«Супердомашній бариста». Що стоїть за трендом готувати каву самостійно

Їжа

7 липня, 16:36

Якщо шеф-кухарі сторіччями ревно охороняли таємниці смаку своїх страв, то сьогодні бариста «розкрили всі карти». Споживачі кави відтепер знають як можна приготувати каву вдома, не гіршу ніж в кав’ярні. Тож у чому питання?

«Перший чемпіон світу з приготування кави був домашнім бариста. І навіть зараз більшість національних чемпіонів — це люди, які готують каву вдома». — відмітив на дискусії Джеремі Челендер, британський чемпіон із варіння кави та Dean of Education у Barista Hustle.

https://t.me/ukrainiancoffeecommunitygroup/1313

У рамках престижної конференції World of Coffee Geneva 26 червня 2025 рок відбулися дебати на тему: «Краще готувати каву вдома, ніж пити її в кафе?». Захід організували Barista Hustle разом із камерним кавовим закладом My Little Cup, розташованим недалеко від Женевського озера. Про дискусію розповів на Українській кавовій спільноті автор під ніком Volo. У дискусії взяли участь дві команди експертів: команда Home — Lance Hedrick, Sierra Yeo та Jem Challender, які відстоювали переваги приготування кави вдома, а також команда Cafe — Scott Rao, Andrew Tolley та Anne Lunnell, якіпідтримували унікальність кав’ярень як соціального і культурного простору. Під час дебатів фахівці дійшли висновків, що позитивні зміни в кавовій індустрії тривають уже давно: домашні бариста сьогодні можуть досягати якості, що рівняється з найкращими кав’ярнями світу, завдяки відкритості знань і доступності професійного обладнання. Водночас кав’ярні не втрачають своєї ролі — вони перетворюються на центри гостинності, спільнот і культурних подій, де цінується не лише напій, а й атмосфера, емоції та комунікація.

Якими ж були аргументи на приготування кави вдома?

Перше, про що йдеться у тексті — ціна, яка вдома може бути меншою, навіть якщо ви самостійно закуповуєте зелене зерно і обсмажуєте його. У столицях як от Лондон, Женева чи Берлін, чашку з вартістю зерна в 70 доларів вам запропонують не дешевше 10 доларів, а рядова спешелті буде коштувати близько 5. Як відзначається, вартість додаткового обладнання сильно не вплине на вартість домашньої чашки. Ось інші причини, чому варіння кави вдома стало нормою для кавоманів та самих бариста:

  • Домашні кавомолки та обладнання часто кращі або рівні комерційним.
  • Контроль над процесом приготування: вибір зерна, вода, помел, температура, рецепт — без обмежень, можливо експериментувати. Також це можливість досліджувати і експериментувати з різними сортами, рецептами і параметрами без тиску часу і стандартів.
  • Економічна вигода: приготована вдома кава може бути значно дешевшою, навіть при використанні дорогих сортів кави світового рівня.
  • Комфорт і ритуал: вдома можна насолоджуватись кавою у зручний час, вдома в піжамі, без поспіху.

Для багатьох приготування кави вдома — це творчий і натхненний процес. Автор тексту з дискусії пише:

«Вдома кожна кава це пошук ідеалу шляхом експериментів. Починаєш з вибору зеленої кави, далі пошук профайлів під різні типи заварювання, пошук рецепта з вибором води, помелу, температури, часу та інших аспектів роботи з кавою. З кожним кроком ти наближаєшся до ідеалу, але вже починаючи з запаху обсмаженої свіжозмеленої кави, ти отримуєш задоволення від неймовірного аромату».

Ба більше, цьому всьому посприяли самі кав’ярні та баристи. «Супердомашній бариста народився з культури відкритості, яка стала візитівкою третьої хвилі кави… Ми самі навчали клієнтів готувати каву: проводили тренінги у підвалах кав’ярень, ділилися рецептами, відкривали всі секрети. І вже до 2015 року кожен наш клієнт знав, як приготувати каву не гірше за нас» — пояснив під час дискусії Челендер.

@shevtsov.coffee 🔥Файналі, я зняв повний огояд всього сетапу в одному відео! Актуально станом на квітень 2025р#кава #coffee #coffeedaily ♬ original sound - Slowed & Reverb Songs 🌊📡

Також прозвучали й загальні тенденції щодо індустрії у світі та в Україні. Зокрема мова йде про стимуляцію продажів кавового обладнання, зерна, аксесуарів завдяки домашньому приготуванню. Водночас кав’ярні стають просторами для спільнот, освітніх подій, дегустацій. Як зазначено в матеріалі, в Україні ці тенденції проявляються у зростанні кількості маленьких спешелті-кафе, розвитку локальних ростерень, появі кавових клубів та дегустаційних вечорів.

Інші новини

Всі новини