Що приготувати у вересні. П’ять страв із сезонних продуктів

Блоги.Life

7 вересня, 08:03

Євген Клопотенко

Шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст

Осінь у мене асоціюється зі смачними та яскравими стравами

Восени на полицях супермаркетів і ринків з’являється безліч овочів. Я завжди ловлю цей сезон: заморожую цвітну капусту, броколі, баклажани та лісові гриби. А ще осінь у мене асоціюється зі смачними та яскравими стравами. Бо гарбуз, капуста, морква чи квасоля легко перетворюються на закуски, теплі салати або навіть варення. І все це без складних інгредієнтів, лише сезонні продукти й трохи фантазії.

Паста з квасолі а-ля хумус

Хумус зазвичай готують із нуту. Але що буде, якщо взяти квасолю? Я спробував — і результат мені дуже сподобався. Паста виходить ситною, кремовою й універсальною. Її можна їсти з лавашем, овочами чи навіть додавати у салати.

Інгредієнти

  • 250 г сирої білої квасолі
  • 1 лимон (сік)
  • 75 г кунжуту (або 50 г пасти тахіні)
  • 1 зубчик часнику
  • 40 мл соняшникової олії (або оливкової)
  • 1 дрібка паприки
  • 1 дрібка зіри
  • 1 ч. л. цукру
  • 3 г соди
  • 2 гілочки чебрецю
  • 5 г солі
Паста з квасолі а-ля хумус / Фото: надано автором

Покроковий рецепт

Квасолю замочіть в гарячій воді, додавши соду. За 2 години воду злийте і промийте квасолю холодною водою.

Квасолю відваріть з чебрецем (кілька гілочок) протягом 30 хвилин (пропорція води 1: 4). Процідіть, але відвар не виливайте.

Кунжут обсмажте на пательні на маленькому вогні протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім подрібніть його до пастоподібного стану в ступці. Також ви можете використовувати готову пасту тахіні.

Дрібно наріжте часник. Змішайте квасолю, пасту з кунжуту, часник, паприку, зіру, сіль і чайну ложку цукру.

Додайте сік одного лимона. За допомогою блендера доведіть суміш до однорідної консистенції. Додайте рослинну олію і 5 столових ложок води, в якій варилася квасоля, знову перебийте в блендері. Подавайте з лавашем і стеблами селери.

Салат з гарбузом, оселедцем та томатами

Цей салат — приклад того, як прості продукти можуть створити щось зовсім несподіване. Так, поєднання гарбуза й оселедця звучить дивно, але працює на всі сто. А з журавлиною, чилі та соковитими томатами страва набуває яскравого балансу всіх смаків. Такий салат легко замінить класичний «оселедець під шубою», тільки в легшому та сучаснішому варіанті.

Інгредієнти

  • 250 г очищеного гарбуза
  • 3 філе оселедця
  • 2 томати
  • 50 г журавлини
  • 10 гілочок петрушки
  • 1/3 перцю чилі
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • сіль до смаку
Салат з гарбузом, оселедцем та томатами / Фото: надано автором

Покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування салату з оселедцем та гарбузом. Візьміть гарбуз, очистьте від шкірки та кісточок, візьміть шматок 250 г, наріжте тонкими, однаковими слайсами.

Розігрійте пательню з 1 ст. л. соняшникової олії та обсмажте слайси гарбуза з дрібкою солі до м’якості. Я на це витратив 5 хвилин. Після цього викладіть на тарілку та дайте повністю охолонути.

Візьміть 2 томати, помийте й поріжте на маленькі частинки. Віддавайте перевагу м’ясистим овочам із мінімальною кількістю насіння. А 1/3 перцю чилі поріжте тонкими кружальцями.

Далі помийте 10 гілочок петрушки та дрібно наріжте, а потім переходьте до філе оселедця. Візьміть 3 штуки та наріжте великими шматочками. Я взяв готове філе, ви можете купити оселедець та самостійно розібрати на філе, видаляючи кісточки.

Візьміть салатник і змішайте всі інгредієнти, додавши до них 50 г журавлини. Потім заправте 2 ст. л. соняшникової олії, посоліть і поперчіть до смаку.

Ризото з буряком і козячим сиром

Іноді для смачної страви достатньо всього двох продуктів. Для мене це буряк і козячий сир. М’яка структура сиру ідеально балансує хрусткий буряк. А солодкуватість овочу гармонійно поєднується із солоністю козячого сиру. Проте, якщо додати ще трохи рису, виходить ризото — яскраве, ситне й дуже просте у приготуванні.

Інгредієнти:

  • 120−150 г рису карнаролі
  • 40 г цибулі
  • 1 зубчик часнику
  • 50 г тертого буряка
  • 1 ч. л. столового оцту
  • 50 мл білого сухого вина
  • 20 г вершкового масла
  • 500−600 мл бульйону (овочевого або курячого)
  • 20 г пармезану
  • 40 м’якого козячого сиру
  • сіль та перець до смаку
Ризото з буряком та козячим сиром / Фото: надано автором

Покроковий рецепт

Доведіть до кипіння 500 мл овочевого або курячого бульйону. Потім зменште вогонь, але не вимикайте, бо бульйон має бути гарячим.

Дрібно порубайте часник та цибулю.

Візьміть пательню з високими бортиками та розтопіть на ній 20 г вершкового масла, покладіть туди овочі та обсмажте до прозорості. Можете трішки посолити.

Насипте в сковорідку до овочів 120−150 г рису та перемішайте. Продовжуйте смажити на середньому вогні ще декілька хвилин, влийте 50 мл білого вина, перемішайте та дайте йому випаруватися.

Невеликими порціями додавайте гарячий бульйон. Як тільки перша порція випарується, додайте наступну. Повторюйте процедуру, поки рис не приготується. Але пильнуйте, щоб рис не переварився — він має бути трохи твердим всередині. Ризото ж має нагадувати густу кашу.

За кілька хвилин до кінця приготування додайте 1 ч. л. оцту та натертий на крупній терці буряк. Не забувайте помішувати. В самому кінці додайте 20 г тертого пармезану. При подачі викладіть зверху на ризото шматки м’якого козячого сиру.

Тушкована червонокачанна капуста з яблуками та родзинками

Зазвичай, червонокачанну капусту використовують для салатів, а ви спробуйте її потушкувати. Отримаєте оригінальний гарнір до м’ясних страв. Щоб страва вийшла з багатим смаком, додайте до неї яблуко та родзинки. Така тушкована капуста смакуватиме як в теплому вигляді, так і холодному. А ще може бути не лише гарніром, а і начинкою для пирогів чи пиріжків.

Інгредієнти

  • 1 кг червонокачанної капусти 
  • 1 ч. л. зерен гірчиці 
  • 50 г родзинок 
  • 3 ст. л. соняшникової олії 
  • 2 ст. л. яблучного оцту 6%
  • 1 кисло-солодке яблуко
  • сіль до смаку
Тушкована червонокачанна капуста з яблуками та родзинками / Фото: надано автором

Покроковий рецепт

Нашаткуйте 1 кг червонокачанної капусти та перекладіть на розігріту з 3 ст. л. соняшникової олії пательню. Смажте 10 хвилин, періодично помішуючи.

Після додайте до капусти кисло-солодке яблуко, натерте на крупній тертці, 50 г родзинок, 1 ч. л. зерен гірчиці та влийте 2 ст. л. яблучного оцту 6%. За бажанням використовуйте столовий 9% оцет, але зменште його кількість до 1,5 ст. л. Доведіть до смаку сіллю та тушкуйте капусту ще 15 хвилин. Подавайте до столу.

Варення з моркви з імбиром

Ми звикли, що варення — це щось про фрукти чи ягоди. Але з овочів воно виходить не гірше. Спробуйте приготувати яскраве варення з моркви з імбиром та родзинками, і ви здивуєтесь, наскільки це смачно. Тут солодкість моркви доповнюється родзинками та відтінюється пікантним імбиром. У результаті отримуєте смак, яке точно здивує і вас, і ваших гостей.

Інгредієнти

  • 1 кг моркви
  • 150 г родзинок
  • 500 г цукру
  • 70 г кореня імбиру
  • 15 г свіжого естрагону

Покроковий рецепт

Очистьте 1 кг моркви та наріжте невеликими кубиками. Викладіть у каструлю і залийте водою, аби вона повністю покривала овоч. Доведіть до кипіння, зменште вогонь та варіть приблизно 10−15 хвилин. Морква повинна стати м’якою.

Злийте з каструлі більшу частину води, залиште трохи, щоб морква не пригоріла. Очистьте 70 г кореня імбиру та дрібно поріжте. Додайте у каструлю до моркви разом зі 150 г родзинок та 500 г цукру.

Варіть на маленькому вогні, періодично помішуючи, доки цукор не розтане та суміш не стане густішою.

Посічіть 15 г свіжого естрагону, додайте у каструлю. Перемішайте та проваріть ще 1 хвилину. Зніміть варення з вогню.

Готове морквяне варення ви можете закатати у стерильні банки або зберігати у холодильнику протягом кількох тижнів.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Інші новини

Всі новини