«Лавка деокупації». Як співзасновниці проєкту, про який розповідав CNN, допомагають фермерам відновлюватися після окупації

Їжа

17 вересня, 12:21

16 вересня в рамках Young Chefs співзасновниці проєкту Мер’ям Йол та Наталі Артюшенко розповіли детально про ідею, реалізацію та подальші плани із розвитку.

Проєкт Лавка деокупації створений командою харківського благодійного фонду Волонтерська. Він створений для того, щоб допомогти місцевим фермерам відновлювати бізнес і збільшувати доходи. За минулий сезон фермери заробили понад 170 тисяч гривень. Проєкт отримав широку увагу у понад 30 ЗМІ, серед яких 1+1 і CNN, та був відзначений у премії Responsibility Award 2024.

Про ідею

Коли після 24 лютого 2022 року життя кожного українця змінилося, Мер’ям та Наталі почали активно допомагати людям, створивши благодійний фонд. Спочатку закривали базові потреби: їжа, ліки, генератори, допомога фельдшерсько-акушерським пунктам, побудова дитячих просторів тощо. Але виклики змінювалися, і потрібно було змінювати й свою роботу.

«Ми вирішили комунікувати з жителями сіл на деокупованих територіях Харківщини, щоб вони могли жити й працювати, і отримувати за це гроші. Адже основною проблемою селян стала відсутність роботи. Люди в селах працюють або в агросекторі, або в сфері туризму. Як можна здогадатися, про туризм не йшлося, тож треба було виходити з можливостей, які були доступні. Ми даємо людям насіння, теплиці, добрива, інвентар, і вони вирощують городину. Ми ж займаємося логістикою та продажем», — розповіла Мер’ям Йол.

Серед фермерів, які беруть участь у проєкті — бібліотекарки, працівники сільради, пенсіонери тощо. Загалом городину та зелень вирощують близько 20 родин. В минулому році люди вирощували знайомі культури (огірки, помідори, картоплю, буряки тощо), цьогоріч — пекінську капусту, бамію, батат. Фермери навіть встановлювали пічки в своїх теплицях, щоб швидше дозріти продукти та почати новий сезон.

Результати минулого сезону

«Лавці вже два роки, і перший сезон у 2024 році був просто переповнений перешкодами. При проробці проєкту ми розраховували на донорське фінансування, але, на жаль, сталася відміна фінансування повністю. Було два варіанти — або залишити проєкт на наступний рік і шукати гроші, або якось вирішувати питання. Ми знайшли декілька партнерів і все ж реалізували це. На заваді намагалися стати й природні умови. А ще, коли ми вже замовили насіння і теплиці, оплатили все і чекали, саме у наш склад прилетіла ракета, тож довелося замовляти все заново. Ми планували гучно заявити про себе 10 травня, але саме в цей день почався повторний наступ на Харків. Це теж значно вплинуло, бо багато людей змушені були поїхати з міста. Крім того, село Студенок, з яким ми найбільше співпрацюємо, знаходиться на кордоні Донецької та Харківської областей, там же — 6000 га лісу. У вересні 2024-го весь ліс згорів, а з ним і 30% приватних домогосподарств. Це теж вплинуло на нас і на проєкт», — сказала Мер’ям Йол.

Попри всі випробування, за минулий сезон фермери заробили 172 766 гривень чистого прибутку. Лавку відвідали 934 відвідувачі, а розповіли про неї понад 30 міських, національних та міжнародних медіа.

«Після закінчення літнього сезону ми почали брати участь у різноманітних виставках, ярмарках. Ми також звернулися до ресторанів Харкова з пропозицією свіжої фермерської городини з Ізюмського району. У 2024 році ми співпрацювали з 5-ма закладами, а в 2025 долучилися не лише харківські, а й львівський та київські. Також у нас з’явилася ідея колаборації з харківським шефом і зробили кімчі з пекінської капусти, вирощеної нашими фермерами, яку вже розкупили. Друга колаборація — томатний джем, адже виявилося, що виросло дуже багато томатів. Ще ми відкрили мерч-store, щоб додатково підтримувати Сили оборони вилученими коштами», — розповіла Наталі.

У 2024 році народилась ідея крафтового виробництва пряних солей, у цьому році це переросло в невеличке виробництво — виготовляють 6 видів крафтових солей із зеленню з Ізюмщини. Єдине, що закупається — це лимони.

2025 рік та плани на майбутнє

«В 2025 році ми почали продавати в Лавці сири, залучили до співпраці фермерське господарство з Хотімлі. Вони вирощують 200 корів, це дуже класна чиста ферма. Також більш активно продаємо онлайн — замовлення їдуть до Дніпра, Києва, Львова, а сувенірні закрутки — навіть за кордон. Ми відкрили ще одну торгівельну точку, і на зараз фермери отримали 446 961, 37 грн чистого прибутку. Для них це гроші від улюбленої справи», — сказала Наталі.

Мер’ям також поділилася, що цього року Лавку відвідало близько 2,5 тисяч покупців. Співзасновниці вже мають плани на наступний сезон. Серед них — відкриття інтернет-магазину, щоб було зручніше замовляти продукцію. Також хочуть розширити співпрацю з магазинами й закладами по Україні і продовжити підтримувати Сили оборони.

«Лавка деокупації — це не лише про городину. Це про відновлення роботи, спільноти й відчуття, що життя триває навіть поруч із лінією фронту», — кажуть співзасновниці.

Виступ Мер'ям та Наталі на Young Chefs / Фото: NV

Щоб співпрацювати з проєктом, можна звернутися на сторінку в Instagram, або написати безпосередньо співзасновницям Мер’ям Йол та Наталі Артюшенко.

Інші новини

Всі новини