Риба, гриби, курка та свинина. Чотири вишукані та прості рецепти паштетів для вашого великоднього столу
Їжа23 квітня 2024, 03:10
Великдень вже на носі, тож приготування святкового стола стає все більш актуальним. Пропонуємо вам приготувати ці чудові паштети на закуску, які вразять ваших гостей унікальним смаком.
Паштет — це, на перший погляд, проста страва, яка зазвичай лише доповнює багатство столу. Однак, у вас є можливість зробити досвід куштування цієї закуски незабутнім. Ми зібрали для вас цікаві та прості рецепти чотирьох паштетів на будь-який смак. Від риби до курятини — обирайте той, який припав до душі та намащуєте цей насичений ароматами смаколик на м’який хлібчик для чудової перекуски на Великодньому столі.
1. Паштет з курячої печінки та яблука
Паштет з курячої печінки
/
Фото: Inst @bar_graali
Інгредієнти:
- 375 г несолоного вершкового масла
- 400 г курячої печінки, обрізаної
- 2 великих зубчики часнику, 1 роздавлений, 1 дрібно нарізаний
- 3 гілочки чебрецю, тільки листя
- 3 ст.л. мадери
- 4 скибочки бріоші
- 1 яблуко, очищене від серцевини та нарізане кубиками
- цибулевий чатні, для подачі
- корнішони, для подачі
Спосіб приготування:
- Нагрійте одну столову ложку вершкового масла в антипригарній сковороді на середньому вогні. Коли масло спіниться, додайте курячі печінки і обсмажуйте по 2 хвилини з кожного боку.
- Додайте в сковороду з печінкою роздавлений часник, частину чебрецю та мадеру. Смажте дві хвилини, даючи мадері вкипіти. Перекладіть суміш у кухонний комбайн, відкладіть 200 г вершкового масла, а решту додайте в кухонний комбайн. Збиваємо все до однорідної пасти. Приправте за смаком, а потім ложкою розкладіть у чотири баночки з застібкою об'ємом 70 мл.
- Розтопити вершкове масло на середній сковороді і додати нарізаний часник. Обсмажте часник у маслі до легкого золотистого кольору. Розлийте паштет у чотири банки, переконавшись, що в кожну банку потрапило кілька скибочок часнику та решта листя чебрецю, і поставте в холодильник принаймні на 4 години або до повного застигання. Можна зробити за два дні до приготування.
- Перед подачею підсмажте бріош, а потім розріжте на трикутні шматочки для подачі на стіл. Перемішайте нарізане кубиками яблуко з чатні. Подавати паштет на невеликих дерев’яних дощечках з підсмаженою бріошею, корнішонами та чатні.
2. Веганський грибний паштет з горіхами
Грибний веганський паштет
/
Фото: Inst @goodfoodmiddleeast
Інгредієнти:
- 2 ст.л. оливкової олії, плюс додатково для скроплення
- 750 г каштанових грибів, нарізаних скибочками
- 2 зубчики часнику, нарізані
- 1 ст.л. листя чебрецю, плюс 2 ч.л.
- 100−150 мл соєвих або кокосових вершків
- тости на заквасці, для подачі
- карамелізований чатні з червоної цибулі або соус, подавати до столу
Для волоських горіхів:
- 25 г цукрової пудри
- 50 г половинок волоських горіхів
Спосіб приготування :
- Нагрійте олію у сковороді на сильному вогні та обсмажте гриби протягом 15−20 хвилин, поки вони не стануть м’якими, а рідина, що виділилася, не випарується. Додайте часник, 1 ст.л. листя чебрецю, 1 ч.л. морської солі та чорний мелений перець і смажте ще 3 хвилини. Дати трохи охолонути.
- Перекладіть грибну суміш у кухонний комбайн і перетворіть на густу пасту. Додайте 100 мл соєвих вершків, а потім знову збийте до однорідної кремоподібної маси, зіскрібаючи з боків. Можливо, вам доведеться додати ще до 50 мл вершків. Приправте за смаком, потім викладіть ложкою в сервірувальну тарілку або миску і розрівняйте верх тильною стороною ложки. Полити оливковою олією, щоб покрити верх паштету — її повинно бути рівно стільки, щоб він не висох. Накрити кришкою і поставити в холодильник на 2 години до повного застигання. У холодильнику може зберігатися до 24 годин.
- Щоб приготувати волоські горіхи, покладіть цукор у середню сковороду з товстим дном, додайте 1 ч.л. води і помішуйте, щоб він розчинився. Поставте на середній вогонь і варіть 10 хвилин, не помішуючи, поки цукор не розплавиться і не перетвориться на золотисту карамель. Додайте горіхи, 2 ч. л. листя чебрецю і дрібку морської солі, потім викладіть на деко, застелене пергаментом для випічки, і залиште остигати. Після того, як пиріг охолоне, розбити або розламати на шматочки.
- Для подачі викладіть паштет на тост, а потім наріжте квадратиками розміром на один укус. Зверху викладіть крапельки чатні та зацукровані волоські горіхи.
3. Паштет з копченої скумбрії з хроновим маслом
Паштет зі скумбрії
/
Фото: Inst @aisling_larkin_
Інгредієнти для паштету:
- 25 г несолоного вершкового масла, розтопленого
- цедра ½ лимона
- 160 г копченої скумбрії (філе), очищеної від шкіри
- 1 зелена цибулина, грубо нарізана
Для масла з хроном:
- 15 г несолоного вершкового масла, плюс додатково для подачі
- 1 ч.л. гострого соусу з хрону, плюс додатково для подачі
- 1 ч. л. дрібно нарізаної плоскої петрушки, плюс кілька листочків
- французький хліб, за бажанням
Спосіб приготування:
- Покладіть розтоплене вершкове масло, лимонну цедру, скумбрію і зелену цибулю в кухонний комбайн і змішайте до однорідної маси. Викладіть ложкою у формочку і розрівняйте верх.
- Для начинки розтопіть 15 г вершкового масла з хроном, додайте петрушку та перемішайте. Обережно ложкою викладіть на паштет, щоб покрити його. Зверху притисніть кілька листочків петрушки, натріть чорним перцем і поставте в холод, щоб масло застигло. Подавати паштет з багетом, вершковим маслом і додатковим соусом з хрону.
4. Французько-канадський свинячий паштет
Французький паштет
/
Фото: Inst @horseinn
Інгредієнти:
- 450 г свинячого фаршу
- 1 склянка цибулі подрібненої
- 2 зубчики часнику, подрібнені
- ¼ ч.л. кориці
- ¼ ч.л. запашного перцю
- 1 ч.л. солі, більше або менше за смаком
- 0,5 ч.л. перцю
- 2 склянки води чи несолоного курячого або яловичого бульйону
- 1 склянка свіжих панірувальних сухарів (приблизно 2 скибочки хліба)
Приготування:
- Поставте середню каструлю на середній вогонь. Коли сковорода нагріється, додайте дві ст.л. оливкової олії та обережно обсмажте свинячий фарш до повної готовності. Поки свинина смажиться, подрібніть її виделкою.
- Додайте цибулю, часник, спеції, сіль і перець і продовжуйте готувати, періодично помішуючи, поки цибуля і часник не стануть м’якими і прозорими. Додайте молоко або воду, зменшіть вогонь до слабкого кипіння і продовжуйте варити близько години.
- Якщо суміш починає висихати, додайте яловичого бульйону або води, щоб зберегти консистенцію дуже густого соусу. Додайте панірувальні сухарі та перемішайте. Зніміть з вогню і дайте суміші охолонути.
- Занурювальним блендером або кухонним комбайном подрібніть до стану дрібнозернистої, але не пастоподібної маси.
- Помістіть суміш у скляний або керамічний контейнер і закрийте поліетиленовою плівкою. Поставте в холодильник на кілька годин або на ніч для досягнення найкращих результатів. Подавати з грінками або тостами.