За словами зірки, паска за її рецептом не тільки стане прикрасою великоднього кошика, а й смакуватиме усім в родині. А гості попросять рецепт, щоб спекти таку ж смакоту наступного року. Оля Полякова покращувала рецепт впродовж 10 років. Рецепт розрахований на 1,5 кг паски.
Паска Олі Полякової: рецепт
Інгредієнти:
Для опари:
300 мл молока
300 г борошна (з високим % білка, від 13 до 16)
75 г живих дріжджів
1 ч.л. цукру
Для тіста:
18 яєць: 18 жовтків, 9 білків
550 г цукру
1 кг 200 г борошна (з високим % білка, від 13 до 16)
400 г вершкового масла
Цедра 1 лимона
Цедра 2 апельсинів
Сік 2 апельсинів
Ваніль
5−7 г солі
Родзинки, замочені у коньяку або у воді.
Для глазурі:
9 холодних яєчних білків
11 ст.л цукру
Спосіб приготування:
1. Починаємо приготування паски з опари: візьміть 300 мл молока, обережно змішайте з 75 г дріжджів і додайте 300 г борошна. Також додаємо до опари 1 чайна л цукру, гарненько все перемішуємо і залишаємо її «відпочити» на 30 хвилин у темному та тихому місці.
2. Переходимо до приготування тіста. Розділіть жовтки та білки 9 яєць, відставте білки на глазур, а жовтки відправляйте в комбайн. Сюди ж додайте ще 9 яєць — і білки, і жовтки, і висипте 550 г цукру. Усе це змішуємо до високої піни.
3. Після цього дрібно натираємо цедру 2 апельсинів і вичавлюємо з них сік, беремо насадку для замішування тіста, якщо у вас така є, додаємо у створену яєчну масу нашу опару, і потихеньку замішуємо тісто, додаючи цедру апельсина та вводячи борошно.
4. Поки замішується тісто, замочіть родзинки в коньяку або воді на одну годину. Невеликими шматочками додайте у тісто, що замішується, 400 г вершкового масла і трохи ванілі. За потреби додайте в тісто молоко або сік чи, навпаки, борошно. Залиште замішане тісто «відпочити» на 20 хвилин і після цього вимішуйте його ще 10−15 хвилин.
5. І тепер — знову чекаємо! Але тепер 30 хвилин, доки тісто підійде. Не забудьте додати в тісто наші родзинки. Обережно викладіть тісто на змащений олією килимок і поділіть його так, щоб у кожній формі воно займало не більше 1/3 місця.
6. Тісто у форми найкраще викладайте у формі кульки, але якщо цього не вийде, не страшно. Накрийте паски у формочках рушниками і залиште ще на 30 хв.
7. Тепер випікаємо паски. Розігрійте духову шафу до 190 градусів і поставте випікатися 15 хв, потім зменшити до 160−170 гр. Духовку 30 хв відкривати не можна. Маленьким паскам достатньо 30 хвилин випікання, великі залиште трохи надовше, перевіряючи час від часу.
8. Тим часом приготуйте глазур. Візьміть 9 холодних яєчних білків, додайте 11 ст.л цукру і збийте їх до стоячої піни. Прикрасьте ще теплі паски глазур’ю та посипкою. Смачного!