Без м’яса, молока і яєць. Рецепти простих і корисних пісних страв на щодень

Їжа

14 листопада 2024, 02:32

З 15 листопада по 24 грудня включно в Україні триватиме період Різдвяного посту. Якщо плануєте дотримуватися обмежень в їжі в ці дні, то зберігайте п’ять простих і практичних рецептів без м’яса, яєць і молочних продуктів.

Різдвяний піст триває 40 днів. За церковними правилами, в цей період забороняється вживати м’ясо, молочні продукти, яйця та алкоголь. Однак існують певні пом’якшення, коли дозволяється риба та олія. Зазвичай рибу можна вживати у вихідні дні, на великі свята або в дні пам’яті святих.

Головні обмеження в харчуванні на час Різдвяного посту:

  • заборона їсти м’ясо
  • обмеження у вживанні молочних продуктів
  • відмова від яєць

Риба дозволяється в певні дні, окрім строгих днів посту (середи та п’ятниці). Олія дозволяється майже щодня, окрім деяких строгих днів. Діти, вагітні жінки, хворі та люди, що мають важку фізичну працю, можуть отримати послаблення у дотриманні посту. Окрім обмежень у їжі, важливою частиною посту є духовна підготовка. Церква закликає вірян до більшої зосередженості на молитві, відвідуванні богослужінь, читанні Святого Письма та добрих справ. Це час, коли людина намагається переосмислити своє життя, очистити думки від гріховних намірів і підготувати душу до зустрічі зі святом Різдва Христового.

В Україні є багато традицій, пов’язаних із Різдвяним постом. Однією з головних є підготовка до Святої Вечері, яку відзначають напередодні Різдва. Традиційно на Святу Вечерю готується 12 пісних страв, які символізують апостолів. Головною стравою є кутя — пшенична каша з медом, горіхами та маком.

Cім рецептів простих і корисних пісних страв на тиждень

Без м'яса: рецепт соковитих пісних голубців

15 листопада в Україні розпочинається Різдвяний піст або ж Пилипівка, який триватиме до 24 грудня включно. До цього періоду пропонуємо приготувати цю страву без м'яса та молочних продуктів.

Перейти до рецепту

Різдвяний піст триває 40 днів. За церковними правилами, в цей період забороняється вживати м’ясо, молочні продукти, яйця та алкоголь. Однак існують певні пом’якшення, коли дозволяється риба та олія. Якщо ви плануєте дотримуватися обмежень в їжі в цей період, то цей рецепт пісних голубців точно вам сподобається.

Печиво на томатному соці: новий погляд на класичну випічку

Ця проста домашня випічка смакуватиме усім, хто полюбляє солодке і планує дотримуватися Різдвяного посту. Розпочнеться він 15 листопада і триватиме по 24 грудня включно.

Перейти до рецепту

Томатний сік у цьому рецепті використовується як основний інгредієнт для надання аромату, кольору та незвичайного смаку. Спробуйте спекти його на вихідних і насолоджуйтесь кілька днів поспіль у важкі робочі будні.

Гарбузово-грибний суп: ідеально до осінньої вечері

З 15 листопада по 24 грудня триватиме період Різдвяного посту. Усім, хто планує дотримуватися обмежень у їжі в цей період, рекомендуємо зготувати цю ароматну і поживну першу страву.

Перейти до рецепту

Ця ароматна, насичена страва, що чудово підходить для осені та зими. У цьому супі поєднується ніжна текстура гарбуза та насичений смак грибів. Для приготування такої страви гарбуз запікають, що підсилює його природну солодкість.

Паштет з квасолі та грибів: ідеальний варіант до пісної вечері

Ця ніжна намазка дуже просто готується і стане чудовим варіантом для усіх, хто планує дотримувася Різдвяного посту, що розпочнеться вже 15 листопада і триватиме 40 днів.

Перейти до рецепту

Цей паштет — чудовий варіант для вегетаріанського або пісного меню. Його основою є квасоля, що має приємну текстуру і служить джерелом рослинного білка. Для паштету зазвичай вибирають білі або червоні сорти квасолі, які спочатку відварюють до м’якості або використовують консервовані. Гриби додають страві особливий аромат і смак умамі. Після з'єднання всіх інгредієнтів паштет збивають до кремової текстури. Подають його з тостами, крекерами або свіжими овочами — він ідеально підходить як закуска чи намазка.

Котлети з вівсянки: піст заради різдвяної радості

У 2024 році Різдвяний піст в Україні розпочинається 15 листопада і триватиме до 24 грудня включно. Пропонуємо приготувати цю пісну страву, якщо плануєте дотримуватися обмежень.

Перейти до рецепту

Різдвяний піст або Пилипівка — це період стриманості, коли віряни утримуються від певної їжі та веселощів. Основною метою є не лише обмеження у харчуванні, але й духовне очищення та підготовка до Різдва. У цей час віряни більше уваги приділяють молитві, милосердю та добрим справам. Якщо плануєте дотримуватися обмежень у їжі під час посту, то цей рецепт котлет із вівсянки точно стане корисним для вас. Вони чудово смакуватимуть зі шматком хліба та улюбленим салатом або ж з гарніром.

Білковий і смачний: веганський "м'ясний" рулет

Цей смачний рецепт пісного м'ясного рулету - чудовий спосіб насолодитися класичною комфортною їжею без калорій та жиру.

Перейти до рецепту

Рослинна дієта часто асоціюється з покращенням здоров’я кишківника завдяки високому вмісту клітковини у фруктах, овочах та цільних зернах. Здоровий мікробіом кишківник пов’язаний з кращим травленням і загальним самопочуттям. Саме страву, які відповідає цим критеріям пропонуємо приготувати цього разу. Це ситна і здорова страва, яка сподобається всій родині, ідеально підійде до пісного меню.Для рецепта знадобиться мелене льняне насіння, а також підготовлені подрібнені продукти. Подбайте, щоб для вашої зручності перед приготуванням на столі вже були порізані гриби, зварені каші та потерта морква тощо.

Завжди вдала: рецепт запеченої риби з томатами чері для смачної вечері

Рибне філе - вишуканий продукт, який зовсім не хочеться зіпсувати зайвими смаками та неправильним приготуванням. У поєднанні з томатами він смакуватиме якомога краще і цікавіше.

Перейти до рецепту

На перший погляд, незвичайне поєднання риби та томатів може насторожувати, але саме помідори додають страві соковитого смаку. Філе окуня за цим рецептом виходить ніжним, яскравим та надзвичайно гарним. Ви можете використовувати й іншу рибу на кшталт минтая чи палтуса. Також беріть різнокольорові помідори для красивішої картинки на вашій тарілці. Легка у приготуванні страва чудово смакує на вечерю та обід всій родині. Обов’язково приготуйте цю страву у день послаблення Різдвяного посту.

Сочевичне карі: швидко, легко, смачно і бюджетно

Ця пpоста, поживна страва містить мало жиру, також її можна заморожувати для швидкого приготування у середині тижня.

Перейти до рецепту

Вегетеріанський гамбо: ніжна гарбузова страва в одному посуді

Ця ніжна і водночас пікантна, завдяки спеціям страва, готується в одній каструлі і чудово смакує як любителям м'яса, так і вегетерінцям.

Перейти до рецепту

Замість лосося: рецепт маринованої моркви до сніданкових бутербродів

Морква може стати альтернативою рибі, і робиться це за допомогою маринаду. Баб більше, вона матиме ідеальний вигляд на ваших бутербродах.

Перейти до рецепту

Ніжний, заспокійливий морквяний крем-суп: найкращий спосіб зігрітися в осінній день

Цей ніжний крем-суп з моркви та інших овочів не лише швидко і просто готується, а й вишукано смакує. Це справжня знахідка для холодних осінніх днів і вечорів.

Перейти до рецепту

Вечеря буденного дня: рецепт риби у травах із зеленню та грибами

Цей корисний рецепт риби — смачна та легка страва для буднього вечора. Подавайте з рисом або смаженою картоплею.

Перейти до рецепту

Все в одному: рецепт салату із сочевиці зі смаженим буряком та часником конфі

На перший погляд, що може бути простішим ніж гречка з буряком та часником? Але для французів це вишуканий салат, для приготування якого потрібно володіти навіть особливими кулінарними техніками. Наприклад буряк ми тут не варимо, а печемо.

Перейти до рецепту

Десерт з кеш'ю та кураги: без випічки

Це веганський рецепт, що не містить яєць та молочних продуктів. Він стане дуже помічним варіантом, коли вимикають світло і хочеться чогось солодкого.

Перейти до рецепту

Інші новини

Всі новини