«Усі „літають“, щоб визначити помилку». У ДОТ з’ясовують, як неякісні консерви потрапили до ЗСУ

Події

14 жовтня 2024, 16:03

Голова Державного оператора тилу (ДОТ) Арсен Жумаділов заявив, що з’ясовує, як неякісні консерви потрапили на постачання до ЗСУ. У випадку виявлення порушень постачальника, він пообіцяв притягнути його до відповідальності.

Про це він розповів в інтерв'ю hromadske, яке опублікували у понеділок, 14 жовтня.

«Тут усі „літають“, зі мною включно, щоб визначити, в чому була помилка (якщо вона була), як ми перебудовуємо процес і який інструмент ми тепер маємо використовувати, щоби не допустити цієї помилки», — заявив Жумаділов.

Він пояснив, що в Міноборони є структурний підрозділ — Центральне управління контролю якості, яке проводить лабораторні перевірки м’ясної, рибної та м’ясо-рослинної консервації, перед тим як її доставляють у військо.

За ці перевірки відповідає Управління безпечністю харчових продуктів (УБХП).

«Тобто перевірки на предмет безпечності і якості — це в принципі їхні повноваження. У нас немає на це ані мандата, ані ресурсу. У якийсь спосіб тушонка, яка потрапила в поле уваги журналістів, виявилася неякісною. Зараз встановлюють, чи справді лабораторне дослідження провели неналежно, або ж це певна дія з боку постачальника і виробника, який, отримавши цей протокол на партію в певній кількості, в реальності поставив більшу кількість», — сказав Жумаділов.

Він наголосив, що у разі виявлення порушень з боку постачальника, його буде притягнуто до відповідальності згідно з контрактом, включно зі штрафними санкціями та розірванням угоди.

«Якщо це питання буде все ж до лабораторії — тоді це вже точно за межами моєї компетенції», — підсумував голова ДОТ.

8 жовтня журналісти NGL.media після масових скарг українських бійців на якість консервів у бойових частинах Сил оборони звернулися до лабораторії та отримали докази того, що продукти не відповідають стандартам.

Як повідомляли розслідувачі, експерти київського Державного науково-дослідного інституту проаналізували вміст восьми консервів з однієї партії, яку передали військові, і дійшли висновку, що вони не відповідають ДСТУ і не повинні продаватися. Замість 59% частка м’яса з жиром у консервах становить лише 22,4%, водночас замість «м’яса» там шкіра, сухожилля і зв’язки, яких не повинно бути взагалі.

Того ж дня державний оператор тилу (ДОТ) відреагував на розслідування NGL.media щодо поганої якості консервів у бойових частинах. Там заявили, що не перевіряють якість консервних виробів, які постачаються в ЗСУ.

Інші новини

Всі новини