Наші бабусі так готували. Рецепт паски 10 жовтків: ароматна, легка і довго зберігає свою свіжість
Їжа17 квітня 2024, 15:07
Наближається Великдень 2024, і багато українців вже розпочали приготування святкової паски, або, щонайменше, шукають рецепт пасхальної випічки. Ця повітряна та ніжна паска на основі яєчних жовтків знайде своїх прихильників у багатьох господинях.
Цей традиційний рецепт паски перейшов від наших прабабусь і протягом багатьох десятиліть залишається популярним. Паска на яєчних жовтках довго зберігає свою свіжість, що дозволяє випікати її напередодні свята. З цієї кількості тіста можна отримати приблизно 3−4 великі паски.
Паска на жовтках: рецепт
Інгредієнти:
- борошно — 1 кг;
- яєчні жовтки — 10 шт;
- молоко — 400 мл;
- сухі дріжджі - 70 г;
- цукор — 300 г;
- вершкове масло — 200 г;
- ванільний цукор — 1 пакетик;
- родзинки — 150 г;
- цукати — за бажанням;
- цедра апельсина — за бажанням.
Спосіб приготування:
- Почніть з готування опари: додайте дріжджі, 1 ложку цукру та 3 ложки борошна у тепле молоко. Ретельно змішайте і залиште на 15 хвилин. Важливо використовувати свіжі дріжджі для опари.
- Налийте окріп на родзинки і цукати на 15 хвилин, а потім обсушіть і обваляйте їх в борошні.
- Розділіть яйця, збийте жовтки з цукром, ванільним цукром і дрібкою солі. Якщо бажаєте, додайте натерту цедру апельсина до яєць.
- Перелийте опару у велику миску для замішування тіста. Додайте збиті жовтки, розтоплене та остигле вершкове масло, а також просіяне борошно. Замішуйте тісто вручну, доки воно не стане однорідним і еластичним (приблизно 15 хвилин). На кінці замішування додайте родзинки та цукати. Покладіть тісто в тепле місце на 1,5−2 години, щоб воно піднялося вдвічі.
- Розкладіть тісто у форми для випічки, заповнюючи їх на 1/3. Залиште тісто на ще одну годину, щоб воно піднялося до середини форми.
- Розігрійте духовку до 200 °C. Поставте паски у духовку та зменште температуру до 180 °C. Випікайте здобу приблизно 45−60 хвилин, залежно від розміру паски. Готова паска, приготована на 10 жовтках, буде м’якою та ароматною.
Читайте також:
- Без надмірних турбот. Віденська паска: ідеальний рецепт смачної випічки, яка довго буде пухкою і вологою
- Великдень 2024. Досвідчені городники попередили, що треба встигнути посадити та посіяти на городі до свята
- На Великдень 2024. Як зробити справжній італійський панетоне вдома: простий та смачний рецепт (відео)