.
«Тости з круто зварених яєць обов’язково варто спробувати в парі з пивом, — каже Аарон Хюльме, власник ресторану Radhaus у Сан-Франциско. «Він став одним із найпопулярніших «тостів». Як і тост з авокадо, він підкреслює всі смакові відтінки: димність від підсмаженого хліба, солодкість від солодкого вершкового масла, умамі від ідеально звареного яйця, кислинку від маринованої цибулі-шалот і трав’янистість від петрушки».
Найпростіший сніданок: німецький яєчний тост
У Німеччині сніданок завжди вважався важливим прийомом їжі, і ця страва була частиною ранкових ритуалів протягом багатьох років.
Перейти до рецепту3. Ейрштіх
За словами Луїзи Вайс, авторки кулінарної книги Класична німецька кухня, айрстіх «дуже простий у приготуванні». Це пікантний яєчно-молочний заварний крем, зварений до густого і нарізаний невеликими шматочками, а потім поданий у простому яловичому консоме. Його часто використовують як легку вечерю в будні дні або як закуску до більшої трапези.
Блогер Тім з My German Table радить тим, хто хоче приготувати цю страву вдома, «не поспішати з процесом. Процідіть яйця через сито і терпляче чекайте, поки заварний крем застигне на водяній бані. Якщо нагрівання буде надто сильним, яєчний заварний крем буде схожий на швейцарський сир. Текстура [буде] трохи неприємною».
«Поєднання пікантного бульйону та ніжних шматочків яєчного заварного крему просто чудове, — каже Луїза Вайс. «Ейрштіх у бульйоні може бути як апетитним початком великої вечері, так і дуже простою та ситною стравою. Мені подобається, що ейрштіх елегантний і дуже простий у приготуванні, до того ж це цікава (і багата на білок!) альтернатива локшині або рису».
Німецький суп з яєчними галушками: рецепт заварних кнедликів у бульйоні
Такий бульйон консоме з яєним заварним кремом називається айрстіх (Eierstich ), і є абсолютною класикою, що люблять їсти як затишну домашню страву.
Перейти до рецепту4. Бракартофель міт Шпігелей
Bratkartoffeln mit spiegelei перекладається з німецької як «смажена картопля з яєчнею». Одна з версій цього рецепту (а вони відрізняються в кожній родині) передбачає приготування gschwellti, тобто картоплі у власній шкірці (яку часто подають із сиром). У цьому випадку сир раклет замінюють на окату яєчню. У яйцях ви отримуєте білок, а з картоплі — вуглеводи, і ця страва (або інші її різновиди, такі як яєчня по-американськи та хеш-браун, тобто деруни) давно стала улюбленою з поважних причин. Щоб урізноманітнити її та зробити корисною для здоров’я, поєднайте цю страву зі свіжим салатом, і ви отримаєте дуже простий і швидкий обід.
Вечеря з картоплі по-німецьки: рецепт Бракартофель міт Шпігелей
Бракартофель міт Шпігелей це традиційна страва, яка буде смаку кожному шанувальнику ситних та простих страв.
Перейти до рецепту5. Айерсалат
Існує так багато різних версій домашнього яєчного салату, що можна стверджувати, що для кожної людини в Німеччині існує свій рецепт. «Німецькі страви з яєць унікальні тим, що вони, як правило, не подаються на сніданок, оскільки німці традиційно починають свій ранок з м’ясної нарізки, джемів або меду, — каже шеф-кухар Сем Декман. «У більшості регіонів Німеччини обід — це найбільший і часто єдиний гарячий прийом їжі протягом дня».
Оскільки такий салат є обідньою стравою, її часто подають на хлібі. Начинка — це те, що робить цей рецепт цікавим. Деякі рецепти айерсалату є сімейними таємницями і включають інгредієнти, що мають важливе значення для цієї сім'ї. Водночас інші є більш сучасними та гнучкими у поширенні своїх рецептів і можуть включати гриби, яблука та селеру. Це чудова можливість поекспериментувати зі смаками та кольорами і вирішити, що саме вам до вподоби.
Вершковий та ніжний: ідеальний німецький салат з яєць, який пасує до всього
Цей салат чудово смакує як гарнір, так і в бутерброді чи на крекерах.
Перейти до рецепту6. Бауерномелетт
Ще одна проста, але багатьма шанована страва. Bauernomelett, або «фермерський омлет», відрізняється від решти перерахованих вище страв тим, що його зазвичай подають на сніданок. Однак він не є винятково ранковою стравою, і його часто їдять як на обід, так і на вечерю. Ця страва готується з поєднанням яєць, звичайно, а також бекону, цибулі, картоплі та молока і посипається петрушкою.
Цибулю, картоплю та бекон смажать, а потім тушкують на повільному вогні, поки картопля не стане золотисто-коричневого кольору. Коли картопля карамелізується, зверху на сковороду виливають суміш яєць і молока. Готується на великому вогні. Потім омлет перевертають (нагода потренуватися в техніці перевертання без лопатки), щоб він підрум'янився з іншого боку. Зазвичай цю ситну страву подають з маринованими огірочками збоку і посипають зверху улюбленим сиром.
Німецький омлет: рецепт улюбленого сніданку по-фермерськи
Це фермерський омлет, який наситить на пів дня та смакуватиме краще за будь-який інший.
Перейти до рецепту7. Сенфайєр
Senfeier або eier in senfsoße, що перекладається як «яйця в гірчичному соусі», — це страва, що складається з варених яєць, які плавають в оксамитовому, злегка солодкуватому гірчичному вершковому соусі. Цю заспокійливу класичну страву їдять по всій Німеччині як ситний обід і особливо полюбляють діти та дорослі. Соус містить гірчицю, звичайно ж, з додаванням вершкового масла та жирних вершків, щоб додати ситності та декадансу. Яйця залишаються некруто звареними, що лише підкреслює вершкову насиченість страви.
Шеф-кухар Дженніфер Хілл Букер, власниця пивоварні Bauhaus Biergarten у Спрінгдейлі, штат Арканзас, пропонує доповнити страву хрусткою смаженою цибулею та пікантними скибочками бекону. «Хоча інгредієнти можуть бути простими, смаковий профіль не є чимось звичайним, — каже вона. «Це смачне поєднання смаків, що нагадує яєчню і картопляний салат, і все це в одному вишуканому шматочку».
Дуже простий обід: рецепт німецьких яєць з картоплею у гірчиці
Ніжний гірчичний соус з вершковим смаком огортає відварену до м'якості картоплю, і яйця доповнять страву пружною текстурою білка та рідким жовтком, що слугуватиме ще одним поєднувальним елементом.
Перейти до рецепту