«Лавка деокупації». Як співзасновниці проєкту, про який розповідав CNN, допомагають фермерам відновлюватися після окупації
Їжа17 вересня, 12:21
Проєкт Лавка деокупації створений командою харківського благодійного фонду Волонтерська. Він створений для того, щоб допомогти місцевим фермерам відновлювати бізнес і збільшувати доходи. За минулий сезон фермери заробили понад 170 тисяч гривень. Проєкт отримав широку увагу у понад 30 ЗМІ, серед яких 1+1 і CNN, та був відзначений у премії Responsibility Award 2024.
Про ідею
Коли після 24 лютого 2022 року життя кожного українця змінилося, Мер’ям та Наталі почали активно допомагати людям, створивши благодійний фонд. Спочатку закривали базові потреби: їжа, ліки, генератори, допомога фельдшерсько-акушерським пунктам, побудова дитячих просторів тощо. Але виклики змінювалися, і потрібно було змінювати й свою роботу.
«Ми вирішили комунікувати з жителями сіл на деокупованих територіях Харківщини, щоб вони могли жити й працювати, і отримувати за це гроші. Адже основною проблемою селян стала відсутність роботи. Люди в селах працюють або в агросекторі, або в сфері туризму. Як можна здогадатися, про туризм не йшлося, тож треба було виходити з можливостей, які були доступні. Ми даємо людям насіння, теплиці, добрива, інвентар, і вони вирощують городину. Ми ж займаємося логістикою та продажем», — розповіла Мер’ям Йол.
Серед фермерів, які беруть участь у проєкті — бібліотекарки, працівники сільради, пенсіонери тощо. Загалом городину та зелень вирощують близько 20 родин. В минулому році люди вирощували знайомі культури (огірки, помідори, картоплю, буряки тощо), цьогоріч — пекінську капусту, бамію, батат. Фермери навіть встановлювали пічки в своїх теплицях, щоб швидше дозріти продукти та почати новий сезон.
Результати минулого сезону
«Лавці вже два роки, і перший сезон у 2024 році був просто переповнений перешкодами. При проробці проєкту ми розраховували на донорське фінансування, але, на жаль, сталася відміна фінансування повністю. Було два варіанти — або залишити проєкт на наступний рік і шукати гроші, або якось вирішувати питання. Ми знайшли декілька партнерів і все ж реалізували це. На заваді намагалися стати й природні умови. А ще, коли ми вже замовили насіння і теплиці, оплатили все і чекали, саме у наш склад прилетіла ракета, тож довелося замовляти все заново. Ми планували гучно заявити про себе 10 травня, але саме в цей день почався повторний наступ на Харків. Це теж значно вплинуло, бо багато людей змушені були поїхати з міста. Крім того, село Студенок, з яким ми найбільше співпрацюємо, знаходиться на кордоні Донецької та Харківської областей, там же — 6000 га лісу. У вересні 2024-го весь ліс згорів, а з ним і 30% приватних домогосподарств. Це теж вплинуло на нас і на проєкт», — сказала Мер’ям Йол.
Попри всі випробування, за минулий сезон фермери заробили 172 766 гривень чистого прибутку. Лавку відвідали 934 відвідувачі, а розповіли про неї понад 30 міських, національних та міжнародних медіа.
«Після закінчення літнього сезону ми почали брати участь у різноманітних виставках, ярмарках. Ми також звернулися до ресторанів Харкова з пропозицією свіжої фермерської городини з Ізюмського району. У 2024 році ми співпрацювали з 5-ма закладами, а в 2025 долучилися не лише харківські, а й львівський та київські. Також у нас з’явилася ідея колаборації з харківським шефом і зробили кімчі з пекінської капусти, вирощеної нашими фермерами, яку вже розкупили. Друга колаборація — томатний джем, адже виявилося, що виросло дуже багато томатів. Ще ми відкрили мерч-store, щоб додатково підтримувати Сили оборони вилученими коштами», — розповіла Наталі.
У 2024 році народилась ідея крафтового виробництва пряних солей, у цьому році це переросло в невеличке виробництво — виготовляють 6 видів крафтових солей із зеленню з Ізюмщини. Єдине, що закупається — це лимони.
2025 рік та плани на майбутнє
«В 2025 році ми почали продавати в Лавці сири, залучили до співпраці фермерське господарство з Хотімлі. Вони вирощують 200 корів, це дуже класна чиста ферма. Також більш активно продаємо онлайн — замовлення їдуть до Дніпра, Києва, Львова, а сувенірні закрутки — навіть за кордон. Ми відкрили ще одну торгівельну точку, і на зараз фермери отримали 446 961, 37 грн чистого прибутку. Для них це гроші від улюбленої справи», — сказала Наталі.
Мер’ям також поділилася, що цього року Лавку відвідало близько 2,5 тисяч покупців. Співзасновниці вже мають плани на наступний сезон. Серед них — відкриття інтернет-магазину, щоб було зручніше замовляти продукцію. Також хочуть розширити співпрацю з магазинами й закладами по Україні і продовжити підтримувати Сили оборони.
«Лавка деокупації — це не лише про городину. Це про відновлення роботи, спільноти й відчуття, що життя триває навіть поруч із лінією фронту», — кажуть співзасновниці.
Щоб співпрацювати з проєктом, можна звернутися на сторінку в Instagram, або написати безпосередньо співзасновницям Мер’ям Йол та Наталі Артюшенко.
- Найбільше смакує піхотинцям з «нуля». Одна зі штурмових бригад ЗСУ розповіла про улюблену страву
- Шеф на передовій. Як воїн ЗСУ віднаходить сили у приготуванні смачної їжі для побратимів
- Між дисципліною і пристрастю. Український шеф розповів британському виданню про службу в ЗСУ та відкриття ресторану в Лондоні