Це спільний проєкт Літературної платформи Фронтера та кафе суспільного впливу misto.cafe. Події в межах клубу знайомлять з українською кухнею через читання і гастрономічний досвід — дегустацію страв і напоїв, натхненних сюжетами книг.
9 травня відбулася перша подія клубу, яку присвятили гастрокультурі козацьких часів. Історик та автор бестселера Кулінарна мандрівка в Гетьманщину Олексій Сокирко розповідав, що їли українці у XVII-XVIII століттях, а команда misto.cafe — частувала гостей відповідними стравами. Про це повідомила пресслужба закладу, де відбулася подія, — кафе суспільного впливу, misto.cafe.
«Кулінарна мандрівка в Гетьманщину» — не просто книжка про їжу чи збірник рецептів. Це глибоке історичне дослідження кулінарної культури України XVII-XVIII століть. Олексій Сокирко відтворює гастрономічні звички та смаки епохи, показуючи, як козацька елітарна кухня іноді випереджала європейські тренди.
«Свого часу ми вже проводили подію у схожому форматі — і вона сподобалась лучанам. Люди прагнуть читати і пізнавати свою ідентичність не лише очима, а й серцем, і навіть шлунком. Тому ми вирішили створити дещо більше, ніж просто книжковий клуб», — зазначає Анна Єкименко-Поліщук, проєктна менеджерка Фронтери.
Підготували три подачі: борщ на буряковому квасі з оливками та варенухою, баранину в пряному бульйоні з помаранчевою водкою, коропа у щавлевому соусі з гетьманською водкою россоліс, настояною на кориці та бузку. Усі рецепти — або повністю автентичні, або з креативним підходом, але з повагою до історії.
Олексій Сокирко також розповів про ще одну несподівану сторінку кулінарної історії — різницю між водкою та горілкою, терміни яких фіксуються в українських текстах задовго до появи Московії на мапі. У чому різниця? Горілка — це зерновий, солодовий, або зерново-солодкий дистилят першого перегону. Водка — теж саме, але дистилят подвійної перегонки. До неї могли додавати різні ароматичні композиції зі спецій: перці, висушені трави, коріння, фіалковий або лавандовий цвіт, женьшень, мигдаль, цитрусову скоринку, корицю, імбир тощо. Водка, до якої додали спеції, переганялася третій раз і ставала різновидом ароматизованого лікеру.