Кров’янка, голубці й дипломатія. Кулеба провів першу гастровечерю за своєю книгою

Їжа

4 листопада, 14:56

Що спільного між кенійською кров’янкою, голубцями з гички і фастфудом? Перша гастровечеря за книгою Дипломатична кухня воєнного часу довела: навіть під час війни кулінарія здатна зближувати світ.

Подію організували кафе суспільного впливу misto.cafe та Літературна платформа Фронтера в межах клубу Читаємо ложками, що у Луцьку на Волині.

Кенійська кров’янка, голубці з гички, британський фаст-фуд, молозиво на десерт та як ці та інші страви стають історіями української дипломатії у час великої війни — це тема першої гастровечері за книгою Дмитра Кулеби та Володимира Ярославського Дипломатична кухня воєнного часу видавництва Книголав.

Дмитро Кулеба та Анна Єкименко-Поліщук, модераторка презентації його книги / Фото: Літературна платформа Фронтера

У книзі Дмитро Кулеба ділиться історіями про страви, які мав нагоду куштувати особисто — на дипломатичних прийомах, офіційних зустрічах і неформальних вечерях. Від аперитивів до десертів і дижестивів (дослівно — «те, що сприяє травленню» — ред.) кожен рецепт тут не просто про смак, а про певний момент української дипломатії у час великої війни.

Поруч із розповідями колишнього міністра закордонних справ — авторські 25 рецептів від шефа Володимира Ярославського. Меню вечора створювала команда misto.cafe і воно складалося з шести страв і напоїв:

1. Горілка Кий на аперитив і закуска з чорним хлібом та хамсою
2. Голубці з гички
3. Кенійська кров’янка з тушкованою капустою
4. Британський традиційний фаст-фуд fish&chips
5. Молозиво на десерт
6. Дижестив — коктейль Співдружність

Гастровечеря в Луцьку за участю Дмитра Кулеби / Фото: Літературна платформа Фронтера

Усі рецепти майже ідентичні до тих, що описані в книзі. Деякі страви мали інтерпретацію шеф-кухаря misto.cafe: гичку замінили на ромен через сезонність, а у кров’янку додали нотку кориці.

Дмитро Кулеба розповів, як поводяться з алкоголем на дипломатичних прийомах. «Дипломати — це люди. Коли починається найбільш відверта розмова? Я ще не знаю людей, які стають особливо відвертішими після вінегрету, хоча він смачний», — зауважив дипломат.

Особисто він не вживає алкоголь на обідніх прийомах, бо потім важко і хочеться спати. Ввечері починає з шампанського, під час вечері зазвичай п'є червоне вино, улюблений дижестив — кальвадос.

«Якщо країна має свій специфічний напій, яким пишається, — його варто спробувати, щоб не образити господаря. Головне — знати міру і нормально спілкуватися з колегою з іншої країни. Це і про зміцнення довіри, і можливість витягнути з нього те, що він у переважному стані не скаже», — додав Кулеба.

Особисто приймаючи гостей на посольській посаді, Кулеба усвідомлював: для того, щоб людина запам’ятала, що твоя країна і ти є особистістю — треба привертати увагу ставленням, мати чим конкурувати.

«Я хотів, щоб люди запам’ятали, що Україна — це щось особливе. У мене був фірмовий салат: буряк із шевським сиром і волоським горіхом. Колишня дружина відповідала за борщ. Але моя улюблена страва — капусняк і саме він — у книзі. Потім я робив magret de canard — качина грудка — дотепер одна з моїх фірмових страв. На десерт випікався домашній пиріг. І як правило подавали українське вино», — розповів Кулеба.

Закуска гастровечері — чорний хліб із хамсою — теж мала дипломатичне значення. «Хліб — символ всієї України. Помідори — це Південь, Херсонська область. І хамса… Найсмачніша хамса була в Азовському і Чорному морях. Це Крим і Маріуполь. Єдність важлива у всьому. І це єдине, що не дозволяє Путіну нас перемогти. Він може забрати у нас частину землі, але не зміг нас розколоти як суспільство, як народ», — поділився дипломат.

Дмитро Кулеба ділився не лише секретами дипломатичної кухні, а й власними думками щодо України в міжнародному контексті. Надихнувшись форматом події, він метафорично порівняв ситуацію навколо нашої держави зі створенням коктейлю:

«У чому різниця між припиненням вогню і війни? Припинити вогонь — перестати стріляти, але від війни не відмовитись. А припинити війну — зняти першопричину конфлікту, зробити її занадто дорогою і неприйнятною. На жаль, ми ще не там і не там. Для головної цілі потрібен коктейль із п’яти складових — Україна, ЄС, США, Китай і Саудівська Аравія».

Кенійська кров’янка з тушкованою капустою / Фото: Літературна платформа Фронтера

Інгредієнти дипломатичного коктейлю від Дмитра Кулеби:

Саудівська Аравія — контролює світове нафтовиробництво;

Китай — не дозволить припинення війни без своєї участі;

Україна — має зберігати внутрішню силу, не ламатися, тримати союз із ЄС;

ЄС — стабілізатор і союзник України;

США — «бармен», який зміксує інгредієнти у правильній пропорції.

Напої на гастровечері в Луцьку / Фото: Літературна платформа Фронтера

«Що повинен робити бармен? Піти шляхом найжорстокіших санкцій проти російської нафти, відрізати Росію від ринку. Перший крок зроблено — вагомий, але лише перший. Домовитися з саудитами, щоб вони не виручали Росію, а ціна на нафту пішла вгору. Саудити важливі й для розмови з Китаєм, але Трамп має поговорити з ним сам. Перша розмова відбулася — революційних результатів не дало, але відбулася», — пояснив Кулеба.

Кулеба і Ярославський провели в Луцьку гастровечерю / Фото: Літературна платформа Фронтера

Інші новини

Всі новини