Вимагає обережного ставлення. Як мити ожину, щоб видалити пестициди та довше зберегти її свіжою

Їжа

14 серпня, 06:07

Мити її нескладно. Ось що вам потрібно зробити.

Сезон ожини триває з травня по вересень, тому є достатньо часу, щоб спекти безліч пиріжків та інших страв. Але перш ніж збирати інгредієнти для улюбленого рецепту, вам слід знати, як правильно мити ожину. Як і інші ягоди, темно-фіолетові плоди ніжні, хоча й не такі крихкі, як малина, що вимагає обережного ставлення. Ожина також має багато закутків і щілин, в яких можуть легко ховатися забруднення, тому її дуже важливо ретельно мити.

Крім того, ожина пориста та має високий вміст вологи, що робить її особливо схильною до росту цвілі. Не допомагає й те, що в середовищі природно містяться спори цвілі, багато з яких процвітають під впливом вологи. Однак, використовуючи правильні методи миття, ви можете затримати ріст цвілі та приготувати безліч страв з ожиною (або принаймні заморозити ягоди в розквіті) до кінця літа.

Що потрібно знати про пестициди та ожину

Ожина не входить до числа фруктів з найвищим вмістом пестицидів. Такі фрукти, як полуниця, яблука та виноград, зазвичай мають вищі рейтинги через свою ніжну шкірку та вищий комерційний попит, що часто призводить до більш інтенсивного використання пестицидів. Незважаючи на це, Програма даних про пестициди Міністерства сільського господарства США показує, що в їхньому наборі з 338 зразків було виявлено 56 унікальних пестицидів. Хоча виявлені залишки були нижчими за рівень допустимості, все ще важливо навчитися чистити ожину вдома, особливо якщо ви часто їсте ці соковиті плоди.

Як мити ожину

Варто зазначити, що жоден метод миття не може видалити 100 відсотків залишків пестицидів з продуктів. І без лабораторних досліджень немає способу перевірити, чи всі залишки пестицидів були видалені. Отже, найважливіший крок, який ви можете зробити, — це бути поінформованим про походження вашої продукції (у цьому випадку, ожини). Це легше зробити, якщо ви купуєте у місцевого фермера, оскільки ви можете запитати, як вирощується продукція та які методи вони використовують для дотримання стандартів безпеки харчових продуктів та управління залишками пестицидів. Або вирощуйте її самостійно — ви навіть можете робити це в приміщенні. Коли настане час мити ожину, дотримуйтесь цих методів для досягнення оптимальних результатів.

Під проточною водою

Миття продуктів у прохолодній проточній воді — це найпоширеніший рекомендований метод. Проточна вода допоможе видалити забруднюючі речовини, включаючи залишки пестицидів, бруд, сміття та мікроорганізми. Краще віддати перевагу цьому методу, а не використанню миски, якщо ви робите кілька циклів миття, оскільки замочування ягід у мисці може спричинити затримку забруднюючих речовин у воді та їх перенесення до інших партій.

Пиріг із ожиною та сушеними абрикосами: рецепт десерту до чорного чаю з липою

Цей пиріг з ожиною та сушеними абрикосами від досвідченої пекарки Саманти Сеневіратне добре транспортується і може нагодувати велику компанію, що робить його ідеальним для пікніка.

Перейти до рецепту

Ось як мити ожину під проточною водою:

  • Помістіть ягоди в друшляк, не переповнюючи. Це дозволить воді вільно стікати по кожній ягоді.
  • Промийте під проточною холодною водою, переконавшись, що струмінь не надто сильний, щоб уникнути пом’яттів або пошкодження плодів. Продовжуйте приблизно 20−30 секунд.
  • Перекладіть ягоди на одноразовий паперовий рушник, щоб він увібрав зайву вологу.

Під час миття ожини завжди використовуйте прохолодну воду. Тепла або гаряча може розм’якшити або «приготувати» ягоди. Це також може збільшити ризик поглинання забруднюючих речовин через тонку, пористу шкірку.

Використання харчової соди

Загалом, миття ожини під проточною водою має бути достатнім для видалення слідів пестицидів. Це означає, що використання інших розчинів, таких як харчова сода, не є необхідним. Якщо ви хочете використовувати харчову соду для душевного спокою, виконайте наведені нижче дії. Дослідження показали, що лужна природа харчової соди допомагає розщеплювати залишки пестицидів.

Десерт для дорослих: розкішний рецепт желе з терену та ожини

Цей рецепт желе зі тернового джина не може бути простішим.

Перейти до рецепту
  • У великій мисці змішайте 1 чайну ложку харчової соди на кожні 2 склянки води.
  • Додайте ягоди. Обережно перемішуйте їх протягом 15−30 секунд.
  • Промийте прохолодною проточною водою.

Експерти стверджують, що очищення ожини харчовою содою може негативно вплинути на смак і текстуру ягід. Це ще більш імовірно, якщо ви використовуєте забагато або замочуєте ягоди в розчині занадто довго.

Як запобігти появі цвілі на ожині

Як швидкопсувний продукт, ожина з часом псується та на ній розвивається цвіль. Але можна уповільнити ріст цвілі, дотримуючись цих порад під час миття.

  • Мийте безпосередньо перед вживанням. В іншому випадку будь-яка волога, що залишилася на плодах, може сприяти росту цвілі та псування.
  • Добре висушіть. Якщо вам потрібно мити ожину перед зберіганням, переконайтеся, що вона повністю суха. Зберігання ягід сухими допомагає уповільнити ріст цвілі, оскільки волога сприяє її розвитку.
  • Зберігайте в холодильнику. Низькі температури холодильника перешкоджатимуть розвитку цвілі. Це може допомогти ще більше зменшити ризик псування.

Інші новини

Всі новини