Допоможуть покращити пам’ять. П’ять рецептів MIND дієти: салати, запіканки та не тільки
Їжа24 червня 2024, 17:06
MIND дієта об'єднує принципи середземноморського харчування та дієти DASH, покликані зберегти когнітивні функції організму, тобто здатність розуміти, пізнавати, вивчати, усвідомлювати, сприймати і переробляти зовнішню інформацію. Якщо ви хочете спробувати харчуватися за таким принципом обов’язково приготуйте ці п’ять простих страв від EatingWell.
1. Легкі котлети з лососем
Ці корисні котлети з лососем — смачний спосіб підвищити рівень омега-3 в організмі. Це також чудовий спосіб використати консервований (або залишки) лосось.
Інгредієнти:
2 ч. л. оливкової олії першого віджиму плюс 2 ст. л. оливкової олії
½ склянки дрібно нарізаної цибулі
3 ст. л. дрібно нарізаної селери
2 ст. л. подрібненої свіжої петрушки
2 банки (300 г) несолоного лосося без кісток і шкіри, злита вода
1 велике яйце, злегка збите
1 ½ ч. л. діжонської гірчиці
½ склянки панірувальних сухарів, бажано цільнозернових
½ ч. л. меленого перцю
1 лимон, нарізаний часточками для подачі (за бажанням)
Вершково-кроповий соус для подачі (за бажанням)
Спосіб приготування:
1. Нагрійте 2 чайні ложки олії у великій антипригарній сковороді на середньому вогні. Додайте цибулю і селеру; готуйте, помішуючи, до розм’якшення, близько 3 хвилин. Покладіть петрушку. Зніміть з вогню і перекладітьв невелику миску; витріть сковороду.
2. Покладіть лосось у середню миску, розділіть виделкою. Додайте яйце і гірчицю, добре перемішайте. Додайте суміш цибулі, панко і перець; добре перемішайте. Сформуйте з суміші 8 котлет, приблизно по ¼ склянки кожна.
3. Нагрійте 1 столову ложку олії в сковороді на середньому вогні. Покладіть 4 котлети і смажте, доки вони не стануть золотистими, 2−3 хвилини. За допомогою широкої лопатки переверніть їх і смажте до повної готовності та золотистої скоринки з іншого боку, ще 2−3 хвилини. Перекладіть на тарілку і накрийте кришкою, щоб зберегти тепло. Повторіть з рештою 1 столовою ложкою олії та 4 котлетами, при необхідності зменшити вогонь до середнього, щоб запобігти пригоранню.
2. Салат із квасолі з медово-оцтовою заправкою
Подавайте цей салат на домашнє застілля або на пізній сніданок разом із куркою-гриль, морепродуктами або рибою.
Інгредієнти:
2 склянки стручкової квасолі, обрізаної
½ склянки свіжого базиліка, плюс 2 ст. л. подрібненого для прикраси
1 невелика цибулина-шалот, розрізана на четвертинки
¼ склянки оливкової олії першого віджиму
3 ст. л. червоного винного оцту
2 ч. л. меду або сиропу агави
2 ч. л. діжонської гірчиці
¼ ч. л. солі
½ ч. л. меленого перцю
1 банка вареного нуту, промита (250 г)
1 банка вареної темно-червоної квасолі, промита (250 г)
1 банка вареної чорної квасолі, промита (250 г)
1 банка вареної квасолі канеліні або квасолі по-флотськи, промита (250 г)
1 склянка розрізаних навпіл помідорів черрі
½ склянки дуже тонко нарізаної редиски
Спосіб приготування:
1. Відваріть стручкову квасолю на пару у великій каструлі з кошиком для приготування на пару до хрусткої скоринки, приблизно 4 хвилини. Викладіть їх, щоб охололи.
2. Тим часом змішайте в блендері ½ склянки базиліка, цибулю-шалот, олію, оцет, мед (або агаву), гірчицю, сіль і перець. Перебийте до однорідної маси.
3. Викладіть стручкову квасолю та решту інгредієнтів на тарілку. Подавайте з заправкою. За бажанням прикраьте подрібненим базиліком.
3. Креветки з коричневим рисом, помідорами та авокадо
У цьому швидкому і простому рецепті коричневий рис поєднується з вареними креветками, в імбирно-соєво-кунжутному соусі, щоб створити ароматну страву в найкоротші терміни. Начинка з помідорів та авокадо додає страві гарного кольору та поживних речовин.
Інгредієнти:
¾ склянки тонко нарізаної зелені цибулі-шалот
¼ склянки соєвого соусу тамарі зі зниженим вмістом натрію
1 ½ ст. л. японської рідкої приправи міріну
1 ½ ст. л. підсмаженої (темної) кунжутної олії
1 ст. л. білого кунжуту
2 ч. л. тертого свіжого імбиру
½ ч. л. меленого червоного перцю (за бажанням)
350 г варених креветок, нарізаних шматочками
2 склянки вареного коричневого рису
2 ст. л. рисового оцту
2 склянки нарізаних помідорів черрі
2 склянки нарізаного кубиками авокадо
¼ склянки подрібненої кінзи
¼ склянки підсмаженого чорного кунжуту
Спосіб приготування:
1. У середній мисці збийте зелень цибулі-шалот, тамарі, мірін, олію, біле кунжутне насіння, імбир і подрібнений червоний перець, якщо використовуєте. Відкладіть 2 столові ложки соусу в маленьку миску. Додайте креветки до соусу в середній мисці і акуратно перемішайте, щоб покрити їх.
2. У великій мисці змішайте рис і оцет. Розділіть на 4 миски і викладіть в кожну ¾ склянки креветок, по ½ склянки помідорів і авокадо, а також по 1 столовій ложці кінзи і насіння чорного кунжуту. Полийте соусом, що залишився, і подавайте до столу.
4. Лосось та овочі з гірчицею і кропом на грилі
У цьому простому рецепті лосося-гриль риба готується з цукіні, помідорами та цибулею, але ви можете використовувати замість них свої улюблені овочі.
Інгредієнти:
3 ст. л. майонезу
3 ст. л. діжонської або цільнозернової гірчиці
1 ст. л. дрібно нарізаного свіжого кропу, плюс листя для прикраси
700 г філе лосося без шкіри, вирізане по центру
2 середніх цукіні, обрізаних і нарізаних уздовж
2 ст. л. оливкової олії першого віджиму, розділені
½ ч. л. солі, розділеної
Мелений перець за смаком
1 велика червона цибулина
500 г помідорів черрі
Спосіб приготування:
1. Замочіть кедрову дошку від 30 хвилин до 1 години (за бажанням).
2. Підготуйте гриль для непрямого смаження: розігріти до високої температури з одного боку, а з іншого — вимкнути вогонь.
3. У невеликій мисці змішайте домашній майонез, гірчицю та кріп.
4. Вийміть дошку з води і висушіть. Покладіть лосося шкірою вниз на дошку. Змастіть лосося майонезною сумішшю. За бажанням прикрасьте зверху листям кропу.
5. Покладіть лосося на дошку з вимкненого боку гриля. Смажте на грилі із закритою кришкою, поки лосось не почне розшаровуватися при проколюванні виделкою, приблизно 1 годину 10 хвилин. Вийміть лосось і дошку; накрийте фольгою, щоб зберегти тепло.
6. Увімкніть всі конфорки гриля на середньо-сильний вогонь. Змастіть цукіні 1 столовою ложкою олії і посипати ¼ чайної ложки солі і перцю за смаком. Помідори та цибулю полийте рештою 1 столової ложки олії та ¼ чайної ложки солі і перцю за смаком.
7. Викладіть помідори з цибулею в кошик для гриля. Смажте помідори з цибулею, періодично помішуючи, поки цибуля не стане м’якою, а помідори не почнуть лопатися, 10−12 хвилин. Кабачки смажте на грилі, перевернувши один раз, до утворення рум’яної скоринки, 2−3 хвилини з кожного боку.
8. Подавайте лосось з овочами. За бажанням прикрасьте ще кропом.
5. Запіканка з курки та кіноа
Ця ароматна і смачна страва нагадує піцу у формі запіканки зі свіжим базиліком, нарізаними кубиками помідорами і дуже смачним плавленим сиром зверху. Якщо ви не можете знайти свіжу моцарелу чилігіне, купіть більшу кульку і розірвіть її на шматочки. Попередньо розігріте деко сприяє карамелізації обсмажених овочів, що додає шарів смаку до цієї пікантної вечері.
Інгредієнти:
2 ½ склянки несолоного курячого бульйону
1 ¼ склянки білої кіноа
2 середніх цукіні, нарізані
1 середній жовтий патисон, нарізаний
5 ст. л. оливкової олії першого віджиму, розділених
1 середній баклажан, очищений і нарізаний
1 ст. л. бальзамічного оцту
1 ¼ ч. л. солі
2 склянки порваної вареної курячої грудки
1 банка нарізаних кубиками помідорів з базиліком, часником і орегано, без води (орієнтовно 350 г)
1 склянка подрібненого сиру Грюєр
2 ст. л. подрібненого свіжого базиліка, плюс листя для прикраси
200 г свіжих маленьких кульок сиру моцарела (приблизно 1 ¼ склянки)
1 склянка розрізаних навпіл помідорів черрі
Спосіб приготування:
1. Змішайте бульйон і кіноа в середній каструлі. Доведіть до кипіння на середньому вогні. Зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і варіть, не помішуючи, 15 хвилин. Зніміть з вогню і дайте постояти під кришкою 5 хвилин. Розбийте кіноа виделкою. Відставте, не накриваючи, при кімнатній температурі.
2. Тим часом встановіть решітки у верхній і нижній третинах духовки. Помістити 1 деко на верхню решітку і 1 деко на нижню решітку. Розігріти до 220 °C.
3. У велику миску покласти цукіні, патисони та 2 столові ложки олії. Обережно зняти гарячу сковороду з верхньої решітки; викласти суміш кабачків рівним шаром на гарячу сковороду.
4. У великій мисці змішати баклажани з рештою 3 столовими ложками олії; перемішати, щоб покрити. Обережно зняти гарячу сковороду з нижньої решітки; викласти баклажани рівним шаром на гарячу сковороду.
5. Смажити суміш кабачків на верхній решітці, а баклажани — на нижній, помішуючи один-два рази, до готовності та золотистої скоринки, приблизно 20 хвилин для баклажанів і 30 хвилин для кабачків.
6. Перекласти всі обсмажені овочі у велику миску. Додайте оцет і ½ чайної ложки солі; перемішайте. Дати трохи охолонути, приблизно 10 хвилин.
7. Зменшити температуру духовки до 120 °C. Злегка змастити форму для випікання олією; відставити вбік. Перекласти кіноа в миску з овочами. Додати курку, помідори з соком, грюєр, базилік і решту ¾ чайної ложки солі; добре перемішати.
8. Перекласти суміш у підготовлену форму для запікання, щільно накрити фольгою. Випікайте на нижній решітці, поки кіноа не почне хрустіти по краях, а суміш не стане схожою на готову, приблизно 30 хвилин.
9. Вийняти з духовки, зняти та викинути фольгу. Зверху рівномірно розподілити моцарелу та помідори чері. Поставити форму для запікання на верхню решітку; збільшити температуру духовки до рівня грилю.
10. Запікати, поки сир не стане пухирчастим і золотисто-коричневим, а помідори не зарум’яняться. Смажити, поки сир не стане пухирчастим і золотисто-коричневим, а помідори не покриються пухирцями, приблизно 5 хвилин. Дати трохи охолонути, приблизно 10 хвилин. Перед подачею на стіл прикрасьте блюдо листям базиліка, за бажанням.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.