Будуть ідеальні. Євген Клопотенко розставив крапки над «і» в приготуванні варених яєць
Їжа25 вересня, 06:07
Шеф-кухар і ресторатор і Євген Клопотенка розставив крапки над «і» в приготуванні ідеальних варених яєць.
«Найчастіше говорячи про варені яйця ми користуємося двома „термінами“: круто та м’яко. Оте „круто“ свідчить не про кльовість яєць, а про твердий жовток, а варяться вони класично 8 хвилин. А от відварені 3−5 хвилин, яйця мають м’який чи навіть рідкий жовток. Однак насправді отих рівнів проварювання значно більше, адже з кожною хвилиною в окропі жовток доготовлюється та змінюється. Тому ми вирішили показати, якими будуть ваші яйця відварені 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15 хвилин», — зазначив ресторатор.
Як і скільки варити яйця
На думку шефа, існує два способи, як варити яйця: класичний і «економний». Класичний — це коли яйця класти в окріп, довести до кипіння та варити впродовж визначеної кількості часу. Є кілька нюансів варіння на котрі варто звертати увагу:
- важливим є клас яєць. В українських магазинах зазвичай зустрічаються яйця класу С (харчові столові) та Д (харчові дієтичні). Також є маркування В (відбірні), 0 (вищої категорії), 1 (першої категорії), 2 (другої категорії), м (дрібні). Клопотенко для приготування використав столові яйця вищої категорії.
- в окріп можна вкладати лише яйця кімнатної температури. Якщо вони будуть з холодильника, перепад температур спричинить тріскання. Якщо ви викладете яйця в холодну воду, то результат не буде таким самим, як вийшов у тектсі;
- відварені яйця треба відразу покласти в дуже холодну воду, щоб зупинити процес приготування. Якщо цього не зробити і яйця будуть охолоджуватися природно, жовток частково доготуєтся.
Якщо варити яйця 1 хвилину
Зварені одну хвилину яйця практично не міняються, лиш ледь-ледь схоплюється білок. Це, власне, пастеризація яєць. Такі яйця можна використовувати для приготування страв, у які вони кладуться сирими — креми, майонез чи інші соуси.
Якщо варити яйця 3 хвилини
Зварені 3 хвилини яйця виходять «у мішечок». Білок згортається трішки краще, але жовток все ще рідкий. Такі яйця можна їсти тільки ложечкою і зі шкарлупки.
Якщо варити яйця 5 хвилин
П’ятихвилинні яйця мають рідкуватий жовток, але вже зварений білок. Такі в стравах переважно не використовують, але багатьом людям вони до смаку.
Якщо варити яйця 7 хвилин
Семихвилинні яйця — це вже практично повністю приготований продукт. Жовток, однак, лишається трішки вологим. Зазвичай приготовані так яйця додають у салати, супи чи пасту, нарізаючи скибочками.
Якщо варити яйця 9 хвилин
Яйця, що варилися 9 хвилин, можна назвати «на круто». Це класичний час варіння яєць, щоб жовток був твердим і вони гарно чистилися.
Якщо варити яйця 11 хвилин
П’ятихвилинні яйця мають рідкуватий жовток, але вже зварений білок. Такі в стравах переважно не використовують, але багатьом людям вони до смаку. Такі яйця ще більш круті, жовток ще твердіший, а тому їх досить зручно дрібно нарізати чи терти в салати та різні страви.