Карасі, сікера і бар-театр. Сім закладів, що відкрилися у Києві 2025 року
Ресторани22 березня, 15:23
Здається, київському гастрономічному бізнесу ніщо не стане на заваді у розвитку. Щомісяця з’являються концептуальні бари та кафе, які варті уваги як самих киян, так і гостей міста. Заклади на будь-який вибір: від елітарних ресторанів чи барів, до домашнього й затишного стритфуду, по який хочеться забігти на обід щодня. NV Food зібрав добірку семи закладів, які, на нашу думку, можуть вас зацікавити.
1. Escobar
Це кафе з контактним баром і сніданками відкрили у ЖК Славутич. Гостей привітає затишний інтер'єр, який поєднує домашню обстановку з ресторанним дизайном. Меблі для закладу виготовили українські виробники. У залі багато різних форматів посадкових місць, є дискокуля, тьмяне вишукане світло та багато рослин. Тут варто скуштувати Сніданок Кульчицького, тост із ростбіфом та козячим сиром, хешбраун із грибочками та сиром чи круасан із хамоном. З напоїв можна обрати авторські коктейлі, як-от Ginger Fashioned чи Milky Cookie, пиво, сидр, лимонади каву чи вино.
Час роботи: 08:00−22:00
Адреса: вулиця Зарічна, 6-K-1
2. Київські карасі
Новий фастфуд зі смаженою рибою та пивом у Києві. Окрім коронної та головної за концептом страви, карасів, тут також можна спробувати салат із рибою, юшку і морепродукти. На барі подають чотири види пива з луцького пивзаводу Земан: світле, пшеничне, темне та ІРА. Також варто скуштувати сидр, азі страв Карась фрі, Креветки в темпурі «Торпеда», юшку (з асорті білої риби) і салат із білою рибою та горіховим соусом. Інтер'єр закладу просторий та світлий, але з яскравими акцентами на деталях, розробив його співвласник Олексій Семененко. Пивна оформлена в чорно-червоних кольорах, а барна стійка й простір поруч прикрашені зображеннями карасів. Семененко самостійно створив люстру, що імітує давнє приладдя для ловлі риби, яким користувалися до винаходу сіток.
Час роботи: неділя-четвер
Адреса: вул. Хорива, 22
3. Ґодо
Не лише бар, а й театр. Концепція бару-театру поєднує театральне й барне мистецтво, тому заклад має зону з алкоголем і сцену для вистав, концертів, лекцій і майстер-класів. Театральна зала має 36 місць по квитках і чотири додаткові, які зарезервовані для військових, їхніх родин і ВПО. У барній зоні — близько 30 місць, які адаптуються під формат події. Коли заходів немає, на нижньому поверсі є додаткова посадка з диванами й столиками. Програму заходів заклад публікує на своїй сторінці (нині розписано до кінця березня). Інтер'єр закладу цікаво розглядати, адже там безліч мистецьких деталей і творів від картин до штор і маленького роялю.
Меню бару схоже на театральну програму: авторські коктейлі Премʼєри й класичні коктейлі Корифеї, й Антракт — безалкогольні й слабоалкогольні напої. Кухня ж тут переосмислює ідею оперного буфета, але замість бутерброда з червоною ікрою пропонують паніпурі з ікрою щуки, а замість ковбасного — тапас із філе міньйон. Також тут є сендвічі та інші закуски і невеликі десерти до кави чи чаю.
Адреса: вулиця Велика Васильківська, 33
Час роботи: 11:00−22:30
4. Сікера-бар
Це бари на кількох людних вулицях Києва від бренду українських медів Сікера. Більше про них читайте в інтерв'ю з власником за посиланням. Тут можна спробувати традиційні питні меди й меди з додаванням фруктових соків без спирту й цукру. Формат передбачає як take-away у пет-банках, так і можливість відпочити на місці. Іетер'єр закладів поєднує сучасний дизайн і традиційні мотиви у жовтих кольорах. У меню є питні меди з вмістом алкоголю від 8% до 14,5%, а також закуски, які добре пасують до напою: сири, м’ясні нарізки й запечені равлики.
Адреса: вулиця Софіївська, 6; вулиця Хрещатик 17, вулиця Костянтинівська, 17
Час роботи: 12:00−22:00
5. Leo бар
Бар на київському Подолі. Тут подають страви азійської кухні, у поєднанні класики з авторським підходом двох шефів: Андрія Романовського (Reef) і Томаса Кетлі. За коктейлі відповідає бармен Влад Романішин (Flacon), який створив власну колекцію напоїв.
Власне, його коктейльна карта складається з двох частин: у першій — власна варіація класичних напоїв, у другій — авторські поєднання «африканських» і «тропічних смаків». Тут варто поглянути на таємний коктейль, який подають у «загадковій клітці». Власники бару описують його як місце з атмосферою «трохи дикої природи». В інтер'єрі бару можна побачити тваринні елементи, підсвічені полиці та стіну, що прикрашена двома тисячами ключів. Скуштуйте тут Рол унагі з карамеллю, Креветки катаїфі, Тар-тар із лосося з манго чи Дорадо з овочами в банановому листі, або десерт Стейк Рібай у вигляді стейку. Також у барі є кальян і введений дрескод.
Адреса: вул. Володимирська, 4
Час роботи: 17:00−23:00
6. Хінкалі Rooms
Грузинський ресторан раніше називався Хінкальня, але в лютому 2025 року власники зробили ребрендинг, оновили інтер'єр та меню. Відтепер тут пропонують хачапурі, 6 видів хінкалі, люля, харчо, салати, пхалі та шашлик. На десерт замовляйте традиційні грузинські смаколики, чи відомі, як-от пана-кота, трубочки з кремом чи Пеновані. А з напоїв можна обрати узвар, каву й алкоголь. Тут пропонують проводити корпоративи, дні народження, сімейні зустрічі. Сюди можна прийти і просто на вечерю, і разом із тваринами, ресторан pet-friendly. Інтер'єр має насиченого кольору сині стіни, кольорові елементи та великі плетені люстри.
Адреса: вул. Кониського, 82
Час роботи:
7. Chicken Konteynered
Київський новий стритфуд із головною стравою у вигляді курки-гриль. Задумка власників погялгала в тому, щоб відродити страву, яка була популярна в українських містах на початку 2000-х. До курки подають різні салати, картоплю фрі, крафтове пиво, хіпстерське олів'є, капонату, тако. Крім того, у меню є халапеньйо поперс та курячі стрипси. Сюди можна прийти за цілим курчам та смакувати його із соусами, як от фреш-мінт, ананас-чилі чи пірі-пірі. До їжі пропонують пляшкове пиво, як-от томатне чи інше крафтове від українських виробників.
Адреса: вулиця Велика Васильківська, 41
Час роботи:
- Зброя замість богемних тусовок. Як львівський ресторатор веде бізнес, продовжуючи захищати Україну
- У Києві кав’ярня змінила назву через політику Трампа, інші відмовляються від американо. І не лише в Україні
- Білий Негроні та концептуальний Буряк. Девʼять українських барів, що пропонують небанальний погляд на сезонні коктейлі