Харчування під час вагітності. Учені назвали продукти, що підвищують ймовірність аутизму в дитини на 122%
Їжа12 березня, 05:04
Вчені зазначають, що особливо негативний вплив чинить західна дієта, насичена жирами і цукром, але бідна на цільні та свіжі продукти. Це відкриває перспективи для коригування харчування майбутніх матерів з метою зниження подібних ризиків.
Раніше вже було доведено, що шкідливі звички, як-от куріння і вживання алкоголю, а також незбалансоване харчування можуть впливати на розвиток плода. Тепер команда дослідників ізКопенгагенського університету та центру COPSAC при Данському педіатричному астматичному центрі в лікарні Херлева і Гентофте встановила, що харчування жінки під час вагітності може бути значущим фактором ризику розвитку СДУГ і аутизму в дитини.
«Жінки, які під час вагітності дотримуються західного раціону з надлишком жирів, цукру і перероблених продуктів, але з дефіцитом риби, овочів і фруктів, збільшують вірогідність того, що їхня дитина зіткнеться зі СДУГ або аутизмом», — пояснює провідний автор дослідження доктор Девід Хорнер.
Наукова робота базується на аналізі даних, що дає змогу виявити вплив дієтичних звичок на нейророзвиток. Навіть незначний зсув у бік західного раціону супроводжувався збільшенням ризику СДУГ на 66% і аутизму на 122%. Однак це також означає, що внесення невеликих змін до раціону матері може зіграти позитивну роль у зниженні цих ризиків.
Дослідження охопило понад 60 000 пар «мати-дитина»
Щоб отримати достовірні результати, вчені вивчили дані про харчування, аналізи крові та медичні діагнози понад 60 000 матерів та їхніх дітей у чотирьох незалежних когортах у Данії та США. Ключовим інструментом дослідження стала метаболоміка — метод, що дає змогу відстежувати біохімічні маркери, які пов’язують особливості харчування з нейропсихічними розладами.
Як уточнює доктор Хорнер, у трьох із чотирьох досліджених когортах виявлений зв’язок між західним харчуванням і СДУГ було підтверджено різними методами, що робить результати максимально надійними.
Однією з переваг роботи стало використання високоточних біологічних зразків. Зокрема, вчені провели клінічну оцінку у 600 дітей віком 10 років, щоб перевірити зв’язок між їхнім станом і харчуванням матерів під час вагітності. При цьому враховували й інші чинники, включно з генетичною схильністю. Незважаючи на це, західна дієта матері залишалася значущим фактором ризику.
Найбільший ризик на початку вагітності
Одним із ключових відкриттів стало те, що критичним періодом для впливу харчування на розвиток мозку плода є перший і другий триместри.
«Найбільша кореляція спостерігалася саме в цей період, що говорить про високу чутливість мозку, що розвивається, до харчування матері», — пояснює професор Копенгагенського університету Мортен Арендт Расмуссен.
Крім того, вчені ідентифікували 43 метаболіти в крові вагітних жінок, пов’язаних із західним раціоном, з яких 15 безпосередньо підвищували ймовірність розвитку СДУГ у дитини. Ці речовини пов’язані із запальними процесами та окислювальним стресом, що відіграють ключову роль у розвитку нервової системи.
Наскільки ефективні сучасні рекомендації для вагітних
Результати дослідження ставлять під сумнів достатність наявних дієтичних рекомендацій для вагітних жінок. У Данії офіційні рекомендації загалом збігаються із загальними принципами здорового харчування: акцент на овочах, фруктах, цільнозернових продуктах і рибі, з обмеженням червоного м’яса. Однак на практиці багато майбутніх матерів все одно дотримуються дієти, далекої від оптимальної.
«Вагітність вимагає особливої уваги до харчування, і наше дослідження підкреслює його вплив на здоров’я дитини. Багато жінок неусвідомлено обирають дієту, яка може бути далекою від ідеальної. Наші дані дають підставу переглянути наявні рекомендації, щоб вони точніше відображали потреби мозку, що розвивається», — каже доктор Хорнер.
Крім того, дослідження підкреслює важливість окремих нутрієнтів і груп продуктів, які відіграють ключову роль у розвитку плода.
«Ми не просто зафіксували зв’язок між харчуванням і ризиком СДУГ, а й виділили ключові речовини, здатні вплинути на формування нервової системи дитини. Це дає можливість точніше коригувати рекомендації щодо харчування вагітних і розробляти ефективні профілактичні стратегії», — підсумовує Хорнер.
Основні висновки:
Західний раціон харчування під час вагітності підвищує ризик СДУГ і аутизму в дитини.
Вплив західної дієти на СДУГ підтверджено в трьох незалежних когортах.
Найбільший ризик спостерігається в першому і другому триместрах вагітності.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.